Ten serek, który różni się od twarogu zawsze robię sama. Jest słodkawy, pokrojony w większą kostkę można smażyć i grillować. Jest bardzo dobrym dodatkiem do sałatek, zup, kanapek i dań głównych. Ten serek w czasach kryzysu robiła moja Mama, wcześniej Babcia tylko nikt wtedy nie nazywał go Paneer. Po prostu był to twarożek tylko innego rodzaju. Robię też podobny słodki twarożek, ale na bazie jogurtu, śmietany i sody. Z serwatki , która pozostanie po odcedzeniu twarożku można ugotować smaczną zupę jarzynową. Mama stosowała stałą zasadę, na 1 litr mleka 2 łyżki soku z cytryny. Kiedyś kiedy był problem z nabyciem cytryn . Babcia krótko po wojnie dodawała tzw. cytrynal , a potem Mama kwasek cytrynowy. Serek robi się z mleka pełnego , ale nie UHT z kartonika. Jeżeli mamy dostęp do mleka ze wsi to serka wychodzi trochę więcej.
SKŁADNIKI:
---3 litry mleka pełnego
---6 łyżek soku z cytryny
---pieluszka z tetry lub gęsta gaza
Wlać mleko do dużego garnka opłukanego zimną wodą i zagotować. Kiedy zacznie wrzeć zdjąć z ognia i wlewać stróżką sok z cytryny mieszając łyżką. Mieszamy,aż się zetnie- to znaczy kiedy zrobią się grudki-serek oddzieli się od serwatki. Całość przelewamy na gęstą pieluszkę tetrową lub gazę ułożoną na sicie i odcedzamy przelewając dodatkowo zimną wodą. Zakręcamy pieluszkę lub gazę i chwilę czekamy, aż odcieknie nadmiar płynu. Kładziemy na deskę,przykrywamy drugą deską i obciążamy czymś ciężkim (kamieniem), żeby z serka odciekła woda i żeby serek się uformował. Po godzinie wyjmujemy z pieluszki i wkładamy do pojemnika , który wstawiamy do lodówki.
Serek pokrojony w kostkę i podsmażony na oliwie, np.z sosem słodko-kwaśnym.
Mam takie wiejskie mleko to pewnie zrobię taki serek. Ja mam trochę inny przepis, ale jeśli Twój sprawdzony to warto wypróbować :)
OdpowiedzUsuńJak pisałam- z wiejskiego mleka serka wychodzi więcej .
UsuńDziekuję i pozdrawiam serdecznie:)
Super serek, ale niestety dużo go nie wychodzi:( Im więcej tłuszczu w mleku, tym lepiej.
OdpowiedzUsuńWitam.Z mleka,które podałam w przepisie wyszło mi 39 dkg serka,więc chyba nie jest tak źle.Od jutra będę miała dostawę mleka ze wsi ,więc masz rację kimku,że im więcej tym lepiej.Nie mniej jednak z mleka ze sklepu serek jest też pyszny.Jesteś fanem kuchni indyjskiej więc taka rekomendacja jest cenna.
UsuńPozdrawiam serdecznie i dziekuję:)
Hmm, chętnie zrobię taki serek :) Wydaje mi się, że wiem skąd wziąć dobre mleko :)
OdpowiedzUsuńPolecam,serek jest bardzo dobry i prosty do wykonania.
UsuńPozdrawiam serdecznie.:)
Moja mama robiła ser ale bez soku z cytryny, taki naturalny z kwaśnego mleka, był pyszny. Mam pytanie, czy z jakiegoś mleka ze sklepu się uda zrobić ser?
OdpowiedzUsuńWitam. Z mleka zsiadłego też robię, ale to jest inny rodzaj sera. Może Pani zrobić z mleka 3,2%, ale nie z kartonika.
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Witam serdecznie. Moja mama jak miała zsiadłe mleko to je podgrzewała i odcedzała na sicie. Też był dobry. A ten na pewno zrobię. Mam "pod ręką" mlekomat z krowim mlekiem. Pozdrawiam. jadwiganapiorkowska@wp.pl
OdpowiedzUsuńTeż Jadziu tak robię, sposobów zrobienia serka jest sporo, tylko każdy serek ma inny smak.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Zrobiłam z 2 l mleka,wyszło 30 dkg.Pozdrawiam i dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńBardzo Ci Stasiu dziękuję za skorzystanie z przepisu i za wystawienie komentarza.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
I sie nie udalo i to byla wina MLEKA!!!!Ewa
OdpowiedzUsuńNo, tak Ewuniu, od mleka wszystko zależy w tym serku - pozdrawiam.
UsuńWitam. A można kupić mleko bardziej tłuste? Mieszkam w Niemczech i nie mam mleka w butelce tylko w kartoniku niepasteryzowane też jest. Spróbuję zobaczymy co wyjdzie.
OdpowiedzUsuńChodzi mi o mleko bardziej tłuste niż 3.2 procent.
UsuńWitam . Oczywiście może być bardziej tłuste, ale nie może być z kartonika. Pozdrawiam :)
Usuń