Upiekłam pyszne, mięciutkie bułeczki z owocami świeżymi, ale mogą być również z rozmrożonymi, serem czy gęstym dżemem, a nawet z masą z maku. Zobaczyłam wczoraj podobne u Joasi i narobiłam sobie apetytu. Bułeczki upiekłam wg wcześniej wstawionego przeze mnie przepisu na bułeczki maślane, również bardzo smaczne i lekkie, tylko ten przepis trochę uprościłam dodając drożdże instant. Bułeczki są szybkie, nie ma rozczynu, wszystkie składniki się miesza, zagniata i czeka na wyrośnięcie. Jest lato,ciepło i bułeczki rosną bardzo szybko, czyli jak na drożdżach. Polecam.
SKŁADNIKI: na 12 bułeczek:
---1/2 kg mąki tortowej lub luksusowej
---4 żółtka ze średnich jaj
---5 dkg masła
---5 dkg cukru
---ok.1/4 l słodkiej śmietanki 12 lub 18%
---jedna 7 gramowa paczuszka drożdży instant (Dr Oetker) + 1 płaska łyżeczka
---szczypta soli
---1 jako do smarowania
---papier do pieczenia
Kruszonka:
---5 dkg masła
---1/2 szklanki cukru pudru
---1/2 szklanki mąki tortowej
Owoce:
---1 szklanka wiśni
---1 szklanka malin
---1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
---2 kopiaste łyżeczki cukru kryształu
Mąkę przesiać przez sito. Do większego naczynia wlać letnią śmietankę, dodać żółtka, wsypać cukier, drożdże instant,szczyptę soli i wszystko rozmieszać - wlać do mąki i wymieszać łyżką. Masło stopić i letnie dodać do mąki i wyrobić ciasto na gładką masę. Jeżeli mamy mikser to można wyrobić hakiem w mikserze. Ciasto włożyć do miski i przykryć ściereczką- pozostawić do wyrośnięcia.
W czasie kiedy rośnie ciasto przygotować owoce i kruszonkę. Wydrylować wiśnie i razem z malinami włożyć do rondelka. Wsypać cukier i mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Postawić na ogniu- rozgrzać mieszając ale tylko do momentu kiedy mąka ziemniaczana zwiąże owoce (tak jak na kisiel tylko bez udziału wody). Z podanych składników zagnieść kruszonkę i wstawić do lodówki. ( U mnie na fotografii trochę tej kruszonki nie widać, bo mój wnusio tak mi ją wyrobił, że kładliśmy zamiast posypywać). Z wyrośniętego ciasta uformować wałek i pokroić nożem na 12 kawałków. Każdy rozpłaszczyć i kłaść owoce. Zlepiać jak sakiewki. Ręce zmoczyć trochę olejem i okulać w dłoniach. Wszystkie ułożyć zlepieniem do dołu w 2 rzędach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i jeszcze chwilę pozostawić do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Piekarnik nagrzać do temperatury 180-185 stopni C. Wstawić bułeczki na pierwszą półkę od dołu i piec ok.25- 30 minut do zrumienienia.
Witam, buleczki zachecaja do zjedzenia swim apetycznym wygladem ...juz nie moge sie doczekac kiedy upieke je sama ...yyhhmm ....Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUpał jest,ale bułeczki z rana można upiec-zachęcam.
UsuńPozdrawiam serdecznie!!!
Witam, kruszonka na bułeczkach prezentuje się wspaniale. Myślę, że śliwki będą też dobre do upieczenia tych bułeczek.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Panią i Wnusia!
Imienniczka.
Witam.Śliwki idealnie będą pasowały do tych bułeczek.Bardzo dziękuję za pozdrowienia .
UsuńŻyczę dużo sił w ten upał i pozdrawiam!!!
Pychotka! Serdecznie pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję artesanio.
UsuńPozdrawiam serdecznie!!!
a mozna uzyc drozdzy swiezych?
OdpowiedzUsuńWitam. Jak najbardziej, tylko trzeba zrobić rozczyn.
UsuńPozdrawiam!
Ja upiekłam odrywane drożdżowe bułeczki ale z domowym dżemem truskawkowym.
OdpowiedzUsuńTe z owocami pewnie są jeszcze smaczniejsze :)
A, ja dzisiaj też je piekłam, ale z jagodami. Została mi połowa od wczorajszych, a że jest wakacyjna rodzinka to dzisiaj były ponownie. Bardzo dziękuję- pozdrawiam :)
Usuń