wtorek, 6 sierpnia 2013

BUŁECZKI ODRYWANE Z MALINAMI I WIŚNIAMI



Upiekłam pyszne, mięciutkie bułeczki z owocami świeżymi, ale mogą być również z rozmrożonymi, serem czy gęstym dżemem, a nawet z masą z maku. Zobaczyłam wczoraj podobne u Joasi i narobiłam sobie apetytu. Bułeczki upiekłam wg wcześniej wstawionego przeze mnie przepisu na bułeczki maślane, również bardzo smaczne i lekkie, tylko ten przepis trochę uprościłam dodając drożdże instant. Bułeczki są szybkie, nie ma rozczynu, wszystkie składniki się miesza, zagniata i czeka na wyrośnięcie. Jest lato,ciepło i bułeczki rosną bardzo szybko, czyli jak na drożdżach. Polecam.




     SKŁADNIKI: na 12 bułeczek:

      ---1/2 kg mąki tortowej lub luksusowej
      ---4 żółtka ze średnich jaj
      ---5 dkg masła
      ---5 dkg cukru
      ---ok.1/4 l słodkiej śmietanki 12 lub 18%
      ---jedna 7 gramowa paczuszka drożdży instant (Dr Oetker) + 1 płaska łyżeczka
      ---szczypta soli
      ---1 jako do smarowania
      ---papier do pieczenia

   Kruszonka:
      ---5 dkg masła
      ---1/2 szklanki cukru pudru
      ---1/2 szklanki mąki tortowej

  Owoce:
      ---1 szklanka wiśni
      ---1 szklanka malin
      ---1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
      ---2 kopiaste łyżeczki cukru kryształu





Mąkę przesiać przez sito. Do większego naczynia wlać letnią śmietankę, dodać żółtka, wsypać cukier, drożdże instant,szczyptę soli i wszystko rozmieszać - wlać do mąki i wymieszać łyżką. Masło stopić i letnie dodać do mąki i wyrobić ciasto na gładką masę. Jeżeli mamy mikser to można wyrobić hakiem w mikserze. Ciasto włożyć do miski i przykryć ściereczką- pozostawić do wyrośnięcia.


W czasie kiedy rośnie ciasto przygotować owoce i kruszonkę. Wydrylować wiśnie i razem z malinami włożyć do rondelka. Wsypać cukier i mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Postawić na ogniu- rozgrzać mieszając ale tylko do momentu kiedy mąka ziemniaczana zwiąże owoce (tak jak na kisiel tylko bez udziału wody). Z podanych składników zagnieść kruszonkę i wstawić do lodówki. ( U mnie na fotografii trochę tej kruszonki nie widać, bo mój wnusio tak mi ją wyrobił, że kładliśmy zamiast posypywać). Z wyrośniętego ciasta uformować wałek i pokroić nożem na 12 kawałków. Każdy rozpłaszczyć i kłaść owoce. Zlepiać jak sakiewki. Ręce zmoczyć trochę olejem i okulać w dłoniach. Wszystkie ułożyć zlepieniem do dołu w 2 rzędach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i jeszcze chwilę pozostawić do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Piekarnik nagrzać do temperatury 180-185 stopni C. Wstawić bułeczki na pierwszą półkę od dołu i piec ok.25- 30 minut do zrumienienia.


10 komentarzy:

  1. Witam, buleczki zachecaja do zjedzenia swim apetycznym wygladem ...juz nie moge sie doczekac kiedy upieke je sama ...yyhhmm ....Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Upał jest,ale bułeczki z rana można upiec-zachęcam.
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  2. Witam, kruszonka na bułeczkach prezentuje się wspaniale. Myślę, że śliwki będą też dobre do upieczenia tych bułeczek.
    Pozdrawiam Panią i Wnusia!
    Imienniczka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam.Śliwki idealnie będą pasowały do tych bułeczek.Bardzo dziękuję za pozdrowienia .
      Życzę dużo sił w ten upał i pozdrawiam!!!

      Usuń
  3. Pychotka! Serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. a mozna uzyc drozdzy swiezych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Jak najbardziej, tylko trzeba zrobić rozczyn.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Ja upiekłam odrywane drożdżowe bułeczki ale z domowym dżemem truskawkowym.
    Te z owocami pewnie są jeszcze smaczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A, ja dzisiaj też je piekłam, ale z jagodami. Została mi połowa od wczorajszych, a że jest wakacyjna rodzinka to dzisiaj były ponownie. Bardzo dziękuję- pozdrawiam :)

      Usuń