Upiekłam dzisiaj tartę, która po cytrynowej jest bardzo przez nas lubiana. Tarta z kiwi na surowo jest bardziej dekoracyjna i ślinka się wydziela na ten zielony kolor. Ta tarta jest w całości pieczona,mniej dekoracyjna, ale bardzo smaczna. Kiwi zapiekane w pianie jest bardziej kwaskowe niż na surowo,przez co bardzo fajnie komponuje się ze słodką tartą. Do tart pieczonych w całości nie obciążam dołu fasolą , bo nie ma takiej potrzeby, bo przecież na wierzch i tak kładziemy masę do zapiekania. Obciążam wtedy kiedy tarta ma być z masą na zimno.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
---10 dkg masła
---1 szklanka mąki pszennej
---2 łyżki wody
Masa z kiwi i płatkami:
---3 obrane i zmiksowane owoce kiwi
---3/4 szklanki wody
---3 lekko kopiaste łyżki płatków owsianych (górskie)
---1/2 szklanki cukru kryształu
---otarta skórka z 1 cytryny
---4 żółtka
---3 płaskie łyżki mąki pszennej + 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
---100 ml wody
Dodatkowo :
---4 kiwi
---nie cała 1/2 szklanki zimnej wody + 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
Do rondelka wlać 3/4 szklanki zimnej wody , wsypać płatki i chwilę gotować mieszając od czasu do czasu do zgęstnienia. Wsypać cukier,dodać startą skórkę cytrynową i jeszcze chwilę pogotować. W 100 ml wody roztrzepać 3 płaskie łyżki mąki i 1 ziemniaczanej i wlać do masy płatkowej- zagotować. Zdjąć z palnika i dodać żółtka- energicznie mieszać, żeby nie zrobiły się grudki. Dodać zmiksowane 3 kiwi i również wymieszać. Masę wyłożyć na podpieczoną tartę. Do rondelka włożyć pokrojone w ósemki kiwi,wstawić na palnik i wlać zawiesinę z 1/2 szklanki wody z 2 płaskimi łyżeczkami mąki ziemniaczanej- doprowadzić do zgęstnienia delikatnie mieszając, żeby wszystkie kiwi były w "krochmalu". Łyżką ułożyć na masie płatkowej. Można położyć kiwi surowe bezpośrednio na masę płatkową, ale wtedy masa będzie rzadsza, bo owoc wydzieli sok- też jest bardzo smaczna. W obu przypadkach kroić po całkowitym ostygnięciu. Ja tym razem dałam surowe kiwi, bo nie chciało mi się robić "krochmalu" , a wiedziałam, że jak Mąż przyjdzie z pracy to i tak zjemy w jedno popołudnie.
Piana
---1 szklanka cukru pudru
---4 białka
---szczypta soli
Ubić na sztywno pianę z białek z odrobiną soli i dalej ubijając dodać cukier puder. Ubitą pianę wyłożyć na masy z kiwi i piec jeszcze 15 minut w 220 stopniach C.
aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńWitam.Tarta zniknęła w jedno popołudnie-dziękuję i pozdrawiam ciepło:)
Usuńdziekuje za inspiracje:)
OdpowiedzUsuńJa dziekuję za odwiedzenie mojego bloga i zapraszam częściej-pozdrawiam ciepło:)
UsuńWitam serdecznie
OdpowiedzUsuńPytanie - może i oczywiste, ale dla amatora - ważne :)
Żółtka - w opisie został pominięty ten krok..
Dziękuję za odpowiedź :)
Dzień dobry . Słuszna uwaga- bardzo przepraszam. Dopisałam w sposobie wykonania.
UsuńPozdrawiam serdecznie :)