Mając ograniczony czas nie zawsze mamy ochotę na robienie dwóch dań. Zupa z mięsną wkładką w zupełności pokrywa zapotrzebowanie na wszystkie składniki i spokojnie można się nią najeść do syta. W tej sytuacji kolację możemy zrobić treściwszą lub do zupy podać deser np. jabłka w cieście.
SKŁADNIKI na 2 litry zupy:
---1 duży seler lub dwa mniejsze
---30 dkg ogórków kiszonych
---2 średnie marchewki
---1 ćwiartka kurczaka ( ja miałam ok.50 dkg)
---1 średnia pietruszka
---1 średni por
---6 średnich ziemniaków
---1,80 l wody
---2 liście laurowe
---7 ziarenek ziela angielskiego
---sól i pieprz
---1 łyżka magi w płynie lub 1 łyżka lubczyku- lepiej lubczyk, ale jak ktoś woli...
---1 płaska łyżka mąki
---2/3 szklanki śmietany
---posiekana zielona pietruszka
Do garnka wlać wodę, dodać ćwiartkę kurczaka, ziele angielskie, liście laurowe, 2 płaskie łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki pieprzu. Gotować do momentu kiedy mięso będzie na wpół miękkie. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o grubszych oczkach, seler kroimy w plasterki (seler pociąć na mniejsze kawałki) , por w pół plasterki a ziemniaki w kostkę. Wszystko dodajemy do gotującego się kurczaka ,dodajemy lubczyk lub wlewamy magi. Gotujemy do miękkości warzyw - ok.20. Po tym czasie dodajemy ogórki starte na grubszych oczkach tarki - doprawiamy solą i gotujemy jeszcze chwilę. Wyjmujemy kurczaka. Do śmietany dodać trochę płynu z zupy i łyżkę mąki- roztrzepać, wlać do zupy i zagotować. Mięso podzielić na kawałki. Zupę rozlać na talerze, dołożyć kawałki mięsa drobiowego i posypać pietruszką.
ZUPA CZYTELNIKÓW :
Ewa z San Diego
ZUPA CZYTELNIKÓW :
Ewa z San Diego
pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapraszam do mojej witryny-pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńwspanialy pomysl
OdpowiedzUsuńJa wtedy już nie robię drugiego dania-pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńZupka smakowala,ta ugotowalam dla meza bo on nie je nic z przerabiamych pomidorow.DZIWOLAG!Ha,ha.Ewa
OdpowiedzUsuńHe, he- no jak Ty mówisz na męża - dziękuję bardzo Ewuniu :)
Usuń