Kluseczki są robione na bazie klusek śląskich, tylko dodałam do ciasta cały pęczek posiekanej pietruszki. Można duży pęczek pietruszki zmiksować w blenderze z 1 łyżką oleju i odrobiną soli- kluski będą zielone .
SKŁADNIKI na 4 osoby:---1 kg ziemniaków
---mąka ziemniaczana
---1 jajko
---1 płaska łyżka bardzo miękkiego masła
---pęczek natki pietruszki
---sól
---opcjonalnie olej
2) Ziemniaki przełożyć do większej miski lub na stolnicę i wrobić do nich jajko i masło, żeby się równomiernie rozprowadziło. Uformować ziemniaki w kształt kuli i wyjąć 1/4 masy ziemniaczanej, a w jej miejsce wsypać taką samą ilość mąki ziemniaczanej .
3) Zagnieść sprawnie ciasto dodając odłożoną 1/4 część masy ziemniaczanej. Kształtować wałeczki i kroić małe kluseczki. Na fotografii widać odciśniętą kratkę, ale niestety w czasie gotowania zniknęła.
4) W dużym rondlu zagotować wodę, posolić i gotować kluseczki 2-3 minuty od wypłynięcia. Możemy po wyjęciu z rondla skropić olejem lub oliwą jeżeli chcemy mieć odsmażane. Wtedy się nie sklejają. Polecam do wszelkich sosów mięsnych,grzybowego,ale również posypane tylko parmezanem.
Też lubię takie urozmaicone kluseczki. Już dawno takich nie robilam. Dzieki za przypomnienie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie ze słonecznego Podkarpacia!
Dziękuję Aniu,że znalazłaś chwilę czasu żeby mnie odwiedzić.
UsuńPozdrawiam serdecznie:)
pyszny obiad:)
OdpowiedzUsuńSzczególnie z sosem z biodrówki. Dziękuję.
UsuńPozdrawiam:)
Zrobię, na pewno.Ania
OdpowiedzUsuńPolecam każde kluseczki- dziękuję.
UsuńPozdrawiam wiosennie:)
Ajajaj, jak apetycznie wyglądają! Ja też robiłam w sobotę zielone kluseczki, tylko że serowe i na włoski strój.
OdpowiedzUsuńMiałam właśnie do Ciebie zajrzeć na te kluski i zaraz to zrobię, bo wszystkie kluski są nasze.
UsuńPozdrawiam cieplutko:)
I zapomniałam dopisać, że rozgryzłaś te linki, fajnie!
OdpowiedzUsuńMamarzyniu, jesteś super babka, dziękuję bardzo!!!
Usuń