niedziela, 7 lipca 2013

SER PANEER INDYJSKI - DOMOWY



Ten serek, który różni się od twarogu zawsze robię sama. Jest słodkawy, pokrojony w większą kostkę można  smażyć i grillować. Jest bardzo dobrym dodatkiem do sałatek, zup, kanapek i dań głównych. Ten serek w czasach kryzysu robiła moja Mama, wcześniej Babcia tylko nikt wtedy nie nazywał go Paneer. Po prostu był to twarożek tylko innego rodzaju. Robię też podobny słodki twarożek, ale na bazie jogurtu, śmietany i sody. Z serwatki , która pozostanie po odcedzeniu twarożku można ugotować smaczną zupę jarzynową. Mama stosowała stałą zasadę, na 1 litr mleka  2 łyżki soku z cytryny. Kiedyś kiedy był problem z nabyciem cytryn .  Babcia  krótko po wojnie dodawała tzw. cytrynal   , a potem Mama kwasek cytrynowy. Serek robi się z mleka pełnego , ale nie UHT z kartonika. Jeżeli mamy dostęp do mleka ze wsi to serka wychodzi  trochę więcej.



      SKŁADNIKI:

      ---3 litry mleka pełnego
      ---6 łyżek soku z cytryny
      ---pieluszka z tetry lub gęsta gaza



Wlać mleko do dużego garnka opłukanego zimną wodą i zagotować. Kiedy zacznie wrzeć zdjąć z ognia i wlewać stróżką sok z cytryny mieszając łyżką. Mieszamy,aż się zetnie- to znaczy kiedy zrobią się grudki-serek oddzieli się od serwatki. Całość przelewamy na gęstą pieluszkę tetrową lub gazę ułożoną na sicie i odcedzamy przelewając dodatkowo zimną wodą. Zakręcamy pieluszkę lub gazę i chwilę czekamy, aż odcieknie nadmiar płynu. Kładziemy na deskę,przykrywamy drugą deską i obciążamy czymś ciężkim (kamieniem), żeby z serka odciekła woda i żeby serek się uformował. Po godzinie  wyjmujemy z pieluszki i wkładamy do pojemnika , który wstawiamy do lodówki.

Serek pokrojony w kostkę i podsmażony na oliwie, np.z sosem słodko-kwaśnym.


14 komentarzy:

  1. Mam takie wiejskie mleko to pewnie zrobię taki serek. Ja mam trochę inny przepis, ale jeśli Twój sprawdzony to warto wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak pisałam- z wiejskiego mleka serka wychodzi więcej .
      Dziekuję i pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  2. Super serek, ale niestety dużo go nie wychodzi:( Im więcej tłuszczu w mleku, tym lepiej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam.Z mleka,które podałam w przepisie wyszło mi 39 dkg serka,więc chyba nie jest tak źle.Od jutra będę miała dostawę mleka ze wsi ,więc masz rację kimku,że im więcej tym lepiej.Nie mniej jednak z mleka ze sklepu serek jest też pyszny.Jesteś fanem kuchni indyjskiej więc taka rekomendacja jest cenna.
      Pozdrawiam serdecznie i dziekuję:)

      Usuń
  3. Hmm, chętnie zrobię taki serek :) Wydaje mi się, że wiem skąd wziąć dobre mleko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam,serek jest bardzo dobry i prosty do wykonania.
      Pozdrawiam serdecznie.:)

      Usuń
  4. Moja mama robiła ser ale bez soku z cytryny, taki naturalny z kwaśnego mleka, był pyszny. Mam pytanie, czy z jakiegoś mleka ze sklepu się uda zrobić ser?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Z mleka zsiadłego też robię, ale to jest inny rodzaj sera. Może Pani zrobić z mleka 3,2%, ale nie z kartonika.
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  5. Witam serdecznie. Moja mama jak miała zsiadłe mleko to je podgrzewała i odcedzała na sicie. Też był dobry. A ten na pewno zrobię. Mam "pod ręką" mlekomat z krowim mlekiem. Pozdrawiam. jadwiganapiorkowska@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też Jadziu tak robię, sposobów zrobienia serka jest sporo, tylko każdy serek ma inny smak.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  6. Zrobiłam z 2 l mleka,wyszło 30 dkg.Pozdrawiam i dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo Ci Stasiu dziękuję za skorzystanie z przepisu i za wystawienie komentarza.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  7. I sie nie udalo i to byla wina MLEKA!!!!Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No, tak Ewuniu, od mleka wszystko zależy w tym serku - pozdrawiam.

      Usuń

UWAGA :
Ponieważ ostatnio pojawiła się duża ilość spamu zostałam zmuszona do włączenia moderowania komentarzy, które staram się w miarę szybko publikować . Dziękuję.