Polecam smaczną kapustę z cebulką czerwoną i słodkimi jabłkami.
SKŁADNIKI na 4 osoby:
- mała główka kapusty modrej
- 2 słodkie jabłka
- 2 średnie czerwone cebule
- sok i skórka otarta z połowy cytryny
- 2 większe ząbki czosnku lub 2 łyżki oleju czosnkowego
- 3 łyżki oleju
- sól i pieprz
- 250 ml wody lub soku jabłkowego z kartonika
1) Kapustę obraną z wierzchnich liści i umytą poszatkować. Cebulę pokroić w kosteczkę,jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach-skropić całym sokiem z połowy cytryny,wcześniej ścierajac skórkę.Czosnek drobniutko posiekać.
2) Na oleju przesmażyć cebulę i czosnek,po chwili dodać jabłka i chwilkę razem przesmażyć .Wlać 250 ml wody,dodać kapustę i wszystko wymieszać dodając startą skórkę,sól i pieprz.
3) Gotować do miękkości z mocno uchyloną pokrywką-na koniec ewentualnie doprawić jeszcze pieprzem i solą.
Witam - wczoraj robiłam do obiadu czerwoną kapustę, ale była to surówka z chrzanem :)
OdpowiedzUsuńA taką duszoną też bardzo lubię!
Pozdrawiam!
Nigdy Aniu nie robiłam surówki z modrej kapusty z chrzanem.Muszę zerknąć na Twojego bloga.Pewnie jest smaczna.Znając Twoją kuchnię nie wątpię.
UsuńPozdrawiam:)
Jeszcze jej nie ma na blogu, ale z pewnością się pojawi!
UsuńZapraszam!
Ok,Aniu poczekam.
UsuńPozdrawiam:)
świetna do obiadu:)
OdpowiedzUsuńŚwietnie smakuje z kluskami i pieczenią.
UsuńPozdrawiam:)
Ja jestem kapuściara, niestety czerwona kapusta na ciepło jest jak na mój gust za mało kapuściana, ale za to lubię jako surówkę i często robię.
OdpowiedzUsuńJa też jestem kapuściara,ale tu się trochę różnimy bo ja bardzo lubię modrą kapustę na ciepło szczególnie do gęsi lub kaczki i wtedy dodaję troszkę tłuszczu z tego drobiu i parę śliwek kalifornijskich i oczywiście czosnek.
UsuńPozdrawiam:)
Witam,też bardzo lubię czerwoną kapustę ale ja robię z kiszonym ogórkiem i rodzynkami powyższe składniki też uwzględniam .Pozdrawiam:) Gosia P
OdpowiedzUsuńJa robię podobnie z rodzynkami i kiszonymi ogórkami, ale traktuję taką kapustę jako inny rodzaj dodatku obiadowego. Jednak ogórki kiszone zdecydowanie zmieniają smak. Myślę, że dowolność dodatków jest duża i wszystko zależy od naszej pomysłowości. Dziekuję bardzo.
UsuńPozdrawiam serdecznie!!!
Kiedyś robiłam czerwoną kapustę..... dobre toto nie było........ Ale dziś robiłam gulasz i knedla, więc stwierdziłam, że może wszystko dopełni taka kapustka - cały obiad z Pani przepisów :) W moim domu rodzinnym nie jadało się czerwonej, więc nie do końca wiem jaki powinien być smak, ale że mój mąż przepada, to się postarałam :) Zrobiłam według Pani przepisu i cud miód wyszła! Cały obiad był wyśmienity i najedliśmy się po kokardę :)
OdpowiedzUsuńAleksandra
Ależ mi się spodobało to "po kokardę"- nie znałam tego powiedzenia. U mnie kapusta modra też nie jest często, ale w takim wydaniu jak jest w przepisie bardzo lubimy. Pani Olu bardzo dziekuję, że skorzystała Pani z moich przepisów, a najważniejsze , że obiad był dla Państwa smaczny.
UsuńDziękuję bardzo!
...jutro zabieram się za kapustę modrą z cebulką....dam cynk jak mi wyszła,bo ,,brzmi" smakowicie :) do zobaczenia
OdpowiedzUsuńŻyczę powodzenia i smacznej kapusty- będę czekała jak przypadła do gustu - pozdrawiam :)
UsuńTyle przepisów na kapustę już wypróbowałam i nareszcie znalazłam ten właściwy. Smak dzieciństwa :) Pycha! Dziękuję i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWitam Zosiu. Nie przepadam za kapustą modrą, ale w tym wydaniu zjadam- he, he. Polecam też bardzo dobrą kapustę modrą z żurawiną. Do tej pory zawsze wszystkim smakowała. Dziękuję Zosiu.
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
Witam czy do takiej kapusty robi się zasmażkę? pozdrawiam Małgorzata
OdpowiedzUsuńWitam Małgoś. Przepraszam, że nie odpisałam szybko, ale odkleiła mi się siatkówka i jeszcze jakiś czas nie będzie przepisów na blogu. Wybacz proszę, a do tej kapusty nie robi się zasmażki .
UsuńPozdrawiam serdecznie :)