Prosta, smaczna surówka z kapusty i ogórków małosolnych w sosie słodko-kwaśnym. Dodatek obiadowy smaczny i w miarę szybki.
SKŁADNIKI na 4 osoby:
--- mała główka kapusty
---2 średnie ogórki małosolne
---1 średnia cebula
---2 spore łyżki pietruszki
---sól i pieprz
Sos:
---3 łyżki oliwy z oliwek
---3 łyżki oleju
---2 łyżeczki lejącego miodu
---1 łyżka octu jabłkowego
---2 płaskie łyżeczki musztardy
Kapustę umytą poszatkować i wsypać 2 łyżeczki soli. Całość wymieszać i pozostawić na godzinę. Po tym czasie miękką kapustę odcisnąć a wodę wylać. Dodać posiekaną pietruszkę, cebulę przelaną wrzątkiem, ogórki pokrojone w półsłupki i posypać pieprzem-wymieszać. Wszystkie składniki sosu zmiksować i wlać do surówki. Całość wymieszać i podawać.
KAPUSTA CZYTELNIKÓW :
KAPUSTA CZYTELNIKÓW :
Ewa z San Diego
pięknie zielona surówka, super:)
OdpowiedzUsuńDziękuję-pozdrawiam :)
UsuńCzesc Dana no jak to dobrze do Ciebie zagladac ,akurat kupilam kapustke na surowke na obiad niedzielny do schabiku w marynacie - bo wiesz ze robilam schabik i byl pyszny tak jak mowilas no i oczywiscie powtorka a jakze ...jak zwykle jestes niezawodna i oczywiscie mozna u Ciebie jesc oczami - jest tak pieknie podane do stolu... Pozdrawiam Ciebie serdecznie i pozostalych domownikow milej niedzieli.Basia. Ps. Wiecorem jedziemy z moim M - na lato kwiatow w Otmuchowie bo mamy bardzo blisko tylko 12 km. nie wiem czy szlyszalas o tym swiecie u nas to jest raz w roku i sa przecudowne wystawy kwiatow . Pa.
OdpowiedzUsuńWitam Basiu.Też lubię ten schabik,bo nie jest suchy.Basiu zazdroszczę Ci tego lata kwiatów-musi być pięknie.Bardzo Ci dziękuję,że mnie odwiedzasz.
UsuńŻyczę Ci zdrowych ząków.Pa pa:)
Acha jeszcze zapomnialam dopisac ze sosik do surowki robie taki sam jak Twoj - no raz mi sie udalo ze zrobilam tak jak Ty ... ha . ha...Basia. caluje cie mocno.
OdpowiedzUsuńBasieńko,życzę Wam smacznego i miłej niedzieli:)
UsuńPyszotka :) Ja co prawda do kapusty nie daję oliwy z oliwek (jest dla mnie zbyt gorzka), wolę ją zastąpić bardziej neutralnym w smaku olejem rzepakowym.
OdpowiedzUsuńWitam.Olej czy oliwa to kwestia wyboru.Zawsze można z niej zrezygnować,my już się przyzwyczailiśmy do jej smaku. Olej rzepakowy w mojej kuchni używam bardzo często,naczytałam się o nim samych dobrych rzeczy .
UsuńPozdrawiam serdecznie i dziekuję bardzo:)
Suroweczka,pycha!!Lunch time.Ewa
OdpowiedzUsuńJa niestety Ewuniu muszę poczekać jeszcze troszkę na młodą kapustę . Dziękuję bardzo.
UsuńBuziaczki.