poniedziałek, 6 maja 2013

MAKARON Z SOSEM POMIDOROWO-TUŃCZYKOWYM Z KAPARAMI I OLIWKAMI




Po długim weekendzie majowym jakoś nie mogę wejść na obroty. Dłużej myślałam co zrobić na obiad niż samo przygotowanie potrawy. Praktycznie biorąc w czasie kiedy zagotuje się woda i makaron można zrobić sos.



        SKŁADNIKI na 4 osoby:

         ---40 dkg makaronu penne -pełne ziarno
         ---2 cebule
         ---2 ząbki czosnku
         ---3 łyżki oliwy
         ---2 puszki całych pomidorów bez skórki (2x 400 gram netto)
         ---mały słoiczek czarnych oliwek bez pestek (70 gram netto)
         ---mały słoiczek kaparów (60 gram netto)
         ---2 puszki tuńczyka w sosie własnym
         ---sól,pieprz i papryka chili w proszku
         ---cukier do smaku (ok.1 płaska łyżka)
         ---posiekana natka pietruszki



Obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany drobniutko czosnek zeszklić na 3 łyżkach oleju. Dodać chili wg.uznania (lepiej później doprawić niż za dużo) i wymieszać. Dodać całe pomidory razem z zalewą i gotować bez przykrycia do odparowania nadmiaru wody w sosie. Sos powinien być gęstawy. Dodać oliwki, kapary i doprawić solą, pieprzem i ewentualnie jeszcze chili- chwilę, ale krótko pogotować. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody, odcedzić i wyłożyć na głębszy półmisek. Na makaron wylać sos, trochę  posypać odcedzonym tuńczykiem i całość posypać posiekaną zieloną pietruszką. Resztę tuńczyka w kawałkach podać w oddzielnej miseczce. Polecam.


4 komentarze:

  1. to mój ulubiony sposób na makaron z tuńczykiem! cieszę się, że też go gotujesz ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam.Ja z Mężem w ogóle lubimy makarony pod każdą postacią-dziękuję i pozdrawiam ciepło:)

      Usuń