wtorek, 24 września 2013

KLOPSIKI W SOSIE ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW I BAZYLII



Polecam smaczne klopsiki w sosie. Można zrobić ich więcej i mieć na dwa dni. Jednego dnia możemy je podać z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi, a drugiego z ryżem curry.



          SKŁADNIKI:  

            Na klopsiki:
           ---1/2 kg mielonego mięsa (miałam mięso od szynki na pół z łopatką wieprzową)
           ---1 cebula
           ---sól i pieprz
           ---2 małe jajka
           ---1 kopiasta łyżka mąki
           ---1 kopiasta łyżka bułki tartej
           ---2 łyżeczki majeranku


           Na sos:
           ---2 szklanki wody (1/2 litra)
           ---2 ząbki czosnku
           ---2 liście laurowe
           ---4 średnie pomidory
           ---2 większe cebule
           ---2 łyżki oleju
           ---spora garść liści bazylii
           ---sól i pieprz



1)
Mięso  i wszystkie pozostałe składniki  przełożyć do miski- dobrze wyrobić.
2)
Uformować klopsiki.
3)
Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek przecinąć przez praskę i podsmażyć na 2 łyżkach oleju.
4)
Sparzyć pomidory i zdjąć z nich skórkę. Pokroić  w kostkę i dodać do cebuli- chwilę smażyć.
5)
Wlać wodę, dodać liście laurowe, doprawić solą i pieprzem i włożyć klopsiki.
6)
Klopsiki dusić w sosie pomidorowym do miękkości. Pod koniec dodać  posiekane liscie bazylii i jeszcze chwilę dusić.
7)
Klopsiki wyjąć , liście laurowe usunąć  a sos zagęścić mąką rozrobioną z wodą. Możemy użyć zwykłej mąki lub kukurydzianej, ale w przypadku tej drugiej sos na drugi dzień robi się rzadki, bo u nas w Polsce trudno jest dostać białą mąkę kukurydzianą.

11 komentarzy:

  1. Podsunęłaś mi pomysła Danusiu. Ze względu na dzień wolny robię dziś kopytka i chyba właśnie z pulpetami w pomidorach, bo mam całą skrzynkę tego warzywa. Miłego dnia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agusiu ja już tak się stęskniłam za domowym jedzeniem,że zjadłabym nawet same kopytka bez niczego.
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Ach mój Jezusiczku, rychtyk jak Mamine!

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł, na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Madziu,imienniczko mojej córki i polecam.
      Pozdrawiam!!!

      Usuń
    2. zrobiłam dzisiaj na obiad rewelacja :) będę musiała częściej korzystać z przepisu pozdrawiam

      Usuń
  4. Właśnie zrobiłam danie, pycha :). Przepisy przypominają mi kuchnię mojej mamy. Dziękuję za blog, dzięki któremu pojawiają się inspiracje i chęć do gotowania :). Proszę o więcej i pozdrawiam serdecznie. Ksenia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Kseniu. Miło mi, że klopsiki przypominają Ci kuchnię Mamy. Moja Mama też kiedyś robiła podobnie, ale to już teraz staruszka. Kseniu , bardzo dziękuję, że do mnie zaglądasz - zawsze cieszę się z każdego czytelnika.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  5. Witam, dziś klopsiki były na obiad~ pyszne od siebie dodałam suszone pomidorowy, bardzo fajnie się wkomponowały i zamiast surowych pomidorów użyłam z puszki. Teraz smaczne pomidory dostać to rzadkość,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Elu. Bardzo przepraszam , że tak późno komentuję, ale byłam na rehabilitacji do 22 listopada. W okresie zimowym też używam tych z puszki, bo one są równie smaczne Bardzo dziękuję za komentarz.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń