czwartek, 30 maja 2013

JAJKA ZAPIEKANE W POMIDORACH



Z pomidorami jak wiadomo możemy robić różne kombinacje. Faszerowane,zapiekane itd. Ja zrobiłam jajka w pomidorach. Może być na śniadanie czy kolację. Potrawę robi się bardzo szybko a smakuje super. Polecam.



        SKŁADNIKI:

           ---4 pomidory (najlepiej malinówki)
           ---4 jajka
           ---sól i pieprz



Umyte pomidory wydrążyć. Od spodu troszeczkę ściąć , żeby dobrze stały. Środki wykorzystałam do zrobienia twarożku z cebulką. Ułożyć na żaroodpornym półmisku i wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec z termoobiegiem. Pomidory trochę odparują. Wyjąć, wbić jajka, posypać solą i pieprzem i zapiekać ok.15 minut, jeżeli chcemy mieć bardziej ścięte to trochę dłużej. To zależy jakie lubimy jajka - mocno ścięte czy bardziej. Trochę białka wyleje się na talerz, ale to też się przypiecze i ładnie wygląda. Po upieczeniu posypać wkoło szczypiorkiem. Pycha.

JAJKA CZYTELNIKÓW:

Ewa z San Diego

15 komentarzy:

  1. No i znowu co spojrze to cos nowego Danusiu jajka zapiekanie w pomidorach kiedy Ty masz na to wszystko czas - podziwiam Cie to trzeba miec talent...tez zrobie musze to wyprubowac bo przeciez nie wytrzymam.pozdrawiam Basia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz Basiu,ja po prostu wstawiam to co ugotuję,tylko że pisanie i obrabianie zdjęć często zajmuje więcej czasu niż gotowanie.Żeby tak mieć jakiegoś pisarza to byłoby łatwiej.Z czasem jest różnie,bo teraz doszedł mi ogród,a i siły nie te co kiedyś,ale jakoś na razie się kula-pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Ja poproszę te dwa z lewej strony, a poszukaj zielonego tabasco lub odrobinę pesto, szybciutko , bo ślina cienkie po brodzie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te po lewej są moje,a te po prawej bardzo proszę .Już biegnę z pesto i śliniakiem-kupiliście ta co? -toli pół Kleporza i ćwiorte Sukiynnic ?:)

      Usuń
    2. Ani jidno, ani drugie , przecie dzisioj śwjinto wielgie, Kleporz zawarty na 10 spustów. W procesyji my szli i Ponu Jezusowi kwiotki sypali.

      Usuń
    3. Ciese sie łokropecnie,ze łozywio sie tradycyjo godki nasych prałojców-hej:)

      Usuń
  3. Super pomysł!Bardzo mnie rażą błędy ortograficzne i jak ktoś pisze że musi "wyprubować" twój przepis! To nas.......! Jolka i jej przyjaciółki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam.Mam nadzieję,że to nie ja.Aż się wystraszyłam.Proszę mi wierzyć,ale jak piszę przepisy na bloga to czasami jestem już tak skołowana,że momentami się zastanawiam czy "u",czy "ó",czy razem,czy osobno.Pozdrawiam ciepło:)

      Usuń
  4. Wystarczy sprawdzić tekst i nie trzeba się zastanawiać wszystko zostanie wyłapane http://www-4u.pl/jak-sprawdzic-bledy.php

    OdpowiedzUsuń
  5. zewsząd i znikąd26 października 2014 13:21

    Czy da się zapiec obrane pomidory? Absolutnie nie jadam pomidorów ze skórką, wprost jej nie znoszę - włazi w żeby, przykleja się do podniebienia i ogólnie drażni...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te pomidory celowo są zapieczone ze skórką, bo by się rozpiekły i straciły kształt. Zawsze sparzam i zdejmuję skórkę, ale do tej potrawy raczej nie polecam. Skórka bardzo łatwo odchodzi, jest tylko rusztowaniem, więc nie ma problemu. Poza tym można zrezygnować z tej potrawy.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  6. Pomidorki....super!A ja zawsze pomidora ze skorka.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A, ja się boję Ewuniu, że skórka się może przykleić do żołądka, bo znam osobę, która miała taki kłopot- bardzo duży kłopot- pozdrawiam.

      Usuń