piątek, 20 grudnia 2013

SERNIK Z MUSEM CZEKOLADOWYM



Prosty, szybki bardzo łatwy sernik. Etap zrobienia może się zakończyć na samym upieczonym serniku. Można go polać tylko czekoladą, przy podawaniu można dołożyć dodatkowo np. wiśnie , maliny itp.
 Mój jest zrobiony wg autorskiego przepisu z bloga "Kwestia smaku", ale wyczaiłam go na blogu Bożenki- tam możecie Państwo zobaczyć w przekroju. 



MASA SEROWA:


---   1 kg sera trzykrotnie zmielonego- mieliłam jeden raz przez sitko do maku z bardzo małymi  
       oczkami   
---    40 gram budyniu waniliowego,śmietankowego- do wyboru
---    1 duża puszka 530 g słodzonego mleka skondensowanego   
---    3 białka (mniejsze) lub 2 duże
---    sok z 1 limonki (lub 1/2 cytryny)     
---    aromat: np. 3 - 4 łyżki likieru pomarańczowego, kokosowego, migdałowego
        lub innego, może też być biały rum, biała czekolada, cukier wanilinowy lub ekstrakt z wanilii\


WYKOŃCZENIE:


---   200 g (1 kubek) kwaśnej gęstej śmietany 12% lub 18%
---   2 łyżki cukru pudru



1)Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Dno szczelnej i wysokiej (8 cm) tortownicy o średnicy około 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć tortownicę wypuszczając papier poza obręcz.

2)Do dużej miski włożyć ser, mąkę lub budyń, dodać mleko skondensowane, białka jajek, sok z limonki i aromat. Wymieszać łyżką lub zmiksować na gładką masę.

3)Masę serową wylać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30 minut aż masa będzie już prawie cała zastygnięta (trochę dłużej, około 35 minut jeśli ser był chudy i nieco rzadszy).

4)Wyjąć sernik i rozprowadzić na nim śmietanę wymieszaną z cukrem pudrem. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez 10 - 15 minut w tej samej temperaturze. Sernik wyjąć i ostudzić. Mus wykładamy na ostudzony sernik.

5)Jeżeli piekliśmy w tortownicy blaszanej, obręcz należy zdjąć po ostudzeniu, żeby sernik nie miał metalicznego posmaku. Zapiąć obręcz , która nie reaguje z ciastem.


OPCJONALNIE:


---    do dekoracji  np. wiśnie w syropie (frużelinie)
---    do dekoracji: wiórki z gorzkiej czekolady



MUS CZEKOLADOWY:


--- 150 g cukru (drobnego lub cukru pudru)
--- 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka) + 3 żółtka
--- 1 łyżka kakao
--- 200 ml śmietanki kremówki 30%
--- 100 g masła
--- 250 g gorzkiej czekolady


1)Do metalowej miski wsypać część (50 g) cukru, dodać 6 żółtek i śmietankę. Miskę umieścić na garnku z delikatnie gotującą się wodą (około 1 - 2 szklanek). Mieszać drewnianą łyżką aż masa będzie gorąca lub do czasu aż zgęstnieje i zacznie przyklejać się do łyżki.

2)W połowie podgrzewania dodać kakao (najlepiej przez sitko aby nie zrobiły się grudki, jeśli mimo tego grudki powstaną, można całą masę przelać przez sitko).

3)Zdjąć miskę z garnka i od razu dodać pokrojone w kostkę masło oraz połamaną na kosteczki czekoladę (uważać, aby do miski nie dostała się woda). Mieszać aż składniki się roztopią i połączą ze sobą.

4)Oddzielnie ubić białka ze szczyptą soli , dodając stopniowo cukier- na sztywną pianę, lśniącą i błyszczącą.

5)Białka połączyć z masą czekoladową (najlepiej dodawać pianę do musu w 3 partiach), mieszając bardzo delikatnie łyżką.

6)Mus wyłożyć na sernik i wstawić do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Gdy mus dostatecznie zesztywnieje obkroić sernik nożem wkoło boków tortownicy i zdjąć obręcz. Wstawić do lodówki do dalszego zastygnięcia. Im sernik dłużej stoi w lodówce lub chłodnym miejscu, tym jest lepszy.

7)Udekorować wg własnej  inwencji. Nie zapomnijmy zdjąć obręczy, aby sernik mógł swobodnie "oddychać".



27 komentarzy:

  1. Danusiu, to cudo rą Twoich musi być PRZEPYSZNE! Już czuję jego smak ... :-) Pokuszę się o zrobienie może na Sylwestra? Przepis nie wydaje się trudny :-) Miłego dnia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Helenko. To bardzo łatwy sernik, ale trzeba się trzymać przepisu- co ja Ci w ogóle piszę, przecież Ty doskonale o tym wiesz. Już mi się mąci w głowie od roboty. Dziekuję.
      Pozdrawiam Ciebie bardzo ciepło!

      Usuń
  2. Pani Danusiu to po prostu arcydzieło:) pieknie wygląda i pewnie będzie smakował znakomicie. pozdrawiam serdecznie Ela

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wczoraj się najadłam tej masy czekoladowej, to mi się podniósł poziom magnezu. Bardzo dziekuję.
      Pozdrawiam ciepło!

      Usuń
  3. Sliczna dekoracja , zapewniam,że na przekroju jest równie piekny
    W ogóle sernik nieskomplikowany, przyjemnie sie go robi,dość szybko i tak samo szybko znika, jest jak muślin.Miłego dnia Danuś

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, tak Bożenko, muślin to bardzo trafne określenie i pachnie babcinym kuferkiem.
      Jeszcze funkcjonuję, chociaż już muszę sobie podśpiewywać "Padam, padam...." Edith Piaf, to może nie padnę.
      Pozdrawiam cieplutko!

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Będę nieskromna, też mi się podoba. Dziekuję.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Bardzo lubię połączenie musu czekoladowego z sernikiem,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, takie połączenie jest bardzo "smaczne". Dziekuję.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  6. Oj jak cudownie się prezentuje! Aż mam ochotę ukraść kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W pierwsze święto zacznę to podeślę kawałek.
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  7. Piękny, taki elegancki... Idealny na świąteczny stół :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ginie. Nie narobiłam się przy nim, a ten smak musu jest super.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  8. ślinka mi cieknie na jego widok

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, to proszę uważać, żeby nie zachlapać klawiatury- hi, hi.
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  9. Jutro biorę się za zrobienie tego serniczka. Trochę się boję żeby mi wszystko wyszło. Napiszę po konsumpcji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trzeba się bać, dość dokładnie starałam się opisać całość. Życzę powodzenia i czekam z niecierpliwością.
      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  10. Czy chodzi o mleko skondensowane słodzone już ugotowane? O taką gęstą masę karmelowego koloru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie Moniu- tak jak napisałam- mleko skondensowane słodzone- nie karmel.
      Pozdrawiam;)

      Usuń
  11. Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Pani Danusiu sernik wyszedł idealny :) Bardzo dobry. Górna warstwa pyszna i puszysta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam.
      Pani Moniko, jakże się cieszę, że wszystko poszło dobrze. Bardzo Pani dziekuję za skorzystanie z przepisu i wystawiony komentarz.
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  13. Miła Pani Danusiu, korzystanie z rewelacyjnych przepisów z Pani blogu to wielka przyjemność. Serniczek przepyszny, zniknął ze świątecznego stołu błyskawicznie.Pozdrawiam wiosennie z Beskidu Małego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Bardzo dziękuję za miłe słowa, Zapraszam do mojej kuchni na nowe przepisy.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń