Po długim weekendzie majowym jakoś nie mogę wejść na obroty. Dłużej myślałam co zrobić na obiad niż samo przygotowanie potrawy. Praktycznie biorąc w czasie kiedy zagotuje się woda i makaron można zrobić sos.
SKŁADNIKI na 4 osoby:
---40 dkg makaronu penne -pełne ziarno
---2 cebule
---2 ząbki czosnku
---3 łyżki oliwy
---2 puszki całych pomidorów bez skórki (2x 400 gram netto)
---mały słoiczek czarnych oliwek bez pestek (70 gram netto)
---mały słoiczek kaparów (60 gram netto)
---2 puszki tuńczyka w sosie własnym
---sól,pieprz i papryka chili w proszku
---cukier do smaku (ok.1 płaska łyżka)
---posiekana natka pietruszki
Obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany drobniutko czosnek zeszklić na 3 łyżkach oleju. Dodać chili wg.uznania (lepiej później doprawić niż za dużo) i wymieszać. Dodać całe pomidory razem z zalewą i gotować bez przykrycia do odparowania nadmiaru wody w sosie. Sos powinien być gęstawy. Dodać oliwki, kapary i doprawić solą, pieprzem i ewentualnie jeszcze chili- chwilę, ale krótko pogotować. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody, odcedzić i wyłożyć na głębszy półmisek. Na makaron wylać sos, trochę posypać odcedzonym tuńczykiem i całość posypać posiekaną zieloną pietruszką. Resztę tuńczyka w kawałkach podać w oddzielnej miseczce. Polecam.
wygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńDziekuję bardzo-jest smaczne-pozdrawiam:)
Usuńto mój ulubiony sposób na makaron z tuńczykiem! cieszę się, że też go gotujesz ;)
OdpowiedzUsuńWitam.Ja z Mężem w ogóle lubimy makarony pod każdą postacią-dziękuję i pozdrawiam ciepło:)
Usuń