czwartek, 1 sierpnia 2013

KOTLETY MIELONE Z PIECZARKAMI I PŁATKAMI OWSIANYMI




Kotlety mielone z mięsa mieszanego z podsmażanymi pieczarkami, cebulą i płatkami owsianymi. Robiłam już podobne,ale bez pieczarek , mniejszej ilości cebuli i w sosie grzybowym. Kotlety są mięciutkie, soczyste i ładnie zwarte. Nie są panierowane w bułce tartej tylko smażone saute i przeparowane pod przykryciem.



      SKŁADNIKI na ok.20 kotletów:

        ---50 dkg mięsa gulaszowego z indyka
        ---60 dkg mięsa gulaszowego wieprzowego
        ---1 szklanka płatków owsianych
        ---1 i 1/4 szklanki wrzącej wody
        ---1/2 kg pieczarek
        ---3 duże cebule
        ---pieprz,sól i majeranek
        ---1 jajko
        ---olej rzepakowy do smażenia
        ---kilka wiórków masła

Obydwa rodzaje mięsa zmielić. Płatki owsiane zalać 1 i 1/4 wrzącej wody i pozostawić do rozklejenia. Cebulę drobno posiekać (można to zrobić w blenderze) i zeszklić na 1 łyżce oleju dodając pokrojone w małe plasterki pieczarki. Smażyć do całkowitego odparowania wody i doprawić solą i pieprzem. Wszystko pozostawić do przestudzenia.
Do mięsa dodać rozklejone płatki, masę pieczarkową,wbić 1 jajko, wsypać majeranek (nie za dużo, żeby nie zdominował smaku) i całość dobrze wyrobić doprawiając solą i pieprzem. Uformować kotlety. Rozgrzać olej i obsmażyć na pełnym ogniu z obu stron. Kotlety przełożyć do rondla lub większej patelni, na wierzch dać kilka wiórków masła i pod przykryciem przeparować na wolnym ogniu ok.15 minut. Kotlety się przeparują we własnym soku razem z masłem.

KOTLETY CZYTELNIKÓW :

Ewa z Kalifornii

15 komentarzy:

  1. Mam nadzieję że tym razem komentarz bez problemów. Smakowity przepis, sprawdzę w najbliższym czasie. Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Ewo bardzo ciepło.Kotlety są naprawdę pyszne,więc szczerze Ci polecam.
      Pozdrawiam weekendowo!!!

      Usuń
  2. smaczny pomysł:) kiedyś zdarzało mi sie dodawac do mielonych grzyby:) fajna odmiana:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam na blogu też z grzybkami,ale suszonymi-też smaczne-pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Witaj Danusku - mielone z grzybkami cos nowego dla mnie warto sprobowac - bo mam blosko las i niedlugo zaczna sie grzybki to sprawdze ten przepis - apropo zniszczen troche narobilo mi szkod w ogrodzie ,ale to nic - Matka Natura robi swoje i nic na to sie nie poradzi. pozdrawiam Cie Danusku serdecznie .Basia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu,jak chcesz robić z grzybami z lasu,to musisz je przygotować tak jak do zjedzenia się robi,bo one mają też dużo wody.
      Cieszę się,że tak beztrosko podeszłaś do Twoich szkód,nie ma co się stresować-szkoda zdrowia.
      Pozdrawiam Cię Basiu serdecznie:)

      Usuń
  4. Jessu, cały ten obiadek to był wypasik nie z tej ziemi!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację Marzyniu był,bo już nic nie zostało-wszystko wyjedli.
      Pozdrawiam i całuski:)

      Usuń
  5. Uwielbiam mielone w różnych wariacjach, mniam ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mielone też uwielbiam i często robię w różnych wydaniach.Dziękuję.
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  6. Bardzo dobre,ale bez panierki rozpadały się.Nie wiem dlaczego.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A zaparzyła Pani płatki wrzącą wodą?To ważne,płatki muszą wchłonąć wodę i kotlety nie mogą sie wtedy rozpadać.Dziekuję.
      Pozdrawiam ciepło!!!

      Usuń
    2. Jeszcze jedno,pieczarki muszą być całkiem odparowane i wtedy nie mogą się rozpadać.Coś musiała Pani zrobić nie tak.
      Miłego dnia:)

      Usuń
  7. Chyba płatki nie wchłonęły całej wody.Tak myślałam.Dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Stasiu płatki muszą się rozkleić bo one trzymają mięso.
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń