Bitki ze schabu z prażonymi płatkami migdałowymi i duszone w śmietanie. Bitki obsmażone na maśle klarowanym mają bardzo dobry smak .
Takiego masła sama nie robię, bo po prostu na wszystko nie starcza czasu. Kupuję gotowe klarowane, a ponieważ go dużo nie potrzeba do obsmażania różnych mięs czy ryb, więc wystarcza na długo.
Polecam Państwu tą potrawę , bo sosik i mięsko są bardzo smaczne.
SKŁADNIKI:
- 80 dkg schabu
- 80 gram płatków migdałowych wcześniej zrumienionych na suchej patelni
- 300 ml słodkiej śmietanki – najlepiej kremówki 30%
- masło klarowane
- sól i pieprz
1)Mięso pokroić na 8 kotletów i rozbić jak na schabowe. Każdy z nich dodatkowo przekroić na połowę ( 16 kawałków). Posolić i popieprzyć.
2)Wszystkie plasterki obsmażyć na rumiano na maśle klarowanym. Przełożyć do rondla, smak z obsmażania polać ½ szklanki wody i wlać do rondla. Dodać zrumienione płatki migdałowe i wlać śmietankę- całość doprawić solą i pieprzem. 3) Dusić około 15- 20 minut i potrawa gotowa - bitki wyjąć i sos można lekko zagęścić.
BITKI CZYTELNIKÓW :
BITKI CZYTELNIKÓW :
Pycha, u mnie wystąpują w podobnej wersji piersi z kurczaka smarowane musztardą do tego pieczarki, smietanka kremowa i płatki migdałowe ale musze sprobować ze schabem :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńO, tak w Twojej wersji też musi być smacznie, muszę zrobić- płatki tak fajnie dosmaczają sosik i mięsko.
UsuńPozdrawiam serdecznie!!!
pyszne :) zjedliśmy ryby z Twego wczorajszego przepisu, a w niedzielę będą bitki :)
OdpowiedzUsuńUściski, Danuś :)
Jolu, bardzo się cieszę, że rybki podeszły, a bitki polecam, ja na niedzielę i sobotę robię pieczeń rzymską. Dziekuję bardzo.
UsuńPozdrawiam serdecznie:)
Bardzo smakowity przepis na schab.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję Krzysiu i pozdrawiam serdecznie:)
UsuńSuper przepis na schabik , wygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
Babciu, bardzo Ci dziękuję.
UsuńPozdrawiam cieplutko:)
Pych pycha pycha :-) to naprawde rewelacyjne danie
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i czekam na nastepne przepisy na pani blogu
Bardzo się cieszę, że Pani też te bitki zasmakowały. U mnie w domu mają one poowodzenie.
UsuńBardzo dziekuje i pozdrawiam serdecznie!
Witam. Dzid robie to danie. Odezqe sie jak wyszlo. Super blog!! Pozdrawiam Marzena
OdpowiedzUsuńMarzenko, życzę smacznego - jestem ciekawa czy zasmakowały.
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
Wyszlo pyszne!!! Dziekuje
OdpowiedzUsuńMarzena
Bardzo Ci dziękuję Marzenko.
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
Witam wieczornie.
OdpowiedzUsuńDzis na obiad jedlismy te bitki. Proste i latwe w przygotowaniu, ale bardzo smaczne danie. Platki migdalowe tutaj bardzo pasowaly, od nich smietanka nabrala bardzo wspanialy orzechowy smak. Mialam karkowke, a smietanke 12% - uzylam 500 ml (lubimy sosiki), wiec nie uzylam wody, wszystko robilam w tej samej, glebszej patelni. Do bitkow podalam puree ziemniaczane i salatke z pomidorow i peczarek. Super obiad!
Dziekuje!
I ja witam Reniu prawie wieczornie. Bardzo je lubię, bo jak czas mam ograniczony to można mieć szybko obiad. Ja z reguły podaję je z kluseczkami, bo sama jestem jak ta kluska- he, he. To znaczy nie mam nadwagi, więc raczej jak wydłużony kształt. Bardzo Ci Reniu dziękuję.
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
Dzień dobry, przepis jest świetny. Smakowało całej trójce urwisów (dorosłym też). Takie błyskawiczne obiady są w sam raz dla mnie. Pozdrawiamy:)
OdpowiedzUsuńWitam Martusiu. No, nie dziwię się Tobie...i tak Cię podziwiam, że to wszystko dobrze ogarniasz. Bardzo Ci dziękuję za komentarz...serdecznie pozdrawiam Was wszystkich :)
Usuń