wtorek, 7 maja 2013

TARTA Z KIWI I PŁATKAMI OWSIANYMI




Upiekłam dzisiaj tartę, która po cytrynowej jest bardzo przez nas lubiana. Tarta z kiwi na surowo jest bardziej dekoracyjna i ślinka się wydziela na ten zielony kolor. Ta tarta jest w całości pieczona,mniej dekoracyjna, ale bardzo smaczna. Kiwi zapiekane w pianie jest bardziej kwaskowe niż na surowo,przez co bardzo fajnie komponuje się ze słodką tartą. Do tart pieczonych w całości nie obciążam dołu fasolą , bo nie ma takiej potrzeby, bo przecież na wierzch i tak kładziemy masę do zapiekania. Obciążam wtedy kiedy tarta ma być z masą na zimno.




        SKŁADNIKI:

           Ciasto:
               ---10 dkg masła
               ---1 szklanka mąki pszennej
               ---2 łyżki wody

Wszystkie składniki  posiekać i zagnieść ciasto.Foremkę wysmarować masłem i wysypać mąką.Wylepić ciastem nakłuć widelcem i wstawić na 1/2 godziny do lodówki.Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni C i podpiec tartę przez 15 minut wstawiając ją na drugą półkę od dołu z włączoną górą i dołem.Z samym dołem też się upiecze.My lubimy cienki spód,ale jeżeli ktoś woli grubszy to proszę zrobić z półtora porcji składników.




           Masa z kiwi i płatkami:

              ---3 obrane i zmiksowane owoce kiwi
              ---3/4 szklanki wody
              ---3 lekko kopiaste łyżki płatków owsianych (górskie)
              ---1/2 szklanki cukru kryształu
              ---otarta skórka z 1 cytryny
              ---4 żółtka
              ---3 płaskie łyżki mąki pszennej + 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
              ---100 ml wody

          Dodatkowo :
              ---4 kiwi
              ---nie cała 1/2 szklanki zimnej wody + 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej



   
Do rondelka wlać 3/4 szklanki zimnej wody , wsypać płatki i chwilę gotować mieszając od czasu do czasu do zgęstnienia. Wsypać cukier,dodać startą skórkę cytrynową i jeszcze chwilę pogotować. W 100 ml wody roztrzepać 3 płaskie łyżki mąki i 1 ziemniaczanej i wlać do masy płatkowej- zagotować. Zdjąć z palnika i dodać żółtka- energicznie mieszać, żeby nie zrobiły się grudki. Dodać zmiksowane 3 kiwi i również wymieszać. Masę wyłożyć na podpieczoną tartę. Do rondelka włożyć pokrojone w ósemki kiwi,wstawić na palnik i wlać zawiesinę z 1/2 szklanki wody z 2 płaskimi łyżeczkami mąki ziemniaczanej- doprowadzić do zgęstnienia delikatnie mieszając, żeby wszystkie kiwi były w "krochmalu". Łyżką ułożyć na masie płatkowej. Można położyć kiwi surowe bezpośrednio na masę płatkową, ale wtedy masa będzie rzadsza, bo owoc wydzieli sok- też jest bardzo smaczna. W obu przypadkach kroić po całkowitym ostygnięciu. Ja tym razem dałam surowe kiwi, bo nie chciało mi się robić "krochmalu" , a wiedziałam, że jak Mąż przyjdzie z pracy to i tak zjemy w jedno popołudnie.



         Piana
            ---1 szklanka cukru pudru
            ---4 białka
            ---szczypta soli

Ubić na sztywno pianę z białek z odrobiną soli i dalej ubijając dodać cukier puder. Ubitą pianę wyłożyć na masy z kiwi i piec jeszcze 15 minut w 220 stopniach C.




6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Witam.Tarta zniknęła w jedno popołudnie-dziękuję i pozdrawiam ciepło:)

      Usuń
  2. dziekuje za inspiracje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dziekuję za odwiedzenie mojego bloga i zapraszam częściej-pozdrawiam ciepło:)

      Usuń
  3. Witam serdecznie
    Pytanie - może i oczywiste, ale dla amatora - ważne :)
    Żółtka - w opisie został pominięty ten krok..
    Dziękuję za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry . Słuszna uwaga- bardzo przepraszam. Dopisałam w sposobie wykonania.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń