wtorek, 30 kwietnia 2013

CHLEB Z ORKISZEM NA ŻURKU



Przepisów na domowy chleb na zakwasie i drożdżach jest mnóstwo. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby pojawił się następny z pożytkiem dla czytelników.
To jest mój następny chlebek po wieloziarnistym , który piekę. Przepis sobie sama opracowałam. Za pierwszym razem chleb się kruszył bo dałam za mało płynu, bynajmniej wtedy tak mi się wydawało. Zwiększyłam ilość płynu i też nie wyszło jak trzeba. Za trzecim razem chleb się zapadł. Dałam sobie spokój z tym chlebem na jakiś czas, ale do niego wróciłam.
Poczytałam trochę o mące, proporcjach płynu, drożdży i.t.d.Kolejny raz upiekłam i wyszedł znakomity. Piekę go do dzisiaj na zmianę z innymi.Polecam, bo chlebek jest łatwy i bardzo smaczny.





   
 SKŁADNIKI:


       ---250 gram maki orkiszowej
       ---250 gram mąki pszennej
       ---350 ml letniej wody
       ---3 łyżki oleju
       ---5 dkg drożdży (lub 14 gram instant)
       ---40 ml ciepłego mleka-tylko w przypadku świeżych drożdży
       ---125 ml zakwasu żurkowego żytniego
       ---1,5 płaskiej łyżeczki soli
       ---1,5 łyżeczki cukru
       --- 2 łyżki siemienia lnianego i 2 łyżki słonecznika lub 6 łyżek ziarna orkiszu
       ---otręby i tłuszcz do blaszki



Do miski przesiać mąkę orkiszową i pszenną razem, dodać sól,ziarna i wymieszać. Ciepłą wodę , drożdże rozpuszczone w mleku , 1,5 łyżeczki cukru, zakwas żurkowy letni - wszystko dobrze wymieszać. Dodać olej i  wszystko dobrze wyrobić łyżką. Ciasto jest rzadkie i ręką się nie wyrabia. Ciasto  pod przykryciem pozostawić do wyrośnięcia. Po tym czasie wymieszać łyżką jeszcze raz  i przelać do keksówki. Przykryć ściereczką- pozostawić do wyrośnięcia.



Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Piec ok.30-35 minut ale metodą suchego patyczka. Ja piekę na pierwszej półce od dołu bez termoobiegu. Chleb po 10 minutach wyjąć z foremki na kratkę i pozostawić do wystudzenia. Chlebek  jest mięciutki i długo świeży jak wszystkie wyroby drożdżowe z dodatkiem oleju. Następnym razem spróbuję dać całą mąkę orkiszową typ 700.

Jeżeli pieczemy na drożdżach instant, to wszystkie suche składniki razem wymieszać i wszystkie w płynie też wymieszać i dodać do wymieszanej mąki. Szybciej i tak samo bardzo dobry chlebek. Na jednej fotografii jest chleb z ziarnami siemienia i słonecznika, na drugiej z ziarnami orkiszu.


12 komentarzy:

  1. Super,dzis kupie make orkiszowa,zurek i drozdze i moge przystapic do dziela.Moi chlopacy lubia wszystkie chlebki z ziarenkami,dlatego przymierzam sie tez do tego wieloziarnistego.Pozdrawiam Pania no i usciski dla Wnusia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziekuję za uściski i życzę udanego wypieku-pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  2. A czy mozna poprosic o przepis na ten zakwas zurkowy? ;-)
    Pozdrawiam,
    Tamara

    OdpowiedzUsuń
  3. Chleby wyglądają smakowicie,też wykorzystam przepis na chleb z mąką orkiszową.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawa jestem,czy posmakuje.Dziękuję.
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  4. Mam pytanie czy mogę kupic taki żur, w butelce jake są w sklepach już gotowe .Piekę chlebek wieloziarnisty z pani przepisu I jest super wszyscy się nim zajadamy jale chcialabym sprubowac teraz tego chlebka .Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Może Pani zrobić z kupnego, nie ma problemu. Dziekuję.
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
    2. Dziękuje za szybką odpowiedz jutro będę piekła ten chlebek ,napewno napiszę czy wypiek był udany.Pozdeawiam gorąco.:)

      Usuń
  5. Witam .Chlebek upieczony ale jest problem ponieważ od dołu jest zwarty a od gory kruszy sie .Co może byc przyczyną ? Piekłam według przepisu w smaku super bardzo dobry dopieczony ,wiem napewno że się ne poddam i będę piekla aż wyjdzie dobrze .Tylko nie wiem gdzie popełnilam błąd i proszę Cie o radę.Pozdrawim!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Nie potrafię powiedzieć dlaczego tak wyszło. Ja go piekę na zmianę z innymi i nigdy coś takiego nie miało miejsca. Ja mam już wprawę w konsystencji ciasta. Wilgotność mąki nie zawsze jest taka sama ( czasami jest mniej wilgotna) i wtedy trzeba dodać troszkę więcej wody. Jest mi bardzo przykro. Tak teraz jeszcze myślę,że może z zakwasem żurkowym coś było nie tak.
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń

UWAGA :
Ponieważ ostatnio pojawiła się duża ilość spamu zostałam zmuszona do włączenia moderowania komentarzy, które staram się w miarę szybko publikować . Dziękuję.