czwartek, 26 września 2013

MAKARONIKI



Ciasteczka makaronikowe z płatków owsianych.  Ciasto makaronikowe jest na bazie białek, zamiast mąki daje się mielone migdały, albo tak jak w tym przepisie płatki owsiane z zapachem migdałowym. Makaroniki są równie smaczne jak te z migdałami, które dodatkowo przekładam kremem czekoladowym. Ale przepis na te ciastka opublikuję innym razem, bo wymagają one trochę więcej czasu. Te są szybkie i szybko znikają. Z wierzchu są chrupiące, w środku lekko ciągnące- wilgotne. Nie możemy ich przechowywać w zamkniętych pojemnikach bo zrobią się miękkie- słój pozostawić otwarty.



      SKŁADNIKI na ok.60 ciasteczek:

      ---4 żółtka
      ---1/2 szklanki cukru pudru
      ---60 gram miękkiego masła
      ---2,5 szklanki płatków owsianych górskich
      ---zapach migdałowy
      ---4 białka
      ---1 szklanka cukru pudru
      --- papier do pieczenia i troszkę oleju do posmarowania


Mikserem utrzeć masło z żółtkami i 1/2 szklanki cukru pudru dodając zapach migdałowy i na końcu płatki owsiane. Białka ubić ze szczyptą soli i dalej ubijając dodać partiami szklankę cukru pudru-  ubić na sztywną masę. Do ubitych białek wmieszać delikatnie masę z płatkami owsianymi. Papier rozłożyć na dwóch blaszkach z wyposażenia piekarnika i lekko posmarować olejem (konieczne). Kłaść kulki łyżeczką pomagając sobie drugą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec ok.15-17 minut. Muszą być lekko przybrązowione. Ciasteczka po wyjęciu z piekarnika są bardzo miękkie. Odczekać chwilę i zdjąć z blaszki przy pomocy szpatułki i pozostawić do ostudzenia. Zimne twardnieją. Jeżeli zdarzy nam się, że ciastka się skleją jedno z drugim to wystarczy rozdzielić je tempą stroną noża. Wyszło mi 2 i pół blaszki. Kolejne ciasteczka pieczemy na tym samym papierze. Ciasteczka robi się szybko co widać po przepisie i są bardzo smaczne- polecam.

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Pozdrawiam Bożenko wieczornie-dziękuję:)

      Usuń
  2. Mika z Poznania21 stycznia 2015 18:32

    Po schabie , krakersikach przyszła pora na makaroniki . Wspaniałe .Z czystym sumieniem polecam .
    Kupne wysiadają . Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też je bardzo lubię, a szczególnie mój wnusio. Miko dziękuję.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  3. Danusiu, a do której masy dodajemy najpierw płatki owsiane?
    Pozdrawiam.
    Monika B.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Moniu. Już wszystko poprawiłam na bardziej zrozumiałe- jest na samym początku przepisu. Serdecznie pozdrawiam i przepraszam , ale i mnie czasami zdarzy się czegoś nie ująć w czytelny sposób. Miłego weekendu.

      Usuń

UWAGA :
Ponieważ ostatnio pojawiła się duża ilość spamu zostałam zmuszona do włączenia moderowania komentarzy, które staram się w miarę szybko publikować . Dziękuję.