Mielone mięso jest bardzo wdzięczne do obróbki i można z niego wyczarować różne potrawy. Ten przepis różni się tym, że nie dodajemy do mięsa jajek i bułki. Są bardzo soczyste i smaczne. Można smażyć tradycyjne kotlety mielone jak również dusić je w sosie. Inspirowałam się podstawowym przepisem ze strony "Lepszy Smak". Dodałam do mięsa grzybki suszone, zrobiłam sos , podwoiłam proporcje i przysmażyłam cebulkę. Klopsy czy kotlety smażone są bardzo smaczne, soczyste- w smaku idealne.
SKŁADNIKI na 20 sztuk wielkości większej mandarynki:
---1 kg mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-drobiowego
---1 duża cebula lub 2 mniejsze
---olej lub oliwa
---4 czubate łyżki płatków owsianych górskich
---1 szklanka wody
---sól i pieprz
---2 małe ząbki czosnku (opcjonalnie)
---majeranek (opcjonalnie)
---3-4 dkg suszonych grzybków
---1 jajko,ale tylko do klopsów w sosie
Sos:
---wywar po grzybkach
---1 duża cebula
---sól i pieprz
---olej
---mąka
---śmietana opcjonalnie
Namoczyć wcześniej grzybki wlewając 1/2 litra wody i potem w niej ugotować do miękkości. Cztery kopiaste łyżki płatków owsianych zalać wrzącą wodą i pozostawić do rozklejenia i ostudzenia. Odcedzić, grzybki posiekać drobniej a wywar uzupełnić wodą do 1/2 litra objętości. Pokrojoną drobno cebulę i grzybki podsmażyć na niewielkiej ilości oleju . Do mięsa mielonego dodać napęczniałe płatki, podsmażoną cebulkę z grzybkami i 1 jajo. Masę dobrze wyrobić doprawiając solą , pieprzem i opcjonalnie roztartym czosnkiem. Uformować kolety i lekko spłaszczyć. Obrumienić z obydwu stron na oleju rzepakowym lub jak kto woli na oliwie. Jeżeli chcemy mieć kotlety w czystej formie to nie dodajemy grzybków i jajka. Należy je przełożyć do płaskiego naczynia żaroodpornego i piec ok.20-30 minut w temperaturze 170-180 stopni. Jeżeli chcemy w sosie to go należy przygotować. Na małej ilości oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i wlewamy wywar z grzybów- dosmaczamy solą i pieprzem i wkładamy obsmażone klopsiki i dusimy do miękkości. Wyjmujemy, a sos zaprawiamy śmietaną (opcjonalnie) i zagęszczamy mąką z wodą. Podałam z makaronem świderki, ale znakomicie smakują z kluskami śląskimi. Polecam gorąco i życzę smacznego.
KLOPSIKI CZYTELNIKÓW :
KLOPSIKI CZYTELNIKÓW :
O tak -pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńKolejne cudowne i apetyczne danie,zycze Pani szczesliwej podrozy,bede o Pani jutro myslala.
OdpowiedzUsuńNie dziekuję,żeby nie zapeszyć.Będę dalej na blogu i facebooku.Potrawy będą tak jak były,czyli w każdy dzień,tylko może o innej porze.Jutro pod pod wieczór będę i na blogu i na facebooku-pozdrawiam bardzo serdecznie:)
UsuńBardzo dobre. Właśnie zaserwowałam na niedzielny obiad. Wszystkim bardzo smakowało. Z tym ,że ja robiąc sos nie dawałam do niego podsmażonej cebulki. W wywarze po grzybach udusiłam klopsy ,zagęściłam sos odrobiną mąki i dodałam trochę śmietany. Wyszło przepysznie. Pozdrawiam !!
OdpowiedzUsuńWitam Danusiu.Ja podałam sam pomysł,ale przecież każdy z nas może sobie modyfikować.Co gospodyni to nowa potrawa-bradzo dziekuję i pozdrawiam Cię ciepło:)
Usuń