sobota, 9 listopada 2013

UDKA LUB NÓŻKI W INDYJSKIEJ MARYNACIE JOGURTOWEJ



Smaczny kurczak z marynaty jogurtowej. Podałam go z ryżem z pomidorami i surówką z białą rzodkwią oraz zakwas z buraczków do popicia.



Miałam 2 udka i 2 nóżki.


         Marynata:
                  ---2 łyżki obranego, świeżego, startego imbiru
                  ---4 łyżki jogurtu
                  --- 3-4 łyżki oliwy
                  --- 3 posiekane ząbki czosnku
                  ---1.5 łyżki curry
                  ---jeżeli ma być bardziej ostre dodać szczyptę Cayenne
                  ---pieprz i sól do smaku




1)Udka lub nóżki z kurczaka obrać ze skóry i wytrybować kości lub pozostawić takie jakie są.

2)Jogurt wymieszać  ze wszystkimi składnikami marynaty,doprawić mocniej szczególnie solą i włożyć do marynatora na 2 x po 9 minut lub przykryć i pozostawić w lodówce na 12 godzin.

3)Naczynie żaroodporne wysmarować olejem.

4)Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni C i piec pod przykryciem ok.50 minut z termoobiegiem-w połowie pieczenia odwrócić.Na 10 minut przed końcem ponownie odwrócić i zdjąć pokrywkę.




KURCZAK CZYTELNIKÓW :


RENIA

18 komentarzy:

  1. Nie no Danusku uczta dla podniebienia - i jak zwykle pieknie ze smakiem podane - podziwiam Basia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Basiu.Muszę przyznać,że były bardzo smaczne.
      Pozdrawiam Basieńko i życzę miłego weekendu:)

      Usuń
  2. Chętnie bym zjadła bo apetycznie to wszystko wygląda. Mam pytanie co to za urządzenie na samym dole?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Aniu to marynator próżniowy.Dziekuję bardzo.
      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  3. Danusiu,w końcu dzisiaj zrobiłam na obiad był pyszny aż palce lizać,ten przepis zaciekawił mi połączenie marynaty z imbiru,curry i cayenne tylko nie doprawiłam soli bo było niepotrzebne, a ryż z pomidorem pycha mniam. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam Renata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Reniu okazuje się ,że pomysł na wstawienie tego przepisu był trafiony,a miałam wstawić śledzie.Cieszę się ,że i Tobie smakowały-dziekuję.
      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  4. mega apetycznie się upiekły!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Kaś.Zerknęłam na Twojego bloga i bardzo się z tego cieszę,bo znalazłam u Ciebie przepis na szwedzkie pierniczki.Tyle go szukałam,a tu proszę podane jak na tacy.Dziekuję Ci bardzo za komentarz i pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  5. Wspaniałe, zrobię na poniedziałkowy świąteczny obiad. A surówka z białą rzodkwią? Podzielisz się przepisem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurcze Nadiu,mam napisany i fotografie obrobione,ale wstawię po tych wolnych dniach.
      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  6. Witam pani Danusiu. Mam pytanie czy imbir ściera się na tarce o drobnych oczkach? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam. Ola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam.Pani olu,tak na drobnej tarce,ale nie na tej stronie co ścieramy ziemniaki na placki ziemniaczane.
      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  7. Dzień dobry.
    Dopiero kilka tygodni znalazłam pani blog w sieci i - bardzo często tu zaglądam. Dobre zdjęcia, smakowite dania. Ale w tym przepisie najbardziej zainteresowała mnie surówka z rzodkwi. Lubię to warzywo - pomimo jego "kontrowersyjnego" zapachu. Startą rzodkiew mieszam ze startą marchewką, do tego sos majonezowo-śmietanowy, kilka przypraw i gotowe. Surówka, którą pani przedstawiła na zdjęciu wygląda inaczej niż moja, jest ładniejsza-to zapewne sposób krojenia warzyw. A jak smakuje? Czekam i uprzejmie proszę o podanie przepisu na tę surówkę. Serdecznie pozdrawiam. Agata.
    (A w kuchni czeka spokojnie pół wiaderka czarnej rzodkwi).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Pani Agato.Przede wszystkim dziekuję za pozytywną opinię na temat mojego bloga,która jest dla mnie ogromnym wsparciem.To cieszy kiedy czytelnicy bywają moimi gośćmi.Co do surówki to chyba jakaś telepatia,bo ja właśnie na dzisiaj przygotowałam publikację przepisu na tą surówkę.Pani Agato mam tyle zaległych przepisów do publikacji,ale czas mnie ogranicza .Gotowanie to pestka w porównaniu z obrabianiem zdjęć i pisaniem przepisu.Mam nadzieję,że surówka spełni Pani oczekiwania.
      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  8. Dzisiaj robiłam tego kurczaka na obiad i wyszedł bardzo smaczny. Zdecydowanie moge polecić ten przepis. Pozdrawiam Ola.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oleńko,dziękuję bardzo za rekomendację kurczaka.
      Pozdrawiam Cię wieczorową porą:)

      Usuń

Proszę, zostaw chociaż krótki komentarz. Będzie mi bardzo miło...