Jak szaleć to szaleć. Wczoraj tarta z kiwi, dzisiaj wytrawna ze szparagami. Szkoda, że tak krótko są świeże, bo ja z Mężem uwielbiamy te warzywa. Zrobiłam ją tym razem w tortownicy, bo chciałam dać więcej szparag, a w formie do tart byłby problem. Jak szparagi to beszamel - to najlepsze połączenie. Do tego zgrilowana cukinia-coś pysznego.
SKŁADNIKI na formę o średnicy 26 -27 cm:
Ciasto:
---1,5 szklanki mąki
---125 gram miękkiego masła
---4 łyżki wody
Sos:
---sól i pieprz
---5 dkg masła
---4 płaskie łyżki mąki
---1,5 szklanki mleka
---2 żółtka
---starta gałka muszkatołowa do smaku
---ser żółty starty dobrze topiący (ja wkładam do blendera) ok.10-15 dkg
Inne:
---3 pęczki białych szparag
---sól i cukier
---1 średnia cukinia + trochę oleju
---forma do tortu o średnicy 26-27cm
---olej i otręby lub mąka do blaszki
Obrane szparagi zalać wrzącą wodą - dodać cukier i sól do smaku i gotować do miękkości ok.15minut. Uważać żeby nie przegotować, bo stracą jędrność. Szparagi jeżeli są długie to po ugotowaniu przekroić na pół, ponieważ potem łatwiej się tartę porcjuje.
Ugotowane szparagi ułożyć na podpieczonej tarcie, wyłożyć sos i na wierzch ułożyć plastry cukinii. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180 stopni C i piec 15 minut bez termoobiegu i następne 15 minut z termoobiegiem. Góra i dół piekarnika włączone. Podałam z sałatką z sosem musztardowym na oleju i do picia sok pomidorowy. Polecam - tarta jest pyszna.
Lubię warzywa zapiekane pod beszamelem. Połączenie cukinii ze szparagami bardzo fajne. Mam pytanie czy gałka muszkatołowa w sosie beszamelowym nie dominuje za bardzo i nie przygasza delikatnego smaku szparagów?
OdpowiedzUsuńWitam.Gałki muszkatołowej daję bardzo mało,tylko do podkreślenia smaku szparag.Ona świetnie pasuje do tych warzyw,ale trzeba uważać,żeby nie przesadzić,najlepiej sos próbować,zawsze można dosmaczyć-bardzo dziekuję za komentarz i pozdrawiam majowo:)
UsuńTo sa moje smaki,uwielbiam i szparagi i cukinie.I jak zwykle pieknie podane:)
OdpowiedzUsuńSzkoda,że tak krótko są szparagi bo ja też je uwielbiam-dziekuję i pozdrawiam serdecznie:)
Usuńmusi być przepyszna! uwielbiam tarty!
OdpowiedzUsuńTa tarta jest szczególnie smaczna,jeżeli ktoś lubi szparagi-dziekuję i pozdrawiam:)
UsuńSzparagi <3. Super tarta :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i pozdrawiam wieczornie:)
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńtarta wygląda pysznie! Czy ewentualnie zamiast świeżych szparagów można dodać te ze słoika?
Witam . Można , ale nie będą już takie aromatyczne jak świeże . Pozdrawiam :)
Usuń