piątek, 7 marca 2014

BITKI SCHABOWE W SOSIE MIGDAŁOWO ŚMIETANKOWYM



Bitki ze schabu z prażonymi płatkami migdałowymi i duszone w śmietanie. Bitki obsmażone na maśle klarowanym mają bardzo dobry smak . 
Takiego masła  sama nie robię, bo po prostu na wszystko nie starcza czasu. Kupuję gotowe klarowane, a ponieważ go dużo nie potrzeba do obsmażania różnych  mięs czy ryb, więc wystarcza na długo. 
Polecam Państwu tą potrawę , bo sosik i mięsko są bardzo smaczne.



SKŁADNIKI:


- 80 dkg schabu
- 80 gram płatków migdałowych wcześniej zrumienionych na suchej patelni
- 300 ml słodkiej śmietanki – najlepiej kremówki 30%
- masło klarowane
- sól i pieprz




1)Mięso pokroić na 8 kotletów i rozbić jak na schabowe. Każdy z nich dodatkowo przekroić na połowę ( 16 kawałków). Posolić i popieprzyć.

2)Wszystkie plasterki obsmażyć na rumiano na maśle klarowanym. Przełożyć do rondla, smak z obsmażania polać ½ szklanki wody i wlać do rondla. Dodać zrumienione płatki migdałowe i wlać śmietankę- całość doprawić solą i pieprzem.3) Dusić około 15- 20 minut i potrawa gotowa - bitki wyjąć i  sos można lekko zagęścić.

BITKI CZYTELNIKÓW :


16 komentarzy:

  1. Pycha, u mnie wystąpują w podobnej wersji piersi z kurczaka smarowane musztardą do tego pieczarki, smietanka kremowa i płatki migdałowe ale musze sprobować ze schabem :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, tak w Twojej wersji też musi być smacznie, muszę zrobić- płatki tak fajnie dosmaczają sosik i mięsko.
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  2. pyszne :) zjedliśmy ryby z Twego wczorajszego przepisu, a w niedzielę będą bitki :)
    Uściski, Danuś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolu, bardzo się cieszę, że rybki podeszły, a bitki polecam, ja na niedzielę i sobotę robię pieczeń rzymską. Dziekuję bardzo.
      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  3. Bardzo smakowity przepis na schab.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję Krzysiu i pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  4. Super przepis na schabik , wygląda kusząco :)
    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Babciu, bardzo Ci dziękuję.
      Pozdrawiam cieplutko:)

      Usuń
  5. Pych pycha pycha :-) to naprawde rewelacyjne danie
    Pozdrawiam i czekam na nastepne przepisy na pani blogu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że Pani też te bitki zasmakowały. U mnie w domu mają one poowodzenie.
      Bardzo dziekuje i pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  6. Witam. Dzid robie to danie. Odezqe sie jak wyszlo. Super blog!! Pozdrawiam Marzena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, życzę smacznego - jestem ciekawa czy zasmakowały.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  7. Wyszlo pyszne!!! Dziekuje
    Marzena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo Ci dziękuję Marzenko.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  8. Witam wieczornie.
    Dzis na obiad jedlismy te bitki. Proste i latwe w przygotowaniu, ale bardzo smaczne danie. Platki migdalowe tutaj bardzo pasowaly, od nich smietanka nabrala bardzo wspanialy orzechowy smak. Mialam karkowke, a smietanke 12% - uzylam 500 ml (lubimy sosiki), wiec nie uzylam wody, wszystko robilam w tej samej, glebszej patelni. Do bitkow podalam puree ziemniaczane i salatke z pomidorow i peczarek. Super obiad!
    Dziekuje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I ja witam Reniu prawie wieczornie. Bardzo je lubię, bo jak czas mam ograniczony to można mieć szybko obiad. Ja z reguły podaję je z kluseczkami, bo sama jestem jak ta kluska- he, he. To znaczy nie mam nadwagi, więc raczej jak wydłużony kształt. Bardzo Ci Reniu dziękuję.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Proszę, zostaw chociaż krótki komentarz. Będzie mi bardzo miło...