Surówki to szybki i świetny dodatek do obiadu.Można właściwie komponować te dodatki obiadowe ze wszystkiego co mamy w spiżarni.Dzisiaj zrobiłam surówkę z kiszonej kapusty z sosem na bazie śliwek kalifornijskich-wyszła bardzo dobra.Miałam zapiekankę z makaronem i łososiem wędzonym i w połączeniu z tą surówką smakowało znakomicie.
SKŁADNIKI na 4 osoby:
---40 dkg kapusty kiszonej
---1 spora marchewka
---2 jabłka
---1 czerwona cebula
---natka zielonej pietruszki
Sos:
---2 łyżki oleju budwingowego
---5 łyżek oliwy z oliwek (można dać 7 zamiast oleju budwingowego)
---2 łyżeczki majonezu
---7 śliwek kalifornijskich wcześniej namoczonych
---1 łyżeczka musztardy
---sól i pieprz
---cukier do smaku
Wymytą kapustę kiszoną drobno posiekać.Marchew i jabłka zetrzeć na tarce o grubszych oczkach a cebulę pokroić w kosteczkę,pietruszkę posiekać.Wszystkie składniki surówki wymieszać.Składniki sosu zmiksować w blenderze i doprawić solą,pieprzem i troszkę cukrem.Surówkę wymieszać z sosem i pozostawić na 1/2 godziny.Można podawać do ryb,placków ziemniaczanych,mięsa w sosie i.t.p.
mmm taka do obiadu... super!
OdpowiedzUsuńDziękuję-pozdrawiam piękną dziewczynę:)
OdpowiedzUsuń