poniedziałek, 11 marca 2013

MIĘSNE ROLADKI GRZYBOWO KAPUŚCIANE



Te roladki po raz pierwszy jadłam kilka lat temu będąc w sanatorium. Oczywiście będę nieskromna i powiem, że moje do tamtych to rewelacja, ale sam pomysł  był bardzo dobry. Udoskonaliłam przepis robiąc je w sosie borowikowym, a do farszu kapuścianego dokładając grzyby, no i oczywiście wcześniej marynując mięso. Rolady są kruche, mięciutkie i w sosie borowikowym smakują wyśmienicie.



   SKŁADNIKI:

       ---1,20 schabu
       ---30 dkg kapusty kiszonej
       ---4 większe pieczarki
       ---1 mała cebula
       ---2 łyżki ugotowanych suszonych grzybów (borowiki lub podgrzybki)
       ---1 średnia cebula
       ---papryka słodka
       ---pieprz i sól
       ---olej do smażenia
   Sos;
       ---4 dkg suszonych grzybów
       ---1 średnia cebula
       ---pieprz i sól
       ---1 łyżka sosu sojowego grzybowego
       ---1 łyżka oleju
 
   Marynata do mięsa:
       ---3 jajka
       ---3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
       ---3 łyżeczki majeranku
       ---4 ząbki czosnku
       ---3 łyżki ketchupu
       ---1 płaska łyżka musztardy
       ---5 łyżek oleju



Schab pociąć na plastry ok.1,5 cm i cienko rozbić przez woreczek foliowy. Każdy plaster posypać pieprzem i solą. Wszystkie składniki marynaty dobrze wymieszać i razem z plastrami mięsa włożyć do miski - wszystkie obtoczyć marynatą i przykryć. Wstawić do lodówki na 1 lub 2 dni. Grzyby namoczyć i ugotować. Przecedzić (wywar zachować) i drobno posiekać-2 łyżki odjąć do farszu. Opłukaną kapustę i 4 pieczarki  drobno posiekać , dodać cebulę pokrojoną w kosteczkę i przesmażyć na 1 łyżce oleju wlewając 1/2 szklanki wody i odparować na silnym ogniu - przyprawić. Wyjąć zrazy z marynaty tak jak są i nadziać farszem. Trzeba owinąć nićmi bo spiąć się nie da.Roladki zrumienić na oleju z obu stron na rumiano. W rondlu podsmażyć pokrojoną cebulę i posiekane wymoczone grzyby, wlać wywar z grzybów, sos sojowy i uzupełnić wodą - zagotować i przyprawić do smaku. Do tego wywaru włożyć zrazy i dusić na wolnym ogniu do miękkości (ok.30 minut). Roladki wyjąć i odwinąć sznurki. Do sosu można dodać 1 łyżkę gęstej śmietany, ale niekoniecznie i sos zagęścić mąką rozrobioną z wodą.  Tym razem nie posiadam zdjęć roladek na półmisku, ale miałam gości i nie mogłam biegać z aparatem fotograficznym. Zapewniam , że zrazy są po prostu pyszne.


Zrazy obsmażone-przed włożeniem do wywaru grzybowego.

14 komentarzy:

  1. Nie potrzeba zapewnień, wyglądają na bardzo, bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czasami tak mam,że jak coś jest bardzo dobrego to chciałabym się tym podzielić,więc może stąd moje zapewnienia- pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. WYGLĄDAJĄ BARDZO APETYCZNIE

    OdpowiedzUsuń
  4. Też bym je teraz zjadła-dziekuję:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają bardzo apetycznie. Napisz proszę jaką kapustę dodajemy? kiszoną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tak kiszoną. Dziekuję bardzo, poprawiłam.
      Pozdrawiam!!!

      Usuń
  6. Teściowa wymiękła jak je skosztowała ;) rewelacyjne !! Na stałe zagościły w naszym menu :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aha, ha- to dobrze, że Teściowa wymiękła, tylko się cieszyć- dziękuję bardzo.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  7. Ciekawa jestem czy można zrobić takie roladki z piersi z kurczaka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Nie robiłam, ale chyba można, tylko kapusta i kurczak ? nie bardzo wiem jak to będzie smakowało.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Danusiu, mam dwuletniego syna, mogłaby więc zastąpić grzyby suszone pieczarkami? a jeśli tak to ile dać pieczarek. Proszę o pomoc !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz zastąpić pieczarkami, tylko one nie są takie aromatyczne jak grzyby suszone. Zamiast 2 łyżek grzybów zetrzyj na tarce o grubych oczkach 7- 8 pieczarek i je dobrze przesmaż , żeby nie było wody.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. roladki zrobione. Są naprawdę przepyszne !!! dzięki Danusiu za wspaniały przepis

      Usuń
    3. Oj, dawno ich nie robiłam, ale teraz przyjechał do mnie wnusio "jadek" , więc zrobię któregoś dnia. Bardzo Ci dziękuję.
      Pozdrawiam :)

      Usuń