piątek, 8 listopada 2013

UDKA DROBIOWE PIECZONE W JOGURCIE



Nie miałam „pomysła” na kurczaka,wzięłam więc co było w lodówce,w ogrodzie i na półce i wyszło mi bardzo smaczne danie obiadowe.



         
SKŁADNIKI:
                 ---8 udek drobiowych
                 ---600 gram jogurtu naturalnego
                 ---2 kopiaste łyżeczki  tandoori masala
                 ---1 łyżeczka słodkiej papryki (może być ostra)
                 ---sól i pieprz
                 ---świeże lub suszone zioła-rozmaryn,oregano i tymianek (wszystkiego po 2 łyżeczki)
                 ---4-5 ząbków czosnku
                 ---olej




1)Jogurt wymieszać z ziołami suszonymi lub posiekanymi świeżymi,dodać tandoori masala,paprykę i doprawić całość solą i pieprzem do smaku.

2)Z udek wytrybować kości (zamrażam i używam na wywar do zupy) i włożyć do marynaty.Wymieszać tak,żeby były całe w marynacie,naczynie przykryć i wstawić na noc do lodówki.

3)Na drugi dzień naczynie żaroodporne wysmarować olejem .Udka drobiowe uformować zwijając w rulony i razem z marynatą przełożyć do naczynia.

4)Ząbki czosnku przekroić na połowę i powtykać między udka.

5)Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C i piec z termoobiegiem z włączonym tylko dołem około 40 minut.Po tym czasie udka przewrócić,spróbować czy dosyć soli w marynacie i piec jeszcze 25 minut.

6)Po tym czasie ponownie odwrócić i jeszcze dopiec  10 minut.Udka wyjąć,sos przelać do rondla i zagęścić.

21 komentarzy:

  1. Witam Cie serdecznie Danusku musze sie pochwalic ze na przyszly tydziem bede miala juz nowa kuchnie no i wreszcie bede mogla piec nie naprawialam starej bo sie nie oplacalo - Danusku wielkie uznanie dla Ciebie i szacun, a to dlatego ,ze bijesz wszystkich u Ciebie na blogu sa codziennie nowe przepisy - to jest wielkie wyzwanie - pozdrawiam Cie serdecznie i mocno caluje Basia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i brawo Basiu,dobra decyzja-nowa kuchenka to i chęci do pichcenia inne.Basieńko gotuję kazdego dnia więc staram się wstawiać przepisy.Nie jest to łatwe bo wymaga samodyscypliny no i czasu,ale co tam jest blog-musi żyć.
      Pozdrawiam Cię Basieńko bardzo ciepło i ślę całuski:)

      Usuń
  2. Czym można zastąpić przyprawę tandoori masala ,bo u nas takiej niema. Pozdrawiam Monia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zastapić curry,po prostu będzie inny smak,ale z curry też będzie dobry.
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Danusiu jak się robi "wytrybować kości" udka. Pozdrawiam Renata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam.Pani Reniu trzeba wyciąć kostki nożykiem,tak żeby zostało samo mięsko.Najlepiej małym tnąc przy samych kościach.
      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  4. Witam Pani Danusiu:-) dziś komentarze masowo, melduje że wykonałam udka w jogurcie bardzo nam smakowały,do tego modra kapusta i ziemniaki nadkrawane, wyszedł superowy obiad z piekarnika (oprócz kapusty) był też szybki jabłecznik dla zapracowanych super ciasto smaczne i szybkie, była kremówka REWELACYJNA:-) Dziękuje za wspaniałe przepisy i pozdrawiam gorąco Beata. Kiełbasa biała będzie robiona w piątek z dodatkami(gorczyca i gałka)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O Matulu,to widzę,że nie tylko ja miałam tyle roboty z gotowaniem.Pani Beatko,to dla mnie radość ,że wszystko smakowało.Zawsze jak wstawiam przepis to istnieje obawa,że ktoś coś nieznacznie zmieni i będzie mu się wydawało,że przepis jest do "luftu".Bardzo Pani dziekuję.
      Pozdrawiam porankowo:)

      Usuń
  5. Tak już mam jak mam trochę wolnego to mogę nie wychodzić z kuchni, gorzej jak się wraca z pracy to potem już mniej chęci i zapału :-) Pozdrawiam serdecznie Beata

    OdpowiedzUsuń
  6. Danusiu kochana. Udka moczą się już w marynacie. Jutro będzie pyszny obiadek. Ale powiedz mi czy naczynie żaroodporne przykryć pokrywą, folią aluminiową czy w ogóle nie przykrywać. Zawsze mam z tym problem jak korzystam z przepisu z internetu. Proszę odpisz przed obiadkiem. Pozdrawiam. Jola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Jolu. Nie trzeba przykrywać, bo pod przykryciem się będą razcej dusiły i się nie zrumienią. Zwróć uwagę tylko na to żeby włączyć termoobieg tylko dolny, żeby ich nie spalić górą.
      Pozdrawiam serdecznie i smacznego Jolu życzę.

      Usuń
  7. Dziękuję pięknie za odpowiedź. Tak zrobię jak poradziłaś. Na pewno będziemy paluszki lizać po obiadku. Miłej i spokojnej niedzieli. Jola

    OdpowiedzUsuń
  8. Danusiu. Mięsko było pyszne. Ale co ja się nakombinowałam z piekarnikiem to moje. Okazało się, że mój piekarnik (zakupiony pół roku temu) nie ma funkcji dół - termoobieg. Masakra. Stałam przy nim i przestawiałam programy. Ale ogólnie byliśmy zadowoleni, jako że kurczak to moje ulubione mięsko. Dziękuję za przepis. Jola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Jolu. No widzisz jaka jestem gapa, nie pomyślałam, że nie wszyscy mają termoobieg. Upiekę bez niego i dopiszę co i jak. Bardzo Ci dziękuję.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  9. a można je Danusiu odgrzać? tak aby były na dwa dni?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Można je odgrzewać, ale lepiej wtedy dodać jogurt grecki rozcieńczony - 400 g jogurtu greckiego + 200 g wody.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  10. Odpowiedzi
    1. A, ja nie pisałam, że wszystkim muszą smakować, jak widać powyżej niektórym smakują- rzecz gustu i smaku. Pozdrawiam :)

      Usuń
  11. Mam pytanie czy te nozki musza byc wytrybowane? Poniewaz niestety nie umiem tego haha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Reniu. Dopiero wczoraj wróciłam z wyjazdu i nie mogłam odpowiedzieć, bo za granicą nie miałam sieci. Myślę Reniu, że teraz moja odpowiedź jest chyba raczej spóźniona. Raczej powinny być wytrybowane. Teraz jest sezon urlopowy i będę raczej tutaj w kratkę, co nie oznacza, że nie odpowiem na komentarze.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń