Bardzo smaczne kotleciki z piersi drobiowych. To tak trochę oszukańce, ponieważ mają dodatek pieczarek, papryki i sera żółtego. Kotlecików wychodzi dość dużo, są wilgotne i bardzo smaczne.
SKŁADNIKI na ok.28 sztuk:
---65-70 dkg piersi drobiowych
---7 płaskich łyżek mąki pszennej
---4 jajka
---4 płaskie łyżki majonezu
---15 dkg sera żółtego (miałam Goudę)
---15 dkg pieczarek
---15 dkg papryki czerwonej
---1 ząbek czosnku
---sól i pieprz (dałam 1 płaską łyżeczkę soli)
---olej rzepakowy do smażenia
Mięso drobiowe , paprykę i pieczarki pokroić w drobną kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubszych oczkach. Czosnek drobniutko posiekać lub przecisnąć przez praskę. Przełożyć wszystko do miski. Dodać całe jajka, majonez, mąkę i dobrze wyrobić. Doprawić solą i pieprzem. Z solą uważać, ponieważ w składzie jest majonez i ser żółty. Można też dodać posiekanej pietruszki. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i kłaść łyżką nieduże kotleciki. Smażyć z obu stron i osączać na papierze kuchennym. Po usmażeniu wszystkich kotletów, olej z patelni wylać. Przełożyć do czystej, wlać odrobinę oleju lub kilka wiórków masła, wlać 3 łyżki wody- przykryć i przeparować. Do tych kotlecików czasami podaję sos czosnkowy na zimno lub sos koperkowy na ciepło. Można też podawać z sosem tzatziki. Wszystko zależy od naszej fantazji. Polecam.
Kotleciki z dodatkiem warzyw są pyszne! Bardzo je lubię :)
OdpowiedzUsuńJa też,wtedy z czystym sumieniem mogę zjeśc więcej.
UsuńPozdrawiam!!!
Fajne kotleciki. Lubię takie. A po liczbie widzę, że gotujesz dla całego pułku rodzinnego :)
OdpowiedzUsuńAniu,to tylko dla 2 osób,ale ,że tyle wyszło więc pozostaje mi zamrozić-będzie jak znalazł.
UsuńPozdrawiam!!!
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńPani Stasiu,bardzo przepraszam,ale kliknęło mi się nie tam gdzie trzeba i usunęłam komentarz.Bardzo przepraszam.
UsuńPozdrawiam serdecznie!!!
Nic się nie stało.Dzisiaj robię.Pozdrawiam.
UsuńZrobione.Przepyszne.
UsuńWitam serdecznie.Bardzo się cieszę,że kotleciki się udały i smakują.Wczoraj zjedliśmy połowę,a drugą połowę zamroziłam i potem zrobię do nich sos koperkowy.
UsuńPozdrawiam ciepło i dziękuję!!!
Znamy, znamy i robimy (najlepsze robi moja Bratowa). natomiast nie mogę się oprzeć, by nie pochwalić Twoich aranżacji stołu - natychmiast chce się siadać i zajadać!
OdpowiedzUsuńMarzyniu moje też są pyszne,rozpływają się w ustach.Zrobiłam 28 sztuk,miałam zamrozić,ale już połowy nie ma,bo przed chwilą podjedliśmy z Mężem tak na zimno-też pycha.Dziękuję za pochwałę,ale ja nie stylizuję specjalnie zdjęć bo głodomor stoi i czeka aż pstryknę parę fotografii:)
UsuńwITAM Cie serdecznie Danusku - przed chwila wrocilam z lasu a grzybkow ani ani - pare znalazlam z M maluskich prawdziwkow i koniec moze we wrzesniu cos bedzie - mam nadzieje bo my jestesmy okropni grzybiarze - a ja kocham las - kotleciki Twoje sa piekne i napewno smaczne jutro robie i jak zwykle pieknie podane te Twoje obiadki. Pa .Buzka . Basia.
OdpowiedzUsuńBasiu ja też lubię chodzić na grzyby,a mieszkam przy lesie.Sama jednak się boję,bo Mąż nie ma czasu,więc kupuję na rynku .Kotleciki polecam,dla nas są pyszne.
UsuńPozdrawiam Basiu i dziekuję!!!
Pani Danusiu - zrobiłam dzisiaj kotleciki, wyszły przepyszne! Ja podałam z sałatką szopską. Dziękuję za świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńPani Ewo dziekuję bardzo za wystawienie komentarza.Bez Was nie byłoby mojego bloga.Komentarze utwierdzają mnie w tym,że warto dalej wstawiać przepisy.Po prostu blog nie jest martwy.
UsuńPozdrawiam i życzę miłego weekendu!!!
Danusku mam pytanie od zaraz jesli mozna robie na obiad kotleciki i czy moge dac do nich zamiast pieczarek grzybki lesne i czy mam je najpierw podsmazyc jak sadzisz czy beda dobre. prosze o rade. Basia.
OdpowiedzUsuńBasiu,grzyby leśne musisz odgotować,ale to wiesz-myślę,że dobrze by było jakbyś je chwilę przesmażyła i doprawiła trochę,bo te kotleciki krótko się smażą.Mięso z piersi drobiowej szybko jest miękkie.Tylko nie dodawaj gorących,bo się jajka zetną.
UsuńPozdrawiam!!!
A tam poniewaz jestem w goracej wodzie kapana i nie moglam juz sie doiczekac zrobilam kotleciki z malymi maslaczkami i kurkami drobno posiekalam i dodalam do masy dam znac czy beda dobre - caluje mocno Basia.
OdpowiedzUsuńOk.Basiu -czekam z niecierpliwością.Jak bedą dobre to i ja tak zrobię dla urozmaicenia:)
UsuńDanusku dzieki za szybka odpowiedz juz sie smaza - powiem Ci ze pycha - te maslaczki byly malutkie i miekie i kureczki tez i nie zaklucilo to smaku - do tego zrobilam salatke Twoja z pomidorkami i feta i frytki - no iscie krolewski obiad - dzieki Ci mordko za inspiracje . pozdrawiam Basia.
OdpowiedzUsuńOj Basiu,to bardzo się cieszę-jesteś szalona.
UsuńPozdrawiam ciepło!!!
Widzę ze przepis był z sierpnia to piszę zaległe a trza się pochwalić bo kilka razy zrobiłam kotleciki drobiowo-warzywne z tym bez pieczarki i z połowy składników.Były pyszne same rozpływają achy i ochy palce lizać. Pozdrawiam Renata
OdpowiedzUsuńReniu,bardzo Ci dziękuję,że wstawiłaś komentarz,który jest poniekąd promocją tej potrawy.
UsuńPozdrawiam cieplutko:)
Dobry wieczor:-) dopiero uczę się gotować:-) przepis łatwy i napewno zrobię. Tylko jaką mąkę? Pszenna czy ziemniaczana? Kasia
OdpowiedzUsuńKasiu, moja kochana - pszenną mąkę. Dopisałam w przepisie.
UsuńPozdrawiam serdecznie i życzę smacznych kotlecików!!!
A ja kiedys jadlam podobne "kotleciko-placuszki" w jakiejs restauracji i dzis postanowilam je odtworzyc. Wystarczylo wiedziec, gdzie moge znalezc przepis :) Dziekuje i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMam pytanie: jak drobno kroic piers z kurczaka? Na zdjeciu wyglada jak mieso mielone. Czy to sie nie rozpada jak takie mieso pokrojone w kostke formuje sie w kotleciki? Bardzo fajne te przepisy ale troche trudne dla osoby kiepsko gotujacej bo nie zbyt szczegolowo opisane. Wlasnie piecze mi sie dorsz z kalafiorem, ciekawe jak wyjdzie, dzieki!
OdpowiedzUsuńWitam. Droga czytelniczko , napisałam na początku , że wszystko pokroić w drobną kostkę . Drobną czyli malutką . Wszystko dobrze wyrobić i formować wilgotnymi dłońmi . Bardziej szczegółowo już się nie da. Pozdrawiam .
UsuńA jak zrobic sos koperkowy?
OdpowiedzUsuń