niedziela, 8 grudnia 2013

KASZA GRYCZANA NA SYPKO



Podaję przepis na kaszę gryczaną paloną na sypko. Na blogu jest też sposób gotowania ryżu. Być może przepisy są proste, ale nie zaszkodzi  żeby były na blogu- może się przydadzą. Kaszę na sypko nauczyłam się gotować kiedy w 1979 roku nabyłam książkę "W staropolskiej kuchni"- M.Lemins, H.Vitry.



SKŁADNIKI na  6-8 osób:

---400 gram kaszy gryczanej palonej ( miałam 4x 100 gram)
---1,5 litra wody
---3 łyżki oleju lub 2 łyżki smalcu
---sól




1)Do rondla nadającego się do wstawienia piekarnika wlać olej lubi inny tłuszcz, wysypać kaszę z woreczków i przesmażyć krótko na mocnym ogniu.

2)Całość zalać wrzącą wodą i posolić do smaku.Gotować na wolnym ogniu, aż kasza całkowicie wchłonie wodę.

3)Rondel przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C i trzymać 40- 45 – bez termoobiegu.



Tak przyrządzona kasza gryczana jest idealnie sypka.Jeżeli mamy wywar z suszonych grzybów to można dodać. Kasza będzie jeszcze lepsza.

KASZA CZYTELNIKÓW :


Ewa z San Diego

10 komentarzy:

  1. Ja robię nieco inaczej, bo mam elektryczny piekarnik, a kuchenkę gazową i jednak na palniku jest dużo taniej. I tak wychodzi mi IDEALNIE sypka :-)
    http://mamamarzynia.blogspot.com/2010/12/obiad-gazdziny-czyli-kasza-gryczana-z.html
    A kaszę tatarczaną uwielbiamy wszyscy, cieszę się, ze nauczyłam dzieci lubić ten smak.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja gotuję i piekę wszystko na prąd. Przepiś mamarzyniu podałam, bo wiem z doświadczenia , że nie wszyscy potrafią ją przyrządzić. A czy taniej, czy drożej to już każdy sam musi ocenić, czy woli sypką kaszę, czy papkę. Dla mnie w piekarniku jest najwygodniej, bo nie muszę mieszać, zaglądać. Wstawiam rondel i wyjmuję gotową kaszę.
      Pozdrawiam serdecznie!!

      Usuń
  2. Dzieki za przepis. Ryz wychodzi mi zawsze doskonaly, ale z kasza mam zawsze ten sam problem -papka.
    Pozdrawiam Beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Beatko. To teraz już kasza musi wyjść sypka. Dziękuję.
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  3. Uwielbiam kaszę gryczaną, szczególnie z sosem grzybowym lub pieczarkowym.
    Na sypko robię troszkę inaczej, ale efekt taki sam :)
    Pozdrawiam niedzielnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i chodzi Aniu o to , żeby był ten sam efekt. Kaszę też uwielbiam ze zrazami wołowymi zawijanymi i buraczkami na gęsto. Dziekuję.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  4. O kurcze ja pytam jak ugotować pęczak a jest na blogu. Jakieś zaćmienie mnie dzisiaj wzięło hi hi a patrzyłam tam dwa razy ech ..:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Basienko. Nic nie szkodzi , ja też mam czasami zaćmienia jak nasze słońce- ha, ha.
      Pozdrawiam .

      Usuń
  5. Bardzo lubie kasze gryczana.Bylo bardzo smacznie!Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz w okresie wczesnoletnim kaszę robię rzadziej chociaż bardzo lubimy. Troszkę chcemy się nasycić młodymi ziemniakami, ale potem robię dość często . Dziękuję Ewuniu :)

      Usuń

Proszę, zostaw chociaż krótki komentarz. Będzie mi bardzo miło...