Serek w wykonaniu bardzo prosty-właściwie robi się sam. Bardzo dobrze nadaje się jako baza do dipów. Można go mieszać z majonezem, można również spożywać sam czy z dodatkami warzywnymi lub dżemami. Serek ma konsystencję kremową.
Możemy go podzielić na połowę i zrobić serki smakowe np.czosnkowy, paprykowy , ziołowy itp. Robiąc serki ziołowe należy dodać troszkę cukru pudru.
Polecam taki domowy serek a'la Almette, który nie jest napowietrzany azotem, nie ma białka mleka ( prawdopodobnie kazeiny), czyli pełni rolę emulgatora i wypełniacza.
SKŁADNIKI:
- 1,20 litra jogurtu naturalnego (nie light i nie grecki-zwyczajny jogurt bez konserwantów i mleka w proszku)
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 płaska łyżka cukru pudru- ewentualne zioła jak czosnek niedźwiedzi, bazylia , czosnek suszony, cebulka grys itp.
Dodatkowo- pieluszka lub chusta serowarska i sitko
1)Sitko wyłożyć pieluszką,oprzeć go o rondelek. Jogurt przełożyć na pieluszkę i pozostawić w temperaturze pokojowej na 4-5 godzin.
2)Po tym czasie serek przykryć i wstawić do lodówki na całą noc-nic nie mieszać.
3)Serek wyjąć z pieluszki i wymieszać dokładnie z solą, cukrem pudrem do smaku i ewentualnymi ziołami. Po wymieszaniu , przełożyć serek do pojemnika i schłodzić
4)Z tej ilości jogurtu wychodzi ok.45 dkg kremowego serka.
UWAGA:
Można za pierwszym razem zrobić z połowy podanej przeze mnie porcji jogurtu.
Przechowywać pod przykryciem w lodówce do 1 tygodnia.
SER CZYTELNIKÓW:
Iwonka
SER CZYTELNIKÓW:
Iwonka
Prosty w swej prostocie. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, na pewno spróbuję zrobić taki serek w domu.
Z Pozdrowieniami Mgiełka.
Dziękuję bardzo Mgiełko.
UsuńPozdrawiam ciepło!!!
Ricottę robię w dalszym ciągu i wszyscy domownicy ją chwalą. Ale to też mnie ciekawi. No cóż...
OdpowiedzUsuńWitam.Ten serek też polecam-szybko i smacznie,a za ricottę bardzo dziekuję.
UsuńPozdrawiam serdecznie!!!
Wysłąłam anonimowy i zapomniałam o konwenansach. Jadwiga Napiórkowska.
OdpowiedzUsuńJadziu wszystko ok.Dziekuję i pozdrawiam niedzielnie!!!
UsuńFajny przepis i rzeczywiście bardzo prosty. Pozdrawiam i zapraszam do siebie
OdpowiedzUsuńDziękuję za wizytę i za zaproszenie.
UsuńPozdrawiam wieczornie!!!
Pani Danusiu, czy jogurt ma być zwykły czy grecki? Pozdrawiam serdecznie, RudyLoczek :)
OdpowiedzUsuńWitam.Zwykły jogurt-miałam 3 sztuki po 400 gram.
UsuńPozdrawiam serdecznie!!!
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Jutro spróbuję zrobić, dam znać czy się udał. RudyLoczek
UsuńNie ma sprawy,to żaden problem.Dziękuję.
UsuńPozdrawiam jesiennie!!!
Robię sama jogurt jak Pani myśli czy taki byłby dobry.Pozdrawiam.. Basia 2
OdpowiedzUsuńBasiku,jeszcze lepszy.Ja po powrocie z rehabilitacji jeszcze nie miałam kiedy zrobić jogurtu-też robię sama ,ale w jogurtownicy.Robiłam ten serek ze swojego jogurtu,więc proszę się nie obawiać.
UsuńPozdrawiam!!!
Dzięki za szybką odpowiedz jogurty robię w thermomixie to fajnie że taki jogurt się nadaje bo jogurtu u mnie pod dostatkiem.Jutro kupię pieluszkę i do dzieła.. Pozdrawiam.. No niech będzie Basik
OdpowiedzUsuńCiekawam Basiku czy będzie ok-proszę daj znać.
UsuńPozdrawiam ciepło:)
Zrobiłam wczoraj ten serek, a dzisiaj jem. Suuper!!! I znowu znakomity przepis. Część pomieszałam ze szczypiorkiem, bo miałam pod ręka, a zamierzam jeszcze wymieszać z ziołami i czosnkiem ( taki to głównie dla Męża), chociaz bez niczego tez jest bardzo smaczny. Pozdrawiam Irena
OdpowiedzUsuńWitam. Też dzisiaj jadłam go na śniadanie.Ja zrobiłam z czosnkiem i czerwoną papryką,ale z różnymi ziołami też jest smaczny.Wszystko zależy co lubimy.Irenko bardzo się cieszę,że serek przypadł Ci do gustu-bardzo dziekuję.
UsuńPozdrawiam jesiennie!!!
Rewelacyjnie prosty przepis, już czuję jego delikatny smak na podniebieniu. Kolejny przepis do wypróbowania po powrocie z PL tym bardziej, że uwielbiam wszelkie twarożki :)) Pozdrawiam Danusiu.
OdpowiedzUsuńHelenko Kochana, życzę Ci spokojnej podróży dużo radości z rodziną. Odpocznij od garów i bloga, bo to jest bardzo potrzebne. Dziękuję Ci bardzo.
UsuńPozdrawiam cieplutko.
PROSTY, NIESKĄPLIKOWANY PRZEPIS NA TEN SEREK.DZIĘKUJĘ DANUSIU. JUTRO ROBIĘ. A W PIATEK NAPISZE CI JAKI MI WYSZEDL. POZDRAWIAM ZOSIA
OdpowiedzUsuńZosiu, przepis rzeczywiście jest bardzo łatwy, więc nie powinno być z nim problemów. Dziękuję bardzo.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Muszę jutro zrobić,mąż uwielbia na słodko :)
OdpowiedzUsuńWitam Iwonko. No, tak cóż się nie robi dla Męża. Ważne jest to, że mamy dla kogo robić- prawda? Dziękuję bardzo. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńZaczynam dziś,bo wczoraj wypadł mi wyjazd :) Miłego dnia Danusiu :)
UsuńIwonko, dziękuję bardzo.Pozdrawiam cieplutko.
UsuńMój serek już lodówce , jutro co ja piszę to już dzisiaj będę robić. Napiszę Ci jaki mi wyszedł. Spokojnej nocy Danusiu
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że przez noc nie wywędruje z lodówki- ha, ha. Bardzo dziękuję.
UsuńPozdrawiam sobotnio i życzę miłej niedzieli.