sobota, 6 lipca 2013

SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY I OGÓRKÓW MAŁOSOLNYCH




Prosta, smaczna surówka z kapusty i ogórków małosolnych w sosie słodko-kwaśnym.  Dodatek obiadowy smaczny i w miarę szybki.



       SKŁADNIKI na 4 osoby:

        --- mała główka kapusty
        ---2 średnie ogórki małosolne
        ---1 średnia cebula
        ---2 spore łyżki pietruszki
        ---sól i pieprz

        Sos:
         ---3 łyżki oliwy z oliwek
         ---3 łyżki oleju
         ---2 łyżeczki lejącego miodu
         ---1 łyżka octu jabłkowego
         ---2 płaskie łyżeczki musztardy



Kapustę umytą poszatkować i wsypać 2 łyżeczki soli. Całość wymieszać i pozostawić na godzinę. Po tym czasie miękką kapustę odcisnąć a wodę wylać. Dodać posiekaną pietruszkę, cebulę przelaną wrzątkiem, ogórki pokrojone w półsłupki i posypać pieprzem-wymieszać. Wszystkie składniki sosu zmiksować i wlać do surówki. Całość wymieszać i podawać.

KAPUSTA CZYTELNIKÓW :


Ewa z San Diego

10 komentarzy:

  1. pięknie zielona surówka, super:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czesc Dana no jak to dobrze do Ciebie zagladac ,akurat kupilam kapustke na surowke na obiad niedzielny do schabiku w marynacie - bo wiesz ze robilam schabik i byl pyszny tak jak mowilas no i oczywiscie powtorka a jakze ...jak zwykle jestes niezawodna i oczywiscie mozna u Ciebie jesc oczami - jest tak pieknie podane do stolu... Pozdrawiam Ciebie serdecznie i pozostalych domownikow milej niedzieli.Basia. Ps. Wiecorem jedziemy z moim M - na lato kwiatow w Otmuchowie bo mamy bardzo blisko tylko 12 km. nie wiem czy szlyszalas o tym swiecie u nas to jest raz w roku i sa przecudowne wystawy kwiatow . Pa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Basiu.Też lubię ten schabik,bo nie jest suchy.Basiu zazdroszczę Ci tego lata kwiatów-musi być pięknie.Bardzo Ci dziękuję,że mnie odwiedzasz.
      Życzę Ci zdrowych ząków.Pa pa:)

      Usuń
  3. Acha jeszcze zapomnialam dopisac ze sosik do surowki robie taki sam jak Twoj - no raz mi sie udalo ze zrobilam tak jak Ty ... ha . ha...Basia. caluje cie mocno.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basieńko,życzę Wam smacznego i miłej niedzieli:)

      Usuń
  4. Pyszotka :) Ja co prawda do kapusty nie daję oliwy z oliwek (jest dla mnie zbyt gorzka), wolę ją zastąpić bardziej neutralnym w smaku olejem rzepakowym.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam.Olej czy oliwa to kwestia wyboru.Zawsze można z niej zrezygnować,my już się przyzwyczailiśmy do jej smaku. Olej rzepakowy w mojej kuchni używam bardzo często,naczytałam się o nim samych dobrych rzeczy .
      Pozdrawiam serdecznie i dziekuję bardzo:)

      Usuń
  5. Suroweczka,pycha!!Lunch time.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja niestety Ewuniu muszę poczekać jeszcze troszkę na młodą kapustę . Dziękuję bardzo.
      Buziaczki.

      Usuń