Tą zupę można potraktować jako danie jednogarnkowe. Najczęściej gotuję ją jak mi zostanie rosół, który rozcieńczam wodą , lub gotuję wywar na skrzydełkach lub kości od schabu i warzywach. Polecam Państwu- zupka jest smaczna i treściwa.
SKŁADNIKI:
---1 litr rosołu + 1 litr wody lub 2 litry wywaru na warzywach i kościach
---ogórki kiszone-ilość wg smaku
---4 średnie marchewki
---2 średnie pietruszki
---4-5 średnich ziemniaków
---1 liść laurowy
---4 ziarna ziela angielskiego
---natka pietruszki lub koperek
---śmietana
Na klopsiki:
---40 dkg mielonego mięsa (miałam łopatkę)
---1 większa cebula
---1 ząbek czosnku
---1 duże jajko lub 2 małe
---1,5 kopiastej łyżki mąki
---1,5 kopiastej łyżki bułki tartej
---1 płaska łyżka majeranku
---sól i pieprz
1)Z podanych składników wyrobić masę mięsną i uformować klopsiki wielkości małej moreli.
2)Ogórki kiszone zetrzeć lub pokroić w kosteczkę. Ja na zimę większe ogórki ścieram na tarce o grubszych oczkach i kiszę identycznie jak te w całości-potem tylko odcedzam. Ogórki podsmażyć na 1 łyżce oleju. Odstawić na bok.
3)Marchewkę i pietruszkę zetrzeć lub rozdrobnić blenderem. Ziemniaki pokroić w kostkę.
4)Do gotującego się wywaru włożyć marchewkę, pietruszkę , ziemniaki , liść laurowy i ziele angielskie.
5)W połowie gotowania doprawić solą i ewentualnie pieprzem i włożyć klopsiki- gotować ok. 20-25 minut-do miękkości.
6)Klopsiki,liść laurowy , ziele angielskie wyjąć i do zupy dołożyć podsmażone ogórki- pogotować ok. 10 minut.
7)Klopsiki włożyć do zupy i zagotować. 8)Na talerz kłaść po 3- 4 klopsiki , łyżkę śmietany i posypać pietruszką lub koperkiem- zalać zupą.
ZUPA CZYTELNIKÓW :
Ewa z Kalifornii- zupa w lekkiej wersji
Mojemu mlodszemu synusiowi by smakowalo wpisuje wiec na liste.Danusiu u Ciebie w domu na Twoj przyjazd to pewnie rozkladaja czerwony dywan:)tak dlugo Cie nie bylo.Juz widze ten szał w kuchni jak wrocisz i szczerze mowiac nie moge sie doczekac:)Pozdrawiam Justyna M
OdpowiedzUsuńJa Justynko strasznie się cieszę,że już będę w domu.Jak to mówią-wszędzie dobrze,ale w domu najlepiej-pozdrawiam i dziekuję bardzo:)
UsuńWygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam :)
OdpowiedzUsuńWitam.Myślę,że posmakuje.
UsuńPozdrawiam i dziekuję bardzo:)
Zupka ogorkowa w lekkiej wersji bez klopsika.dziekiuje.Ewa
UsuńWitam Ewuniu. Pewnie, może być i bez klopsika- zawsze to mniej kalorii. Dziękuję.
UsuńPozdrawiam :)