wtorek, 12 marca 2013

BABKA WYKWINTNA ŚWIĄTECZNA



Babki należą do moich ulubionych . Moja Mama była specjalistką od tych ciast. Jej babki zawsze były bardzo smaczne i wilgotne. Zaganiała mnie zawsze do kręcenia ciasta na babkę w makutrze i pilnowała żebym kręciła tylko w jedną stronę, bo twierdziła, że babka się nie uda. Przepis na babkę wykwintną jest sprawdzony od wielu lat. Polecam to ciasto, bo jest inne- wilgotne i aromatyczne.



UWAGA: Babki należą do tych rodzajów ciast,które należy robić bardzo dokładnie i trzymać się ściśle przepisu.

   SKŁADNIKI:
   
       Ciasto:
         
          ---5 dużych jajek
          ---25 dkg masła
          ---25 dkg cukru kryształu
          ---25 dkg mąki tortowej
          ---3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
          ---1,5 małego banana
          ---3,5 łyżki soku cytrynowego
          ---7,5 dkg wiórków kokosowych
          ---2 łyżki spirytusu lub 3 łyżki winiaku lub koniaku
          ---6 łyżek mleka
          ---8 dkg gorzkiej czekolady
          ---odrobina olejku migdałowego
          ---2 szczypty cynamonu

      Polewa:    ( przepis z książki siostry Anastazji)
          ---13 dkg masła
          ---5 łyżek cukru pudru
          ---3 łyżki kakao
          ---2 łyżki wody do rozpuszczenia żelatyny
          ---1 płaska łyżka żelatyny
          ---5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany


Włączyć piekarnik ustawiając temperaturę na 180 stopni C. Foremkę do babki wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką lub kaszką manną. Masło  o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem dodając po jednym żółtku.Wlać sok cytrynowy i miksować do momentu, aż nie będzie czuć cukru. Dodać wiórki kokosowe, spirytus , pokrojone banany i dalej miksować na pełnych obrotach. W dalszej kolejności dodać mleko i 2- 3 krople olejku migdałowego i jeszcze chwilę pomiksować. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i dodawać stopniowo (na 4 razy) miksując dalej. Czekoladę połamać i lekko roztopić wstawiając miseczkę mniejszą do większej z gorącą wodą. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać na 4 razy do ciasta miksując na najniższych obrotach.3/4 ciasta wyłożyć do foremki, a do 1/4 dołożyć stopioną czekoladę i 2 szczypty cynamonu i krótko zmiksować. Ciemne ciasto wyłożyć na jasne i przemieszać widelcem trochę bardziej niż ja to zrobiłam.Wstawić ciasto do piekarnika na pierwszą półkę od dołu i piec bez termoobiegu ok.60 minut do tzw. suchego patyczka. Otworzyć piekarnik i po 5 minutach wyjąć ciasto. Po następnych 5 minutach odwrócić babkę z foremką na paterę i nakryć foremkę ściereczką zwilżoną w zimnej wodzie i babka pięknie sama wyjdzie. Zostawić tak z tą foremką na ok.10 minut, żeby para została w babce. Babka po upieczeniu od wewnątrz nie jest zarumieniona, ale taka ma być.

W wodzie rozpuścić żelatynę. Cukier,kakao , masło i rozpuszczoną żelatynę podgrzać nie dopuszczając do zagotowania. Przestudzić i dodać śmietanę i dobrze wymieszać. Przestudzić polewę , żeby była lekko ciepła i polewać babkę. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi i wynieść do chłodnego. Babka jest bardzo wilgotna i posiada niepowtarzalny smak. Polewa, której użyłam jest mięciutka i nie kruszy się, a jednocześnie jest błyszcząca. Od czasu kiedy kupiłam sobie książkę siostry Anastazji z tego przepisu korzystam często.


Zapomniałam dopisać żeby miksować też pokrojone banany, ale "anonimowy" był tak uprzejmy, że mi na to zwrócił uwagę, ale już jest uzupełnione-przepraszam.






8 komentarzy:

  1. A co z bananem?

    OdpowiedzUsuń
  2. Wielkie dzięki,zapomniałam dopisać,ale już to zrobiłam-jeszcze raz dziekuję-pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dziękuję za uzupełnienie przepisu - babka cudo, zapomniałam dodać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To ja jeszcze raz dziękuję -pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sok cytrynowy to wyciśnięty z cytryny? Witam serdecznie pozdrawiam!Maria

    OdpowiedzUsuń

Proszę, zostaw chociaż krótki komentarz. Będzie mi bardzo miło...