poniedziałek, 11 marca 2013

SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY W SOSIE ŚLIWKOWYM





Surówki to szybki i świetny dodatek do obiadu.Można właściwie komponować te dodatki obiadowe ze wszystkiego co mamy w spiżarni.Dzisiaj zrobiłam surówkę z kiszonej kapusty z sosem na bazie śliwek kalifornijskich-wyszła bardzo dobra.Miałam zapiekankę z makaronem i łososiem wędzonym i w połączeniu z tą surówką smakowało znakomicie.



   SKŁADNIKI na 4 osoby:

         ---40 dkg kapusty kiszonej
         ---1 spora marchewka
         ---2 jabłka
         ---1 czerwona cebula
         ---natka zielonej pietruszki

     Sos:
         ---2 łyżki oleju budwingowego
         ---5 łyżek oliwy z oliwek   (można dać 7 zamiast oleju budwingowego)
         ---2 łyżeczki majonezu
         ---7 śliwek kalifornijskich wcześniej namoczonych
         ---1 łyżeczka musztardy
         ---sól i pieprz
         ---cukier do smaku

Wymytą kapustę kiszoną drobno posiekać.Marchew i jabłka zetrzeć na tarce o grubszych oczkach a cebulę pokroić w kosteczkę,pietruszkę posiekać.Wszystkie składniki surówki wymieszać.Składniki sosu zmiksować w blenderze i doprawić solą,pieprzem i troszkę cukrem.Surówkę wymieszać z sosem i pozostawić na 1/2 godziny.Można podawać do ryb,placków ziemniaczanych,mięsa w sosie i.t.p.


2 komentarze:

UWAGA :
Ponieważ ostatnio pojawiła się duża ilość spamu zostałam zmuszona do włączenia moderowania komentarzy, które staram się w miarę szybko publikować . Dziękuję.