poniedziałek, 5 sierpnia 2013

ROLADKI Z UDEK DROBIOWYCH



Kurczaka można przygotować na różne sposoby. Zrobiłam roladki z udek drobiowych. Potrawa jak każde roladki, czy zrazy zawijane zawsze kosztują trochę więcej zachodu niż obsypanie kurczaka tylko przyprawami. Roladki są bardzo smaczne, wilgotne i do tego pyszny sos. Zrobiłam ich trochę więcej, bo na dwa obiady i taki też jest przepis. Oczywiście możemy zrobić z połowy porcji, ale jak już robię tego typu potrawy to za jednym zamachem robię więcej. W piątek robię roladki, w sobotę piekę i tym sposobem mam obiad na sobotę i niedziela wolniejsza.



         SKŁADNIKI na 12 roladek:

         ---12 udek kurczaka
         ---14 plastrów boczku parzonego wędzonego
         ---6 plasterków pomidorów suszonych z zalewy
         ---50 dkg pieczarek
         ---2 duże cebule
         ---sól i pieprz
         ---papryka w proszku
         ---majonez
         ---musztarda francuska
         ---3-4 ząbki czosnku
         ---3 łyżki dobrej śmietany



Z udek zdjąć skórę i wyjąć kości. Każdy plaster mięsa posolić i popieprzyć. Posmarować majonezem i musztardą z ziarenkami. Na każdy położyć 1/2 plastra pomidora suszonego i po 2 grubsze plasterki surowej pieczarki. Roladki złożyć na pół i owinąć każdy plasterkiem boczku. Można spiąć wykałaczką, ale lepiej obwiązać nićmi. Roladki posypać papryką i ułożyć w misce . Pomiędzy roladki powtykać kawałki ząbków czosnku, przykryć i wstawić do lodówki na 24 godziny. Pozostałe pieczarki pokroić w plasterki, 2 plastry boczku w kosteczkę i też wstawić do lodówki.

Na drugi dzień duże naczynie żaroodporne wysmarować olejem i włożyć roladki razem z czosnkiem. Na roladki wysypać pieczarki , pokrojony boczek i 2 pokrojone w półplasterki cebule. Na wierzch położyć kleksy śmietany. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wstawić kurczaka na pierwszą półkę od dołu i piec 10 minut z termoobiegiem. Po tym czasie termoobieg wyłączyć i piec 30 minut z włączoną górą i dołem. Po 30 minutach roladki wyciągnąć na wierzch, tak, żeby cebula i pieczarki były na dnie. Całość puści dużo sosu,więc proszę spróbować i ewentualnie dosolić.


Piec jeszcze ok.30 minut. Roladki wyjąć z sosu, zdjąć delikatnie nici. Sos przelać do innego rondla i zagęścić. Roladki włożyć do sosu i można jeszcze podgrzać. Na drugi dzień odgrzewać na bardzo wolnym ogniu. Polecam.

24 komentarze:

  1. Smakowite te Twoje roladki drobiowe:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam,są bardzo smaczne.
      Pozdrawiam i dziekuję!!!

      Usuń
  2. Pani Danusiu dziękuje za smakowitości, muszę się powstrzymywać przed lizaniem ekranu komputera ;-)))
    Pozdrawiam cieplutko Ula z Opola.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Olu to ja dziękuję,że Pani do mnie kuka.
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  3. Danusiu raz tylko wyjmowalam kosci z udek ze zlosci omal nimi nie rzucalam:)Chyba sie tego nie naucze:)Danie wyglada apetycznie i smakowicie.Ja dla siebie prawie codziennie robie zupe z wisni ze smietana i lanymi kluseczkami-to moja ulubiona zupa na lato.A rodzince wymyslam cos innego.Pozdrawiam Justyna M

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justynko,to są udka te górne,nie te od łapek,a z nich się łatwo wyjmuje bo tam jest tylko jedna kostka.Ja zupy z wiśni nie robię,bo skutecznie się nią przejadłam w dzieciństwie i do dzisiaj jakoś nie mogę się przełamać.Dziekuję i pozdrawiam wieczornie!!!

      Usuń
  4. Przepis rewelacyjny i jaszcze takiego nie widziałam :-)
    P.S.1
    No to kobieto miałaś wypoczywać!
    P.S.2
    W konkursie "Kulinarny Tytan Roku" na pewno się załapiesz na podium!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzyniu jeszcze mam kilka dni,to coś gotuję,bo ja lubię jeść.Marzyniu nie staję do konkursu.Konkursów miałam dużo w PRL-u i mi się "przejadły".
      Pozdrawiam i ślę całuski!!!

      Usuń
    2. Witam ! Przepis wspaniały i prosty dziękuje Krystyna ze Szczecina

      Usuń
    3. Pani Krysiu, bardzo mi miło, że te roladki smakowały, ja też je bardzo lubię. Dziękuję bardzo.
      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  5. O nie Danusiu ! W taką pogodę, kiedy grzeje niemiłosiernie /przynajmniej u nas/
    na taką potrawę byś mnie nie namówiła. Owszem, popatrzyłam, popodziwiałam i na tym zakończyłam swoje przemyślenia odnośnie tej, na pewno smakowitej , potrawy!
    A Ciebie to tylko podziwiam za takie pomysły i ich realizację ...
    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas w sobotę i niedzielę nie było upału.Dzisiaj to i ja bym nie zrobiła,ale na przyszłość jak znalazł.Poza tym ja mam potrawy wcześniej zrobione,a każdego dnia tylko sobie dopisuję,więc nie zawsze dana potrawa u mnie była na stole w danym dniu.Dziękuję Danusiu.
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  6. Kocham tu zaglądać, same pyszności. Uwielbiam artystyczną i kulinarną sztukę.
    Pozdrawiam serdecznie Danusiu :)
    Jadzia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Jadziu.Bardzo mi miło,że do mnie zaglądasz.To miłe kiedy ktoś docenia to co robię.Wiem wtedy,że blog żyje i ,że przepisy się komuś przydają.
      Dziekuję bardzo i pozdrawiam ciepło:)

      Usuń
  7. Witam Danusiu. Bardzo lubię tu do Ciebie zaglądać, a dziś na obiad zrobiłam roladki drobiowe. Wyszły fantastyczne, bardzo soczyste. Na pewno wypróbuję jeszcze niejeden przepis, bo sporo już sobie zaznaczyłam jako moje ulubione. Pozdrawiam Cię serdecznie. Beata :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko, nawet nie wiesz jak sie cieszę, że roladki smakowały Twojej rodzince.Bardzo Ci dziekuję, że wybrane przez Ciebie przepisy czasami się przydają.
      Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego niedzielnego wieczoru.

      Usuń
  8. Czy śmietaną 18?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej nie- gęstą , może być 22 % lub więcej.

      Usuń
  9. Mozna kupic gotowe mięso już bez kości. Właśnie niedawno takie znalazłam w markecie Bi...ka i szukałam przepisu. Będzie jak znalazł.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za informację, a roladki bardzo polecam- pozdrawiam :)

      Usuń
  10. Witam serdecznie. Często "ratuję się" Twoimi Danusiu przepisami, zamierzam też zrobić to teraz. Mam tylko wątpliwość i proszę o potwierdzenie - roladki piec pod przykryciem oczywiście?
    Pozdrawiam Ala

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Alu. Tak, tak pod przykryciem- potem poprawię- pozdrawiam serdecznie i powodzenia :)

      Usuń
  11. Dzisiaj zrobiłam. Danusiu bardzo dobre na pewno będę robiła częściej :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję Basiu...serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń

UWAGA !
Komentarze czasowo będą przeze mnie moderowane, ponieważ 4- 5 pań męczy mnie, zabiera czas komentarzami typu ...):)...piękne...zjadłabym...itp. ...mają podlinkowane imiona, które przekierowują czytelników na firmy w ramach reklamy...przepraszam za utrudnienia.