Szybkie , smaczne śledzie. Mogą być na śniadanie, kolację jak również na obiad podane np. z wypiekanymi ziemniakami lub pieczonymi w skórkach. Smacznego!!!
SKŁADNIKI:
--- ½ kg matiasów
--- 2 pęczki kopru
--- 2 pęczki szczypiorku lub 1 duży
--- 3 kopiaste łyżki majonezu
--- 2 łyżki oliwy z oliwek + 3 łyżki oleju
--- pieprz do smaku- ewentualnie sól
1)Śledzie wymoczyć w mleku na pół z wodą, osuszyć i pokroić w poprzek na mniejsze kawałki.
2)Majonez roztrzepać z oliwą i olejem, do pokrojonych śledzi dodać posiekany koperek, szczypiorek i doprawić pieprzem. 3) Całość wymieszać i wstawić na kilka godzin do lowdówki, żeby śledzie przeszły koprem.
ŚLEDŹ CZYTELNIKÓW :
ŚLEDŹ CZYTELNIKÓW :
Jakie apetyczne te śledziki i jak pięknie podane.Kasia z Obornik
OdpowiedzUsuńKasiu z jajeczkiem smakują , że hej!!
UsuńPozdrawiam:)
POzdrawiam!!!
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis na śledzie. Szkoda tylko, że nie mam zieleniny z ogródka, bo zaraz bym zrobiła :(
OdpowiedzUsuńZa to jajka ugotowane perfekcyjnie bez żałosnej, zielonej lub granatowej obwódki wokół żółtka. Widać, że dobra gospodyni gotowała i wiejskich jajek użyła.
Pozdrawiam - Gospocha
Witam serdecznie. Też bym wolała z ogródka, ale taką miałam ochotę na te śledzie, że zrobiłam z kupnej zieleniny. Swoja, wiadomo inny smak i zapach, ale jak mnie najdzie na coś to nie ma zmiłuj. Takie jajeczka gotuję 5 minut od zawrzenia wody, ale Ty zapewne o tym wiesz. Bardzo dziękuję.
UsuńPozdrawiam serdecznie!!!
Śledziki klasa, KAŻDE mi smakują, a jeszcze te jajeczka mole (czy jakoś tak), takie z miękkim żółtkiem, no pycha!
OdpowiedzUsuńJa śledziki uwielbiam. Jak mnie najdzie to nie ma zmiłuj, muszą być. Jajeczka , jem ich dużo i dzięki temu spadł mi cholesterol. Naprawdę, to nie jest żart.
UsuńPozdrawiam wieczornie!!!
Hihi,i ten takze bedzie.Ewa
OdpowiedzUsuńHihi,znakomity!!!Pozdrawiam.Ewa
OdpowiedzUsuńDziękuję Ewuniu- pozdrawiam cieplutko.
UsuńDanusiu w tym calym zamieszaniu swiatecznym zapomnialam zrobic zdjecia,bardzo Cie przepraszam.Pozdrawiam.Ewa
OdpowiedzUsuńEwuniu, nic się nie stało. Żeby tak wszyscy moi czytelnicy byli tacy i wstawiali komentarze i fotografie to bym była w siódmym niebie.
UsuńBardzo dziękuje- pozdrawiam cieplutko.
Witaj Danusiu chciałam jutro na obiad zrobić twoje śledzie czy mogę dołożyć do nich kwaśnej śmietany bo muszę mieć zupkę do gotowanych ziemniaków.Pozdrawiam Kasia.
OdpowiedzUsuńWitaj Kasiu. Pewnie, że możesz- troszkę pomieszaj z majonezem . Smacznego.
UsuńPozdrawiam.
wyglądają pysznie, zrobię w weekend! ;) pozdrowionka Danusiu
OdpowiedzUsuńJustyna Z-P.
Nie mogę się dziś zalogować z konta gmail...
Coś Ci się może kićka z aplikacjami- pozdrawiam Justynko- dziękuję :)
UsuńDanusiu jutro na obiad mam śledziki z Twojego przepisu.Kasia
OdpowiedzUsuńKasiu, mam nadzieję, że smakowały. Serdecznie pozdrawiam :)
UsuńJestem ciekawa ile wcześniej można zrobić te śledzie? :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Danusiu :)
Basiu, można zrobić tylko dzień wcześniej przed np. Wigilią. Można też przygotować śledzie, sos a rano we Wigilię skończyć i wstawić do lodówki. Pozdrawiam Basiu :)
UsuńCzy można zrobić ze śledzi w occie? Szukam takich sałatek gdzie można w occie śledzie dać bo u mnie takie wolą niż solone matjasy.
OdpowiedzUsuńTeoretycznie Basiu można, tylko ja nigdy nie robiłam tak śledzi z octu. Decyzja należy do Ciebie:)
Usuń