Przepisów na domowy chleb na zakwasie i drożdżach jest mnóstwo. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby pojawił się następny z pożytkiem dla czytelników.
To jest mój następny chlebek po wieloziarnistym , który piekę. Przepis sobie sama opracowałam. Za pierwszym razem chleb się kruszył bo dałam za mało płynu, bynajmniej wtedy tak mi się wydawało. Zwiększyłam ilość płynu i też nie wyszło jak trzeba. Za trzecim razem chleb się zapadł. Dałam sobie spokój z tym chlebem na jakiś czas, ale do niego wróciłam.
Poczytałam trochę o mące, proporcjach płynu, drożdży i.t.d.Kolejny raz upiekłam i wyszedł znakomity. Piekę go do dzisiaj na zmianę z innymi.Polecam, bo chlebek jest łatwy i bardzo smaczny.
SKŁADNIKI:
---250 gram maki orkiszowej
---250 gram mąki pszennej
---350 ml letniej wody
---3 łyżki oleju
---5 dkg drożdży (lub 14 gram instant)
---40 ml ciepłego mleka-tylko w przypadku świeżych drożdży
---125 ml zakwasu żurkowego żytniego
---1,5 płaskiej łyżeczki soli
---1,5 łyżeczki cukru
--- 2 łyżki siemienia lnianego i 2 łyżki słonecznika lub 6 łyżek ziarna orkiszu
---otręby i tłuszcz do blaszki
Do miski przesiać mąkę orkiszową i pszenną razem, dodać sól,ziarna i wymieszać. Ciepłą wodę , drożdże rozpuszczone w mleku , 1,5 łyżeczki cukru, zakwas żurkowy letni - wszystko dobrze wymieszać. Dodać olej i wszystko dobrze wyrobić łyżką. Ciasto jest rzadkie i ręką się nie wyrabia. Ciasto pod przykryciem pozostawić do wyrośnięcia. Po tym czasie wymieszać łyżką jeszcze raz i przelać do keksówki. Przykryć ściereczką- pozostawić do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Piec ok.30-35 minut ale metodą suchego patyczka. Ja piekę na pierwszej półce od dołu bez termoobiegu. Chleb po 10 minutach wyjąć z foremki na kratkę i pozostawić do wystudzenia. Chlebek jest mięciutki i długo świeży jak wszystkie wyroby drożdżowe z dodatkiem oleju. Następnym razem spróbuję dać całą mąkę orkiszową typ 700.
Jeżeli pieczemy na drożdżach instant, to wszystkie suche składniki razem wymieszać i wszystkie w płynie też wymieszać i dodać do wymieszanej mąki. Szybciej i tak samo bardzo dobry chlebek. Na jednej fotografii jest chleb z ziarnami siemienia i słonecznika, na drugiej z ziarnami orkiszu.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Piec ok.30-35 minut ale metodą suchego patyczka. Ja piekę na pierwszej półce od dołu bez termoobiegu. Chleb po 10 minutach wyjąć z foremki na kratkę i pozostawić do wystudzenia. Chlebek jest mięciutki i długo świeży jak wszystkie wyroby drożdżowe z dodatkiem oleju. Następnym razem spróbuję dać całą mąkę orkiszową typ 700.
Jeżeli pieczemy na drożdżach instant, to wszystkie suche składniki razem wymieszać i wszystkie w płynie też wymieszać i dodać do wymieszanej mąki. Szybciej i tak samo bardzo dobry chlebek. Na jednej fotografii jest chleb z ziarnami siemienia i słonecznika, na drugiej z ziarnami orkiszu.
Super,dzis kupie make orkiszowa,zurek i drozdze i moge przystapic do dziela.Moi chlopacy lubia wszystkie chlebki z ziarenkami,dlatego przymierzam sie tez do tego wieloziarnistego.Pozdrawiam Pania no i usciski dla Wnusia:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziekuję za uściski i życzę udanego wypieku-pozdrawiam serdecznie:)
UsuńA czy mozna poprosic o przepis na ten zakwas zurkowy? ;-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Tamara
wygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo-pozdrawiam:)
UsuńChleby wyglądają smakowicie,też wykorzystam przepis na chleb z mąką orkiszową.
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem,czy posmakuje.Dziękuję.
UsuńPozdrawiam serdecznie!!!
Mam pytanie czy mogę kupic taki żur, w butelce jake są w sklepach już gotowe .Piekę chlebek wieloziarnisty z pani przepisu I jest super wszyscy się nim zajadamy jale chcialabym sprubowac teraz tego chlebka .Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWitam. Może Pani zrobić z kupnego, nie ma problemu. Dziekuję.
UsuńPozdrawiam serdecznie!!!
Dziękuje za szybką odpowiedz jutro będę piekła ten chlebek ,napewno napiszę czy wypiek był udany.Pozdeawiam gorąco.:)
UsuńWitam .Chlebek upieczony ale jest problem ponieważ od dołu jest zwarty a od gory kruszy sie .Co może byc przyczyną ? Piekłam według przepisu w smaku super bardzo dobry dopieczony ,wiem napewno że się ne poddam i będę piekla aż wyjdzie dobrze .Tylko nie wiem gdzie popełnilam błąd i proszę Cie o radę.Pozdrawim!!!!
OdpowiedzUsuńWitam. Nie potrafię powiedzieć dlaczego tak wyszło. Ja go piekę na zmianę z innymi i nigdy coś takiego nie miało miejsca. Ja mam już wprawę w konsystencji ciasta. Wilgotność mąki nie zawsze jest taka sama ( czasami jest mniej wilgotna) i wtedy trzeba dodać troszkę więcej wody. Jest mi bardzo przykro. Tak teraz jeszcze myślę,że może z zakwasem żurkowym coś było nie tak.
UsuńPozdrawiam serdecznie!!!