niedziela, 9 marca 2014

KLUSECZKI Z PIETRUSZKĄ DO SOSU


 Kluseczki są robione na bazie klusek śląskich, tylko dodałam do ciasta cały pęczek posiekanej pietruszki. Można duży pęczek pietruszki zmiksować w blenderze z 1 łyżką oleju i odrobiną soli- kluski będą zielone .


               SKŁADNIKI na 4 osoby:

                    ---1 kg ziemniaków
                    ---mąka ziemniaczana
                    ---1 jajko
                    ---1 płaska łyżka bardzo miękkiego masła
                    ---pęczek natki pietruszki
                    ---sól
                    ---opcjonalnie olej






1) Ugotowane ciepłe ziemniaki zmielić lub przecisnąć przez praskę i pozostawić do przestudzenia. Pietruszkę bardzo drobno posiekać lub zmiksować w blenderze jak napisałam we wstępie.
2) Ziemniaki przełożyć do większej miski lub na stolnicę i wrobić do nich jajko i masło, żeby się równomiernie rozprowadziło. Uformować ziemniaki w kształt kuli i wyjąć 1/4 masy ziemniaczanej, a w jej miejsce wsypać taką samą ilość mąki ziemniaczanej .
3) Zagnieść sprawnie ciasto dodając odłożoną 1/4 część masy ziemniaczanej. Kształtować wałeczki i kroić małe kluseczki. Na fotografii widać odciśniętą kratkę, ale niestety w czasie gotowania zniknęła.
4) W dużym rondlu zagotować wodę, posolić i gotować kluseczki 2-3 minuty od wypłynięcia. Możemy po wyjęciu z rondla skropić olejem lub oliwą jeżeli chcemy mieć odsmażane. Wtedy się nie sklejają. Polecam do wszelkich sosów mięsnych,grzybowego,ale również posypane tylko parmezanem.

10 komentarzy:

  1. Też lubię takie urozmaicone kluseczki. Już dawno takich nie robilam. Dzieki za przypomnienie :)
    Pozdrawiam serdecznie ze słonecznego Podkarpacia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aniu,że znalazłaś chwilę czasu żeby mnie odwiedzić.
      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Szczególnie z sosem z biodrówki. Dziękuję.
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Zrobię, na pewno.Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam każde kluseczki- dziękuję.
      Pozdrawiam wiosennie:)

      Usuń
  4. Ajajaj, jak apetycznie wyglądają! Ja też robiłam w sobotę zielone kluseczki, tylko że serowe i na włoski strój.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miałam właśnie do Ciebie zajrzeć na te kluski i zaraz to zrobię, bo wszystkie kluski są nasze.
      Pozdrawiam cieplutko:)

      Usuń
  5. I zapomniałam dopisać, że rozgryzłaś te linki, fajnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mamarzyniu, jesteś super babka, dziękuję bardzo!!!

      Usuń