środa, 8 maja 2013

TARTA ZE SZPARAGAMI I CUKINIĄ



Jak szaleć to szaleć. Wczoraj tarta z kiwi, dzisiaj wytrawna ze szparagami. Szkoda, że tak krótko są świeże, bo ja z Mężem uwielbiamy te warzywa. Zrobiłam ją tym razem w tortownicy, bo chciałam dać więcej szparag, a w formie do tart byłby problem. Jak szparagi to beszamel - to najlepsze połączenie. Do tego zgrilowana cukinia-coś pysznego.



     SKŁADNIKI na formę o średnicy 26 -27 cm:

         Ciasto:
            ---1,5 szklanki mąki
            ---125 gram miękkiego masła
            ---4 łyżki wody

        Sos:
           ---sól i pieprz
           ---5 dkg masła
           ---4 płaskie łyżki mąki
           ---1,5 szklanki mleka
           ---2 żółtka
           ---starta gałka muszkatołowa do smaku
           ---ser żółty starty dobrze topiący (ja wkładam do blendera) ok.10-15 dkg

         Inne:
           ---3 pęczki białych szparag
           ---sól i cukier
           ---1 średnia cukinia + trochę oleju
           ---forma do tortu o średnicy 26-27cm
           ---olej i otręby lub mąka do blaszki

Obrane szparagi zalać wrzącą wodą - dodać cukier i sól do smaku i gotować do miękkości ok.15minut. Uważać żeby nie przegotować, bo stracą jędrność. Szparagi jeżeli są długie to po ugotowaniu przekroić na pół, ponieważ potem łatwiej się tartę porcjuje.



Wszystkie składniki  posiekać i zagnieść ciasto. Foremkę wysmarować masłem i wysypać otrębami lub mąką. Wylepić ciastem dno i boki, nakłuć widelcem i wstawić na 1/2 godziny do lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni C i podpiec tartę przez 15 minut wstawiając ją na drugą półkę od dołu z włączoną górą i dołem. Zrobić sos beszamelowy. Na patelni stopić masło i od razu dodać 4 płaskie łyżki mąki i rozmieszać nie rumieniąc. Dodawać mleko energicznie mieszając,żeby nie było grudek. Zdjąć z ognia. Do żółtek dodać 2 łyżki zawiesiny mlecznej, rozmieszać i połączyć z sosem mlecznym. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku i wmieszać ser -sos będzie gęsty. Cukinię pokroić w grubsze plastry i na niewielkiej ilości oleju przyrumienić z obu stron.




Ugotowane szparagi ułożyć na podpieczonej tarcie, wyłożyć sos i na wierzch ułożyć plastry cukinii. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180 stopni C i piec 15 minut bez termoobiegu i następne 15 minut z termoobiegiem. Góra i dół piekarnika włączone. Podałam z sałatką z sosem musztardowym na oleju i do picia sok pomidorowy. Polecam - tarta jest pyszna.

10 komentarzy:

  1. Lubię warzywa zapiekane pod beszamelem. Połączenie cukinii ze szparagami bardzo fajne. Mam pytanie czy gałka muszkatołowa w sosie beszamelowym nie dominuje za bardzo i nie przygasza delikatnego smaku szparagów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam.Gałki muszkatołowej daję bardzo mało,tylko do podkreślenia smaku szparag.Ona świetnie pasuje do tych warzyw,ale trzeba uważać,żeby nie przesadzić,najlepiej sos próbować,zawsze można dosmaczyć-bardzo dziekuję za komentarz i pozdrawiam majowo:)

      Usuń
  2. To sa moje smaki,uwielbiam i szparagi i cukinie.I jak zwykle pieknie podane:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda,że tak krótko są szparagi bo ja też je uwielbiam-dziekuję i pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  3. musi być przepyszna! uwielbiam tarty!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta tarta jest szczególnie smaczna,jeżeli ktoś lubi szparagi-dziekuję i pozdrawiam:)

      Usuń
  4. Szparagi <3. Super tarta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam,
    tarta wygląda pysznie! Czy ewentualnie zamiast świeżych szparagów można dodać te ze słoika?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam . Można , ale nie będą już takie aromatyczne jak świeże . Pozdrawiam :)

      Usuń