poniedziałek, 15 kwietnia 2013

WIENIEC ZIEMNIACZANY ZAPIEKANY




Wczoraj wróciłam z Buska Zdroju i po trzy tygodniowej przerwie z wielką radością ruszyłam do boju w kuchni. Nie ruszam od razu do pracochłonnych potraw,ale tak się stęskniłam za domowym jedzeniem, że cokolwiek bym nie zrobiła i tak dla mnie i Męża będzie pyszne. No więc na pierwszy rzut dzisiaj wieniec ziemniaczany z pieczarkami i białą kiełbasą oraz placek drożdżowy z masą serową z polewą toffi.



       SKŁADNIKI na 4 osoby (dla mnie na 2,bo my dużo jemy):

         ---1 kg ziemniaków już ugotowanych
         ---1 jajko i 1 żółtko
         ---2 płaskie łyżki startego drobno sera żółtego wędzonego (ja dałam kozi)
         ---szczypta mielonej gałki muszkatołowej
         ---sól i pieprz do smaku
         ---4 białe kiełbasy surowe (ugotować w wodzie z majerankiem-15 minut)
         ---2 średnie czerwone cebule (dałam białą bo nie miałam)
         ---40 dkg pieczarek
         ---papryka czerwona w proszku
         ---olej do smażenia
         ---sól i pieprz
         ---2 łyżki ketchupu
     


Ugotowane ziemniaki jeszcze gorące przecisnąć przez praskę i przestudzić. Do lekko ciepłych dodać ser, jajko, żółtko i dobrze wyrobić na jednolitą masę doprawiając pieprzem i solą. Nie za dużo soli,bo mamy ser, który też jest słony. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem lub masłem . Masę ziemniaczaną przełożyć do rękawa cukierniczego lub grubszego woreczka foliowego z odciętym różkiem i dekoracyjnie wyszprycować wokół naczynia żaroodpornego i odstawić na bok. Z ugotowanej kiełbasy zdjąć skórkę i każdą przekroić na 3 części polać je 2 łyżkami ketchupu i "wymerdać". Pokrojone w plasterki pieczarki usmażyć na małej ilości oleju i doprawić solą i pieprzem i papryką. Oddzielnie podsmażyć czerwoną cebulę pokrojoną w pół plasterki (zeszklić) i też lekko doprawić. Kiełbasę wyłożyć na wolne miejsce między ziemniakami, na nią wyłożyć pieczarki i cebulę wcześniej razem wymieszane. Nagrzać piekarnik do 190 stopni C .Wstawić zapiekankę i piec ok. 40-45 minut do ładnego zrumienienia. Podawać z surówką.


6 komentarzy:

  1. O matko, już jestem głodna :-) Jak to pysznie wygląda! Mniam
    Justyna Bodzioch

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pomysłowy i apetyczny ten wieniec. Szukam inspiracji na urodzinową kolację, i myślę, że to może być niezły pomysł. Pozdrawiam wiosennie i serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wygląda dość dekoracyjnie ,myślę że można to wykorzystać-dziękuję i pozdrawiam:)

      Usuń
  3. a ja zrobilam z mieskiem mielonym reszta wedlog przepisu ziemniaczki jeden luxus przepis Malzonek wybredny moj jak nigdy powiedzial poprosze czesciej takie danie dziekuje pani Danusiu pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Też robię z mięsem mielonym ale dodaję do mięsa kapustę białą,wkładam ryby,robię różne te środki np.warzywa pod beszamelem-niedługo bedą szparagi-możliwości jest wiele.Bardzo się cieszę,że ziemniaczki smakowały i pozdrawiam Panią i Męża-dziękuję bardzo:)

    OdpowiedzUsuń