środa, 1 maja 2013

NALEŚNIKI POD CHMURKĄ Z PIANY



Zrobiłam naleśniki zapiekane pod pianą bezową .Wyszły znakomite.


    SKŁADNIKI na 16-17 sztuk:

      > Ciasto:
       ---48 dkg mąki
       ---400 ml mleka
       ---400 ml wody gazowanej
       ---4-5 żółtek w zależności od wielkości jaj
       ---1/2 łyżeczki soli
       ---1/2 łyżeczki cukru
       ---olej do smarowania patelni

Sposób wykonania ciasta w przepisie na babciny przepis.



       Farsz:
         ---ok.1,3 kg jabłek
         ---trochę rodzynek
         ---cukier trzcinowy lub zwykły
         ---1/2 szklanki wody
         ---cynamon do smaku

       Piana:
         ---4-5 białek
         ---10-15 dkg drobnego cukru
         ---3 dkg zmielonych migdałów,orzechów lub wiórków kokosowych
       
Jabłka obrać, drobno pokroić, wlać wodę, dodać cukier do smaku i rozgotować na koniec dodając cynamon- można dodatkowo trochę rozmiksować blenderem. Usmażone naleśniki nadziewać masą jabłeczną i zwijać w ruloniki. Zwinięte naleśniki przekroić na pół. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i ustawiać jeden obok drugiego przecięciem do dołu. Ubić sztywną pianę z odrobiną soli dodając pod koniec cukier. Ubić na sztywno i wtedy wsypać migdały, wiórki lub orzechy i przemieszać. Ubitą pianą obłożyć ustawione naleśniki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 25-30 minut na 1 półce od dołu piekarnika bez termoobiegu. Gdy piana się przyrumieni można podawać.

NALEŚNIKI CZYTELNIKÓW :


6 komentarzy:

  1. Ciekawe danie, a przepis na naleśniki na pewno dobry, widziałam kiedyś Pani test z naleśnikiem na szklance. :-)
    Justyna Bodzioch

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam.Ten przepis na naleśniki jest już dawno w użyciu,więc polecam.Naleśniki z pianką są trochę inną odmianą,a moje dzieci kiedyś za tym przepadały.Teraz zaczynają się truskawki więc pole manewu mamy duże-pozdrawiam i dziekuję:)

      Usuń
  2. Danusiu rozumiem, ze nadzienie dajemy na naleśnika od strony smażonej? Jakoś naleśnik mi się przykleja do talerza. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu dajemy nadzienie od strony przyrumienionej . Najlepiej rób to na blacie...nie bardzo rozumiem, że przykleja się do talerza. Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Zjedliśmy wszystko bardzo dobre takie coś innego. do piany dałam migdały krojone bo nic innego nie miałam :) Danusiu jak dawałam naleśnika na talerz to się przyklejał chyba dlatego bo miałam jabłka ciepławe i jak zwijałam to był problem. Później dawałam na deskę i od razu zwijałam już bez problemu.

    Pozdrawiam serdecznie. I miłej reszty niedzieli życzę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu Kochana, w kuchni najważniejsza jest kreatywność, a Tobie zdecydowanie jej nie brakuje. Bardzo Ci dziękuję. Serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń

UWAGA !
Komentarze czasowo będą przeze mnie moderowane, ponieważ 4- 5 pań męczy mnie, zabiera czas komentarzami typu ...):)...piękne...zjadłabym...itp. ...mają podlinkowane imiona, które przekierowują czytelników na firmy w ramach reklamy...przepraszam za utrudnienia.