Te roladki po raz pierwszy jadłam kilka lat temu będąc w sanatorium. Oczywiście będę nieskromna i powiem, że moje do tamtych to rewelacja, ale sam pomysł był bardzo dobry. Udoskonaliłam przepis robiąc je w sosie borowikowym, a do farszu kapuścianego dokładając grzyby, no i oczywiście wcześniej marynując mięso. Rolady są kruche, mięciutkie i w sosie borowikowym smakują wyśmienicie.
SKŁADNIKI:
---1,20 schabu
---30 dkg kapusty kiszonej
---4 większe pieczarki
---1 mała cebula
---2 łyżki ugotowanych suszonych grzybów (borowiki lub podgrzybki)
---1 średnia cebula
---papryka słodka
---pieprz i sól
---olej do smażenia
Sos;
---4 dkg suszonych grzybów
---1 średnia cebula
---pieprz i sól
---1 łyżka sosu sojowego grzybowego
---1 łyżka oleju
Marynata do mięsa:
---3 jajka
---3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
---3 łyżeczki majeranku
---4 ząbki czosnku
---3 łyżki ketchupu
---1 płaska łyżka musztardy
---5 łyżek oleju
Schab pociąć na plastry ok.1,5 cm i cienko rozbić przez woreczek foliowy. Każdy plaster posypać pieprzem i solą. Wszystkie składniki marynaty dobrze wymieszać i razem z plastrami mięsa włożyć do miski - wszystkie obtoczyć marynatą i przykryć. Wstawić do lodówki na 1 lub 2 dni. Grzyby namoczyć i ugotować. Przecedzić (wywar zachować) i drobno posiekać-2 łyżki odjąć do farszu. Opłukaną kapustę i 4 pieczarki drobno posiekać , dodać cebulę pokrojoną w kosteczkę i przesmażyć na 1 łyżce oleju wlewając 1/2 szklanki wody i odparować na silnym ogniu - przyprawić. Wyjąć zrazy z marynaty tak jak są i nadziać farszem. Trzeba owinąć nićmi bo spiąć się nie da.Roladki zrumienić na oleju z obu stron na rumiano. W rondlu podsmażyć pokrojoną cebulę i posiekane wymoczone grzyby, wlać wywar z grzybów, sos sojowy i uzupełnić wodą - zagotować i przyprawić do smaku. Do tego wywaru włożyć zrazy i dusić na wolnym ogniu do miękkości (ok.30 minut). Roladki wyjąć i odwinąć sznurki. Do sosu można dodać 1 łyżkę gęstej śmietany, ale niekoniecznie i sos zagęścić mąką rozrobioną z wodą. Tym razem nie posiadam zdjęć roladek na półmisku, ale miałam gości i nie mogłam biegać z aparatem fotograficznym. Zapewniam , że zrazy są po prostu pyszne.
Zrazy obsmażone-przed włożeniem do wywaru grzybowego.
Nie potrzeba zapewnień, wyglądają na bardzo, bardzo smaczne:)
OdpowiedzUsuńCzasami tak mam,że jak coś jest bardzo dobrego to chciałabym się tym podzielić,więc może stąd moje zapewnienia- pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńWYGLĄDAJĄ BARDZO APETYCZNIE
OdpowiedzUsuńTeż bym je teraz zjadła-dziekuję:)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie. Napisz proszę jaką kapustę dodajemy? kiszoną?
OdpowiedzUsuńTak, tak kiszoną. Dziekuję bardzo, poprawiłam.
UsuńPozdrawiam!!!
Teściowa wymiękła jak je skosztowała ;) rewelacyjne !! Na stałe zagościły w naszym menu :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńAha, ha- to dobrze, że Teściowa wymiękła, tylko się cieszyć- dziękuję bardzo.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Ciekawa jestem czy można zrobić takie roladki z piersi z kurczaka?
OdpowiedzUsuńWitam. Nie robiłam, ale chyba można, tylko kapusta i kurczak ? nie bardzo wiem jak to będzie smakowało.
UsuńPozdrawiam :)
Danusiu, mam dwuletniego syna, mogłaby więc zastąpić grzyby suszone pieczarkami? a jeśli tak to ile dać pieczarek. Proszę o pomoc !
OdpowiedzUsuńMożesz zastąpić pieczarkami, tylko one nie są takie aromatyczne jak grzyby suszone. Zamiast 2 łyżek grzybów zetrzyj na tarce o grubych oczkach 7- 8 pieczarek i je dobrze przesmaż , żeby nie było wody.
UsuńPozdrawiam :)
roladki zrobione. Są naprawdę przepyszne !!! dzięki Danusiu za wspaniały przepis
UsuńOj, dawno ich nie robiłam, ale teraz przyjechał do mnie wnusio "jadek" , więc zrobię któregoś dnia. Bardzo Ci dziękuję.
UsuńPozdrawiam :)