czwartek, 6 lutego 2014

PAPRYKA OPIEKANA Z OLIWKAMI W ZALEWIE



Robiłam schab w osłonce, a  skończyła mi się ćwikła, więc dla odmiany zrobiłam paski papryki opiekanej w zalewie z oleju. Dodałam do papryki czarne oliwki. Kto nie lubi oliwek to na moim blogu jest też przepis na samą paprykę.
 To bardzo smaczny dodatek do wędlin i serów  właśnie o tej porze roku ze względu na naturalny antybiotyk, który jest w czosnku dodanym do zalewy. Po zjedzeniu papryki olej zużywam do sosów sałatkowych doprawiając go jeszcze sokiem z cytryny lub octem winnym lub jabłkowym.



SKŁADNIKI:

- 4 większe czerwone papryki
- 3 duże ząbki czosnku
- 70 gram czarnych lub zielonych oliwek ( z zalewą 140 gram) bez pestek
- 1,5 płaskiej łyżeczki soli morskiej
- ½ płaskiej łyżeczki pieprzu ziołowego lub czarnego ( jak kto woli)
- 1- 2 łyżek octu jabłkowego
- 1 szklanka ( 250 ml) oleju, oliwy lub pół na pół – ja używam olej rzepakowy, bo jest równie zdrowy jak oliwa z oliwek



1) Paprykę umyć i osuszyć . Ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 15- 20 minut, w międzyczasie odwracając na drugą stronę-  z termoobiegiem. Przełożyć gorącą do worka foliowego i worek zawiązać. Pozostawić do ostudzenia.
2) Po tym czasie z papryki zdjąć skórkę, wybrać nasiona, skroić białe miękkie błonki i pokroić w paski o szerokości ok. 1 cm.
3) Odcedzone oliwki przekroić na pół, czosnek posiekać i wszystko razem wymieszać z paskami papryki.
4) Olej rozmącić z solą , pieprzem i octem- wylać na paprykę i wymieszać. Całość przełożyć do słoika, zakręcić i wstawić do lodówki chociaż na 10 godzin, żeby nabrała aromatu. Tak zrobiona papryka może być spożywana przez okres 2 tygodni.

Papryka grillowana czytelników :

Ewa z Kalifornii


Ewa z Kalifornii

5 komentarzy:

  1. No to wiesz Justynko jak smakuje z szyneczką:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja robię opiekaną paprykę w zalewie, tak jak Mysza z tego bloga.
    http://kuchennawyspasmakow.blogspot.com/2011/09/papryka-pieczona-marynowana-w-oleju.html
    Muszę ją wrzucić do neta, bo też przedobra!

    OdpowiedzUsuń
  3. Danusiu ta papryke grilowalam z tego pezepisu i zrobilam surowke.Ewa

    OdpowiedzUsuń