poniedziałek, 1 lipca 2013

JAGODZIANKI PÓŁFRANCUSKIE ŚMIETANOWE



Mąż w sobotę uraczył mnie jagodami, które kupił od dzieci przy drodze. Zamarzyły mu się jagodzianki. Miałam już upieczony placek wykwintny z owocami i na jagodzianki nie miałam ochoty, więc zasypałam 1/2 litra jagód cynamonem i cukrem i wstawiłam do lodówki. W niedzielę spodziewałam sie przyjazdu córki z wnusiem ,a że ciasta ostro ubyło więc chcąc nie chcąc upiekłam takie trochę szybsze nie za bardzo przystrojone, ale równie smaczne jak tradycyjne, tylko z cieńszym ciastem. W zasadzie ciasto półfrancuskie śmietanowe dobrze jest zarobić z wieczora, żeby przez noc przefermentowało w chłodnej lodówce, ale ja tego nie zrobiłam, bo nie miałam już na to czasu i wyszły równie pyszne i lekko listkujące. Polecam też drożdżówki półfrancuskie z jagodami, które piekłam wcześniej.



   
  SKŁADNIKI NA 30-32 jagodzianki:    (foremka do muffinek i papilotki)

       ---1/2 litra jagód
       ---2 kopiaste łyżki cukru
       ---1 płaska łyżeczka cynamonu
       ---2 łyżki bułki tartej

      Ciasto:
      ---1/2 kg mąki tortowej
      ---2 szklanki gęstej kwaśnej  śmietany (poj.szkl.250 ml)
      ---1 paczuszka drożdży instant (Dr.Oetker-7 gram)
      ---1 jajko + 1 łyżka mleka
      

     Lukier:
      ---1 szklanka cukru pudru
      ---2 łyżki jagód
      ---1 większa truskawka



Jagody wymieszać z cukrem i cynamonem,przykryć i wstawić do lodówki na noc. Na drugi dzień wsypać na sito, żeby odciekł ewentualny sok. Przełożyć do miski i wymieszać z bułką tartą.
Mąkę wymieszać z  sypkimi drożdżami,wlać śmietanę i zarobić ciasto. Szybko się zarabia i nie czekamy do wyrośnięcia tylko od razu dzielimy na 3 części i wałkujemy na grubość ok.3mm podsypując mąką. Dobrze jest zrobić ciasto też na noc, ale mnie się wieczorem nie chciało, więc piekłam od razu. Kroimy na kwadraty o boku ok.10 cm i wkładamy do foremki na muffinki i do podwójnych papilotek, żeby było szybciej z pieczeniem. Nakładamy po sporej łyżeczce jagód i sklejamy po bokach jak kopertki robiąc u góry dziobek z 4 rogów. Smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem.



Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C i pieczemy na 1 półce od dołu z włączonym termoobiegiem ok.17-20 minut na bardzo złoty kolor. Do cukru pudru dodajemy 2 łyżki jagód i 1 truskawkę i miksujemy na jednolitą masę. Jagodzianki smarujemy zrobionym lukrem i pozostawiamy do wystudzenia-no jedną możemy zjeść na gorąco.

9 komentarzy:

  1. Bardzo lubię jagodzianki ale jakos sama ich nie robie,moze czas zaczac:)Super,ze Wnusio przyjechał,Babcia cala szczesliwa:)Moj maly łobuz wczoraj po kościele podszedl mi pod nogi,tak sie potrzaskalam,mam zbite 2 kolana,zdarte ręce i potrzaskaną komórke.W pierwszej chwili myslalam ze zlamalam oba nadgarstki.Pewnie sie usmialas:)Moja mama tez:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Coś masz Justynko ostatnio pecha,kręgosłup,a teraz to.Ja pamiętam jak jedno z dzieci przymknęło mi drzwi w samochodzie kiedy trzymałam tam palce.Możesz sobie wyobrazić ten ból.Nie za bardzo się uśmiałam,bo ja chyba na Twoim miejscu bym się rozpłakała z bólu-pozdrawiam wieczornie i polecam moje jagodzianki:)

      Usuń
  2. Dzięki za przepis mam nadzieję że podołam wykonaniu :) Kasia 23

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam.Jakby coś trzeba podpowiedzieć to proszę pytać.
      Pozdrawiam seredcznie i powodzenia:)

      Usuń
  3. ale fioletowe na wierzchu :)!
    dziękuję za Twój udział w Jagodowo Nam 5!

    OdpowiedzUsuń
  4. Skąd ten cynamon? Jagody i cynamon? Smakuje to jakoś?
    Nie mam przekonania!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie.Żeby się przekonać trzeba spróbować.Zapewniam Panią,że smakuje i nie jakoś,tylko bardzo smakuje-szczególnie w tych jagodziankach.
      Pozdrawiam!!!

      Usuń