czwartek, 6 marca 2014

PSTRĄG - FILETY ZAPIEKANE Z AJVAREM



Filety z pstrąga, ale mogą być również filety z dorsza. Całość zapieczona z ajvarem i żółtym serem.  Ajvar to bałkańska bardzo smaczna pasta z pomidorów , bakłażanów, czosnku  z dodatkami. Jest w sprzedaży w mniejszych i większych słoiczkach.



SKŁADNIKI na 4 osoby:

--- 2 filety pstrąga bez skóry
--- mąka – najlepiej krupczatka
--- wino białe do skropienia
--- starty parmezan
--- bułka tarta
--- sól i pieprz ziołowy lub cytrynowy do dorsza
--- masło
--- olej rzepakowy lub masło klarowane
--- mały słoiczek ajvaru



1)Pokrojone filety pstrąga posypać pieprzem, solą i otoczyć w mące. Obsmażyć  na rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym.

2)Obsmażone filety ułożyć na półmisku żaroodpornym wysmarowanym masłem, skropić białym winem ( miałam półwytrawne) , posmarować warstwą ajvaru , posypać parmezanem wymieszanym z bułką tartą  ( 2 części sera + 1 część bułki tartej), położyć wiórki masła  i wstawić na ok.15- 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Filety powinny się zapiec.

23 komentarze:

  1. świetne danie :) mam i rybkę i własny ajwar - obiad na jutro jest ! :)
    Dziękuję Ci bardzo Danuś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że trafiłam z propozycja, a miałam wstawić chleb na zakwasie. Dziękuję bardzo. Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  2. Wspaniały pomysł.U mnie w spiżarce stoją dwa słoiki ajvaru: pikantny i łagodny.Podarunek od koleżanki, która przywiozła go z Chorwacji.Nie wiedziałam jak go zagospodarować.Teraz wiem! Dziękuję i [pozdrawiam.Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu ja z ajvarem lubię też makaron, tylko wtedy tego ajvaru trzeba więcej. Lubię go również z serkiem paneer, który sama robię.
      Pozdrawiam cieplutko:)

      Usuń
  3. Danusiu, u Ciebie tak ciepło, tak miło, tak jak u mamy,pozdrawiam bardzo serdecznie,Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anusiu, bardzo mi miło, że tak odbierasz mojego bloga. Dziękuję bardzo.
      Pozdrawiam wiosennie:)

      Usuń
  4. Swietny przepis. Zostaly mi rybki od wczoraj - dzis powtorka ale zeby nie bylo nudno - to zrobie je wg pow.przepisu.Dzieki i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja czasami celowo więcej smażę rybek na dwa dni . Na drugi dzień czasami właśnie robię z ajvarem lub zapiekam pod beszamelem- właśnie o to chodzi, żeby nie było nudno i w miarę łatwo.
      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. Zachęcam Justynko . Dziekuję bardzo.
      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  6. Obserwuję Twój blok od dłuższego czasu, ale pierwszy raz piszę. Bardzo mi się podoba, jest super, opisy i te zdjęcia potraw, no miód w buzi. niedługo spróbuję zrobić tego pstrąga i odezwę się. Na razie piszę jako anonim, ale pewnie założę konto i x niego będę pisała. Pozdrawiam z regionu świętokrzyskiego. Dorota z Kielc.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi powitać na moim blogu. Mam ogromny sentyment do świętokrzyskiego, kiedyś do kieleckiego. Mój Tato się urodził w okolicach Zwolenia i tam mieszkali moi dziadkowie. Ja natomiast jeżdżę do Buska Zdroju na rehabilitację- w zeszłym roku o podobnej porze zabłądziłam w Kielcach, które wtedy były rozkopane- nie wiem jak teraz. Tylko dzięki uprzejmości Pana, który usiadł do samochodu udało mi się sprawnie wyjechać w kierunku Buska.
      Bardzo dziekuję za miłe słowa.
      Pozdrawiam serdecznie i zapraszam:)

      Usuń
  7. Proste i zapewne smaczne :-)
    Pozdrawiam
    Justyna Bodzioch

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasami Justynko smak właśnie leży w prostocie. Dziękuję bardzo.
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  8. Ja mam Danusiu swój ajvar, więc go wykorzystam wg Twojej propozycji :-)
    Co prawda na moim blogu wygląda jak (no nie powiem co, zobacz se sama), ale jest przepyszny!
    http://mamamarzynia.blogspot.com/2012/09/no-nie-mam-lepszego-zdjecia.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mamarzyniu nie ważne ja wygląda, ważne jak smakuje.
      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  9. Witaj Danusiu
    Fajny pomysł,w takim razie jutro u mnie na obiad będzie Twoja rybka
    pozdrawiam Joanna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Joasiu, życzę smacznego . Dziękuję.
      Pozdrawiam cieplutko:)

      Usuń
  10. bardzo ciekawy pomysł który z pewnością wykorzystam, zwłaszcza że od kilku tygodni namiętnie objadamy się ajvarem i dodajemy go do wielu potraw.

    OdpowiedzUsuń
  11. Danusiu,ryba rewelacyjna!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!..wlasnie wcinam!Pozdrawiam.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, Matulu ale bym zjadła razem z Tobą- dawno jej nie jadłam. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  12. Odpowiedzi
    1. Ha, ha- to nie takie proste- I am dreaming of Californian blue- pozdrawiam Ewuniu.

      Usuń

UWAGA :
Ponieważ ostatnio pojawiła się duża ilość spamu zostałam zmuszona do włączenia moderowania komentarzy, które staram się w miarę szybko publikować . Dziękuję.