piątek, 22 lutego 2013

PULPETY BAKŁAŻANOWO-MIĘSNE



Proponuję dzisiaj pulpety warzywno-mięsne. W ten sposób ograniczamy spożycie mięsa nic nie tracąc na smaku. Podane z makaronem smakują wyśmienicie i nie musimy już robić żadnej sałatki ponieważ ilość warzyw w tej potrawie jest wystarczająca. Dobrze jest do tego podać sok wyciskany z pomarańczy lub grapefruitów.

        SKŁADNIKI na 12 średnich pulpetów:

           ---35 dkg mielonego mięsa (ja miałam od łopatki wieprzowej )
           ---3 białe duże cebule
           ---1 duża cebula czerwona
           ---1 bakłażan (ok.30 dkg)
           ---1 jajko
           ---4 łyżki drobno startego sera żółtego
           ---4 łyżki mąki
           ---4 łyżki bułki tartej
           ---pieprz i sól
           ---olej do smażenia
 Na sos:
           ---10 dkg chudego boczku świeżego
           ---1 duża cebula
           ---400 gram pomidorów krojonych z puszki lub kartonika
           ---1 łyżka musztardy
           ---2 łyżki oleju
           ---2 łyżki gęstej śmietany


W garnku zagotować wodę z solą do smaku i wrzucić obranego i przekrojonego bakłażana i obrane cebule w całości. Krótko obgotować (5 minut) i przestudzone warzywa drobno pokroić lub przelecieć w blenderze, ale nie za drobno. Dodać do mielonego mięsa , dodać mąkę, jajko, bułkę tartą, ser żółty , doprawić solą i pieprzem i wyrobić . Masa może być lekko rzadkawa , ale to nic nie szkodzi. Najpierw uformować klopsiki mokrymi dłońmi , potem rozgrzać olej i panierować w mące wkładając na patelnię i obsmażyć z dwóch stron. Po usmażeniu będą zwarte jak normalne kotlety.

Przygotować sos. Na 2 łyżkach oleju zrumienić boczek pokrojony w kosteczkę i dodać cebule też pokrojoną w kostkę-wszystko przesmażyć. Dodać krojone pomidory, 1/2 szklanki wody , musztardę i sól z pieprzem do smaku i chwilę pogotować (krótko). Dodać 2 łyżki śmietany i wymieszać , dodać klopsiki i razem poddusić przez ok. 5-7 minut. Nie dłużej. Podawać z makaronem - wybór należy do nas. Pomysł zaczerpnęłam z Twoich Przepisów, ale bez zmian nic by z tego nie wyszło.

10 komentarzy:

  1. wspaniale wyglądają :) muszą byc pycha ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja je bardzo lubię,wczoraj zjadłam 6 sztuk-serecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. super ja chyba zaraz zrobie:):)

    OdpowiedzUsuń
  4. życzę owocnej pracy,pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Witam.
      Ze składników widać, że to nie jest potrawa w kategorii "szał". Dziękuję.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  6. Wspanialy , piekny blog , zycze pomyslow , milego blogowania, ten blog bardzo polubilam, i odczucie jest domowe , rodzinne ,
    dziekuje i pozdrawiam xxxxx
    przepraszam ze wpisuje Anonim, innym razem bedzie inaczej !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie.
      Dziękuję za miłe słowa i witam w mojej kuchni. Bardzo się cieszę, że mnie znalazłeś anonimie w tej ogromnej sieci blogowej. Zapraszam.
      Pozdrawiam wieczornie.

      Usuń
  7. klopsiki wyszły przepyszne. nie spodziewałam się, że będą tak mięciutkie i soczyste. Pychota a sosik pierwsza klasa !!! Polecam wszystkim !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dawno ich nie robiłam, dziękuję, że mi przypomniałaś. Czasami nie pamiętam co mam na blogu. Bardzo dziękuję.
      Pozdrawiam :)

      Usuń