sobota, 25 stycznia 2014

ŚLEDŹ W KOPERKU I SZCZYPIORKU



Szybkie , smaczne śledzie. Mogą być na śniadanie, kolację jak również na obiad podane np. z wypiekanymi ziemniakami lub pieczonymi w skórkach. Smacznego!!!



SKŁADNIKI:

--- ½ kg matiasów
--- 2 pęczki  kopru
--- 2 pęczki szczypiorku lub 1 duży
--- 3 kopiaste  łyżki majonezu
--- 2 łyżki  oliwy z oliwek + 3 łyżki oleju
--- pieprz do smaku- ewentualnie sól





1)Śledzie wymoczyć w mleku na pół z wodą, osuszyć i pokroić w poprzek na mniejsze kawałki.

2)Majonez  roztrzepać z oliwą i olejem, do pokrojonych śledzi dodać posiekany koperek, szczypiorek i doprawić pieprzem.3) Całość wymieszać i wstawić na kilka godzin do lowdówki, żeby śledzie przeszły koprem.

ŚLEDŹ CZYTELNIKÓW :



22 komentarze:

  1. Jakie apetyczne te śledziki i jak pięknie podane.Kasia z Obornik

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis na śledzie. Szkoda tylko, że nie mam zieleniny z ogródka, bo zaraz bym zrobiła :(
    Za to jajka ugotowane perfekcyjnie bez żałosnej, zielonej lub granatowej obwódki wokół żółtka. Widać, że dobra gospodyni gotowała i wiejskich jajek użyła.
    Pozdrawiam - Gospocha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie. Też bym wolała z ogródka, ale taką miałam ochotę na te śledzie, że zrobiłam z kupnej zieleniny. Swoja, wiadomo inny smak i zapach, ale jak mnie najdzie na coś to nie ma zmiłuj. Takie jajeczka gotuję 5 minut od zawrzenia wody, ale Ty zapewne o tym wiesz. Bardzo dziękuję.
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  3. Śledziki klasa, KAŻDE mi smakują, a jeszcze te jajeczka mole (czy jakoś tak), takie z miękkim żółtkiem, no pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja śledziki uwielbiam. Jak mnie najdzie to nie ma zmiłuj, muszą być. Jajeczka , jem ich dużo i dzięki temu spadł mi cholesterol. Naprawdę, to nie jest żart.
      Pozdrawiam wieczornie!!!

      Usuń
  4. Hihi,i ten takze bedzie.Ewa

    OdpowiedzUsuń
  5. Hihi,znakomity!!!Pozdrawiam.Ewa

    OdpowiedzUsuń
  6. Danusiu w tym calym zamieszaniu swiatecznym zapomnialam zrobic zdjecia,bardzo Cie przepraszam.Pozdrawiam.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewuniu, nic się nie stało. Żeby tak wszyscy moi czytelnicy byli tacy i wstawiali komentarze i fotografie to bym była w siódmym niebie.
      Bardzo dziękuje- pozdrawiam cieplutko.

      Usuń
  7. Witaj Danusiu chciałam jutro na obiad zrobić twoje śledzie czy mogę dołożyć do nich kwaśnej śmietany bo muszę mieć zupkę do gotowanych ziemniaków.Pozdrawiam Kasia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Kasiu. Pewnie, że możesz- troszkę pomieszaj z majonezem . Smacznego.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  8. wyglądają pysznie, zrobię w weekend! ;) pozdrowionka Danusiu
    Justyna Z-P.
    Nie mogę się dziś zalogować z konta gmail...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Coś Ci się może kićka z aplikacjami- pozdrawiam Justynko- dziękuję :)

      Usuń
  9. Danusiu jutro na obiad mam śledziki z Twojego przepisu.Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, mam nadzieję, że smakowały. Serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  10. Jestem ciekawa ile wcześniej można zrobić te śledzie? :)

    Pozdrawiam Danusiu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, można zrobić tylko dzień wcześniej przed np. Wigilią. Można też przygotować śledzie, sos a rano we Wigilię skończyć i wstawić do lodówki. Pozdrawiam Basiu :)

      Usuń
  11. Czy można zrobić ze śledzi w occie? Szukam takich sałatek gdzie można w occie śledzie dać bo u mnie takie wolą niż solone matjasy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teoretycznie Basiu można, tylko ja nigdy nie robiłam tak śledzi z octu. Decyzja należy do Ciebie:)

      Usuń