środa, 25 września 2013

ZUPA OGÓRKOWA Z KLOPSIKAMI



Tą zupę można potraktować jako danie jednogarnkowe. Najczęściej gotuję ją jak mi zostanie rosół, który rozcieńczam wodą , lub gotuję  wywar na skrzydełkach lub kości od schabu i warzywach. Polecam Państwu- zupka jest smaczna i treściwa.



           SKŁADNIKI:

            ---1 litr rosołu + 1 litr wody lub 2 litry wywaru na warzywach i kościach
            ---ogórki kiszone-ilość  wg smaku
            ---4 średnie marchewki
            ---2 średnie pietruszki
            ---4-5 średnich ziemniaków
            ---1 liść laurowy
            ---4 ziarna ziela angielskiego
            ---natka pietruszki lub koperek
            ---śmietana       

           Na klopsiki:

            ---40 dkg mielonego mięsa (miałam łopatkę)
            ---1 większa cebula
            ---1 ząbek czosnku
            ---1 duże jajko lub 2 małe
            ---1,5 kopiastej łyżki mąki
            ---1,5 kopiastej łyżki bułki tartej
            ---1 płaska łyżka majeranku
            ---sól i pieprz




1)Z podanych składników wyrobić masę mięsną i uformować klopsiki wielkości małej moreli.

2)Ogórki kiszone zetrzeć lub pokroić w kosteczkę. Ja na zimę większe ogórki ścieram na tarce o grubszych oczkach i kiszę identycznie jak te w całości-potem tylko odcedzam. Ogórki podsmażyć na 1 łyżce oleju. Odstawić na bok.

3)Marchewkę i pietruszkę zetrzeć lub rozdrobnić blenderem. Ziemniaki pokroić w kostkę.

4)Do gotującego się wywaru włożyć marchewkę, pietruszkę , ziemniaki , liść laurowy i ziele angielskie.

5)W połowie gotowania doprawić solą i ewentualnie pieprzem i włożyć klopsiki- gotować ok. 20-25 minut-do miękkości.

6)Klopsiki,liść laurowy , ziele angielskie  wyjąć i do zupy dołożyć podsmażone ogórki- pogotować ok. 10 minut.

7)Klopsiki włożyć do zupy i zagotować.8)Na talerz kłaść po 3- 4 klopsiki , łyżkę śmietany i posypać pietruszką lub koperkiem- zalać zupą.

ZUPA CZYTELNIKÓW :

Ewa z Kalifornii- zupa w lekkiej wersji



6 komentarzy:

  1. Mojemu mlodszemu synusiowi by smakowalo wpisuje wiec na liste.Danusiu u Ciebie w domu na Twoj przyjazd to pewnie rozkladaja czerwony dywan:)tak dlugo Cie nie bylo.Juz widze ten szał w kuchni jak wrocisz i szczerze mowiac nie moge sie doczekac:)Pozdrawiam Justyna M

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja Justynko strasznie się cieszę,że już będę w domu.Jak to mówią-wszędzie dobrze,ale w domu najlepiej-pozdrawiam i dziekuję bardzo:)

      Usuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam.Myślę,że posmakuje.
      Pozdrawiam i dziekuję bardzo:)

      Usuń
    2. Zupka ogorkowa w lekkiej wersji bez klopsika.dziekiuje.Ewa

      Usuń
    3. Witam Ewuniu. Pewnie, może być i bez klopsika- zawsze to mniej kalorii. Dziękuję.
      Pozdrawiam :)

      Usuń