"Kartoflo! Usty Twemi Boże znaczysz chęci,
Twa cudność mnie przeraża, twa dobroć mnie nęci". -A.Mickiewicz "Kartofla"
Zaczęłam od słów A.Mickiewicza , bo te słowa oddają to czego ja nie potrafię powiedzieć o ziemniakach. My Polacy nie moglibyśmy się chyba bez nich obejść. Ileż potraw można zrobić z tego niezbyt pięknego i pospolitego warzywa. Dzisiaj zagościło ono u mnie w zapiekance.Też pospolitej potrawie , ale jakże wygodnej i z fajnym efektem smakowym.
SKŁADNIKI na 4 osoby:
---70 dkg ziemniaków już obranych
---15 dkg porów
---30-40 dkg chudej szynki
---duża cebula
---szklanka gęstej śmietany
---3 kopiaste łyżki posiekanej natki pietruszki
---2 płaskie łyżki tartej bułki
---2 kopiaste łyżki startego sera ementalera
---sól i pieprz
---2 szczypty gałki muszkatołowej
---olej
Obrane i umyte ziemniaki pokroić w plastry, zalać wrzącą wodą, posolić i pogotować z 5 minut. Odcedzić na sicie. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na 1 łyżce oleju. Pora pokroić w pół plasterki. Do śmietany dodać gałkę muszkatołową, sól i pieprz - zamieszać. Szynkę pokroić w paski. Żaroodporne naczynie wysmarować olejem i wyłożyć połowę ziemniaków. Na ziemniaki wyłożyć połowę szynki i wsypać cały por. Leciutko posolić i posypać pieprzem. Na pora wyłożyć drugą połowę ziemniaków i wylać równomiernie doprawioną śmietanę. Starty na drobnych oczkach ser, zeszkloną cebulę, pietruszkę, drugą połowę szynki i bułkę tartą wymieszać razem i rozłożyć na śmietanie. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C i wstawić zapiekankę na dolną półkę i piec ok.5060 minut. Wierzch w zapiekance jest ładnie przyrumieniony i chrupiący co dodaje smaczku całej zapiekance.
Inspirowałam się przepisem z książki pt."Ziemniaki w mojej kuchni"- z Biblioteczki Poradnika Domowego.
Wyszła wspaniale, uwielbiam takie zapiekanki.
OdpowiedzUsuńJuż? tak szybko?-cieszę się, że smakowała.U mnie często goszczą,bo to takie wygodne potrawy-dziekuję:)
OdpowiedzUsuńa można ją Danusiu kochana odgrzać?
OdpowiedzUsuńPrzykro mi, ale nie odgrzewałam, więc po prostu nie wiem.
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
dziękuję Danusiu za informację. Uwielbiam Twoje przepisy ! są cudownie smaczne, a Twoje gołąbki to poezja !
UsuńO, widzisz w sobotę robię gołąbki- he, he. Dziękuję Ci bardzo.
UsuńMiłego wieczoru :)
Robiłam wczoraj!! kolejne wspaniałe jedzonko z Twoich Danusiu przepisów. To wyjątkowo przepyszna zapiekanka a pomysł z górną warstwą z bułeczki i reszty -po prostu idealny. Ja tylko w środkowej warstwie zamiast szyneczki dałam przesmażone mielone mięsko {zostało mi z nadziewanych klusek} Było pyszne! dziekuję za przepisik Pozdrawiam Jola
OdpowiedzUsuńWitam Jolu. Ło Matko jak ja dawno tego nie robiłam. Muszę zrobić i podmienić zdjęcia, bo to były raczej początki blogowania i byłam jeszcze trochę zielona...he, he. Dziękuję Ci bardzo i pozdrawiam serdecznie :)
Usuń