niedziela, 6 października 2013

SEREK JOGURTOWY KREMOWY-BEZ PODGRZEWANIA a'la ALMETTE


Serek w wykonaniu bardzo prosty-właściwie robi się sam. Bardzo dobrze nadaje się jako baza do dipów. Można go mieszać  z majonezem,  można również spożywać  sam czy z dodatkami  warzywnymi  lub dżemami. Serek ma konsystencję kremową. 
Możemy go podzielić na połowę i zrobić serki smakowe np.czosnkowy, paprykowy , ziołowy itp. Robiąc serki ziołowe należy dodać troszkę cukru pudru.
 Polecam taki domowy serek a'la Almette, który nie jest napowietrzany azotem, nie ma białka mleka ( prawdopodobnie kazeiny), czyli pełni rolę emulgatora i wypełniacza.



             SKŁADNIKI:

-  1,20 litra jogurtu naturalnego (nie light i nie grecki-zwyczajny jogurt bez konserwantów i mleka w proszku)
-  1 płaska łyżeczka soli
-  1 płaska łyżka cukru pudru
-  ewentualne zioła jak czosnek niedźwiedzi, bazylia , czosnek suszony, cebulka grys itp.

Dodatkowo- pieluszka lub chusta serowarska  i sitko



1)Sitko wyłożyć pieluszką,oprzeć go o rondelek. Jogurt przełożyć  na pieluszkę i pozostawić w temperaturze pokojowej na 4-5 godzin.

2)Po tym czasie serek przykryć i wstawić do lodówki na całą noc-nic nie mieszać.

3)Serek wyjąć z pieluszki i wymieszać dokładnie z solą, cukrem pudrem do smaku i ewentualnymi ziołami. Po wymieszaniu , przełożyć serek do pojemnika i schłodzić

4)Z tej ilości jogurtu wychodzi ok.45 dkg kremowego serka.


UWAGA:
Można za pierwszym razem zrobić z połowy podanej przeze mnie porcji jogurtu.
Przechowywać pod przykryciem w lodówce do 1 tygodnia.

SER CZYTELNIKÓW:

Iwonka

28 komentarzy:

  1. Prosty w swej prostocie. :)
    Dziękuję, na pewno spróbuję zrobić taki serek w domu.
    Z Pozdrowieniami Mgiełka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo Mgiełko.
      Pozdrawiam ciepło!!!

      Usuń
  2. Ricottę robię w dalszym ciągu i wszyscy domownicy ją chwalą. Ale to też mnie ciekawi. No cóż...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam.Ten serek też polecam-szybko i smacznie,a za ricottę bardzo dziekuję.
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  3. Wysłąłam anonimowy i zapomniałam o konwenansach. Jadwiga Napiórkowska.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jadziu wszystko ok.Dziekuję i pozdrawiam niedzielnie!!!

      Usuń
  4. Fajny przepis i rzeczywiście bardzo prosty. Pozdrawiam i zapraszam do siebie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za wizytę i za zaproszenie.
      Pozdrawiam wieczornie!!!

      Usuń
  5. Pani Danusiu, czy jogurt ma być zwykły czy grecki? Pozdrawiam serdecznie, RudyLoczek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam.Zwykły jogurt-miałam 3 sztuki po 400 gram.
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Jutro spróbuję zrobić, dam znać czy się udał. RudyLoczek

      Usuń
    3. Nie ma sprawy,to żaden problem.Dziękuję.
      Pozdrawiam jesiennie!!!

      Usuń
  6. Robię sama jogurt jak Pani myśli czy taki byłby dobry.Pozdrawiam.. Basia 2

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiku,jeszcze lepszy.Ja po powrocie z rehabilitacji jeszcze nie miałam kiedy zrobić jogurtu-też robię sama ,ale w jogurtownicy.Robiłam ten serek ze swojego jogurtu,więc proszę się nie obawiać.
      Pozdrawiam!!!

      Usuń
  7. Dzięki za szybką odpowiedz jogurty robię w thermomixie to fajnie że taki jogurt się nadaje bo jogurtu u mnie pod dostatkiem.Jutro kupię pieluszkę i do dzieła.. Pozdrawiam.. No niech będzie Basik

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawam Basiku czy będzie ok-proszę daj znać.
      Pozdrawiam ciepło:)

      Usuń
  8. Zrobiłam wczoraj ten serek, a dzisiaj jem. Suuper!!! I znowu znakomity przepis. Część pomieszałam ze szczypiorkiem, bo miałam pod ręka, a zamierzam jeszcze wymieszać z ziołami i czosnkiem ( taki to głównie dla Męża), chociaz bez niczego tez jest bardzo smaczny. Pozdrawiam Irena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Też dzisiaj jadłam go na śniadanie.Ja zrobiłam z czosnkiem i czerwoną papryką,ale z różnymi ziołami też jest smaczny.Wszystko zależy co lubimy.Irenko bardzo się cieszę,że serek przypadł Ci do gustu-bardzo dziekuję.
      Pozdrawiam jesiennie!!!

      Usuń
  9. Rewelacyjnie prosty przepis, już czuję jego delikatny smak na podniebieniu. Kolejny przepis do wypróbowania po powrocie z PL tym bardziej, że uwielbiam wszelkie twarożki :)) Pozdrawiam Danusiu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Helenko Kochana, życzę Ci spokojnej podróży dużo radości z rodziną. Odpocznij od garów i bloga, bo to jest bardzo potrzebne. Dziękuję Ci bardzo.
      Pozdrawiam cieplutko.

      Usuń
  10. PROSTY, NIESKĄPLIKOWANY PRZEPIS NA TEN SEREK.DZIĘKUJĘ DANUSIU. JUTRO ROBIĘ. A W PIATEK NAPISZE CI JAKI MI WYSZEDL. POZDRAWIAM ZOSIA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zosiu, przepis rzeczywiście jest bardzo łatwy, więc nie powinno być z nim problemów. Dziękuję bardzo.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  11. Muszę jutro zrobić,mąż uwielbia na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Iwonko. No, tak cóż się nie robi dla Męża. Ważne jest to, że mamy dla kogo robić- prawda? Dziękuję bardzo. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
    2. Zaczynam dziś,bo wczoraj wypadł mi wyjazd :) Miłego dnia Danusiu :)

      Usuń
    3. Iwonko, dziękuję bardzo.Pozdrawiam cieplutko.

      Usuń
  12. Mój serek już lodówce , jutro co ja piszę to już dzisiaj będę robić. Napiszę Ci jaki mi wyszedł. Spokojnej nocy Danusiu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że przez noc nie wywędruje z lodówki- ha, ha. Bardzo dziękuję.
      Pozdrawiam sobotnio i życzę miłej niedzieli.

      Usuń

UWAGA :
Ponieważ ostatnio pojawiła się duża ilość spamu zostałam zmuszona do włączenia moderowania komentarzy, które staram się w miarę szybko publikować . Dziękuję.