sobota, 8 marca 2014

TARTA Z WINOGRONAMI - KRUCHA



To tarta na typowo kruchym cieście z winogronami pokrytymi pianą i posypaną kruszonką. Ciasto łatwe i stosunkowo szybkie .



CIASTO:


- 300 gram mąki krupczatki
- 200 gram schłodzonego masła
- 100 gram cukru pudru
- 2 żółtka ( białka zachować)




1)Mąkę posiekać drobno z masłem ( ja to robiłam w malakserze, ale można użyć metalowego spiralnego ubijaka do ziemniaków lub posiekać nożem), dodać żółtka ,cukier i szybko zagnieść ciasto. Włożyć do woreczka foliowego i włożyć do lodówki na 30- 40 minut. Tortownicę wyścielić papierem do pieczenia robiąc tzw. drugie dno.

2)Schłodzone ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami folii, przyłożyć zapiętą obręcz tortownicy i wyciąć koło. Obręcz zapiąć i położyć ciasto przy pomocy jednego płata folii. Boki wykleić pozostałym ciastem do połowy rantu tortownicy- rant trochę opadnie w czasie pieczenia. Tarty nie obciążam fasolą.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i podpiec ok. 12- 15 minut z termoobiegiem. Bez termoobiegu na lekko rumiany kolor.




KRUSZONKA:


- 50 gram  masła o temperaturze pokojowej
- ½ szklanki mąki tortowej
- ½ szklanki cukru pudru

Wszystkie składniki posiekać i uformować kruszonkę palcami.

POZOSTAŁE:


- 70- 75 dkg ciemnych winogron bezpestkowych lub przekrojonych na pół i wypestkowanych
- 2 białka
- szczypta soli
- 110 gram drobnego cukru


1)Na podpieczone ciasto wyłożyć winogrona. Białka ubić z solą na pianę i dalej ubijając dodawać cukier – jak na bezę. Pianę wyłożyć na winogrona i posypać kruszonką.

2)Tartę piec w temperaturze 180 stopni C ok. 40- 45 minut na mocno rumiany kolor- bez termoobiegu z włączoną górą i dołem.

3)Wyjąć z piekarnika i po 20 minutach delikatnie okroić i odpiąć obręcz. Pozostawić do ostudzenia i przełożyć na paterę wyciągając papier do pieczenia. Można też jeść tartę na ciepło.   


15 komentarzy:

  1. Danusiu świetna ta Twoja tarta,a opisana w tak przejrzysty sposób,że nic tylko do kuchni marsz....i poprostu ją upiec.Pozdrawiam serdecznie w sobotnie przedpołudnie i jak kobieta kobiecie przesyłam w tym Dniu wirtualnego buziaka.Smacznego popołudnia przy kawce :) Magda z Gniezna

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dzięki Justynko.
      Pozdrawiam weekendowo:)

      Usuń
  3. Danusiu a własnie dostałam zamówienie od przyjaciółki na tartę cytrynowa na jutrzejsze pogaduszki:)z Twojego przepisu oczywiscie.Jutro rano wstane i zrobię.Ta z winogronami też pysznie wygląda.Nigdy nie piekłam nic z winogronami.Pozdrawiam JustynaM

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justynko, u mnie tarta cytrynowa też często gości na stole i znika w zawrotnym tempie. Dziękuję Ci bardzo
      Pozdrawiam wieczornie:)

      Usuń
  4. Pyszna tarta :) Uwielbiam takie wypieki na kruchym cieście :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też, szczególnie że szybko się robi . Dziękuję.
      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  5. Witam wieczorową porą Danusiu
    Nigdy nie robiłam tarty z winogronami więc muszę spróbować,pewnie na przyszłą niedzielę zrobię.
    Pozdrawiam Joanna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To właściwie takie kruche ciasto z owocami, ale nazwałam je tartą. Dziękuję za wizytę.
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  6. ale narobiłas mi smaka tą tartą, teraz będę myśleć i myśleć a powiedziałam sobie że nie będę jeść słodyczy;) padłam jak zobaczyłam tego kota przy kursorze, słodziak :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam takie dwa słodziaki w domu, właściwie to dziewczynkę i chłopczyka. a tartę polecam, bo po co sobie żałować przyjemności. Dziękuję bardzo.
      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  7. Namowilas mnie :) biore sie za pieczenia, ale z jablkami;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owoce można dać jakie mamy pod ręką , więc i z jabłkami powinna być smaczna.
      Pozdrawiam Ellu :)

      Usuń
  8. Wygląda pysznie, tarty uwielbiam, więc nic tylko upiec :) zrobię przy najbliższej okazji, może w weekend

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też lubię tarty, szczególnie jak nie chce mi się za bardzo piec, a ciągnie do słodkiego. Tarta to szybkie ciasto i do kawki zawsze można sobie upiec nawet jak ma się lenia. Mnie ostatnio dość często leń dopada, ale byle do wiosny.
      Pozdrawiam :)

      Usuń

UWAGA :
Ponieważ ostatnio pojawiła się duża ilość spamu zostałam zmuszona do włączenia moderowania komentarzy, które staram się w miarę szybko publikować . Dziękuję.