Zawsze w każdy piątek , czy sobotę robię jakąś sałatkę , żeby mieć coś do pojedzenia siedząc z Mężem wieczorem. Do tego winko i można sobie pogadać na luzie. Dawno tej sałatki nie robiłam, a że zbliża się Wielkanoc to postanowiłam ją sobie przypomnieć. Przepis jest mój ,zmodyfikowałam go wymyślając inne składniki i pomysł okazał się trafiony.
---40 dkg winogron zielonych (bez dekoracji 25 dkg)
---40 dkg winogron czerwonych (bez dekoracji 25 dkg)
---2 mozzarelle w zalewie
---60 dkg kapusty pekińskiej
---1 wędzona nóżka kurczaka lub 20 dkg sera pleśniowego
---majonez do dekoracji
SOS:
---5 łyżek majonezu
---2 łyżki jogurtu naturalnego
---1 łyżka ketchupu
---1 łyżeczka musztardy
---1/2 łyżeczki cukru
---1 płaska łyżeczka soli
---1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
Winogrona w ilości każde po 15 dkg pokroić w kostkę (wcześniej usunąć pestki). Kapustę pekińską drobno poszatkować , zalać na 5 minut wrzątkiem i dobrze odcisnąć na sicie. Mozzarelle i kurczaka też pokroić w kostkę. Wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać. Składniki sosu zmiksować i doprawić. Dodać do sałatki , wymieszać i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Pozostałe przepołowione winogrona użyć do dekoracji. Jeżeli rezygnujemy z takiej dekoracji jaką ja zrobiłam to trzeba zwiększyć ilość winogron w sałatce do 25 dkg każde. Do dekoracji wychodzi sporo owoców. Pozostawić sałatkę w lodówce na 2-3 godziny.
ślicznie podana ;d
OdpowiedzUsuńDziękuję za uznanie:)
UsuńWygląda świetnie;)
OdpowiedzUsuńI smakuje równie dobrze:)
UsuńWygląda uroczo!!! Podoba mi się ;)
OdpowiedzUsuńTrochę czasu zeszło z dekoracją-dziekuję :)
UsuńSuper wyglada :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:)
OdpowiedzUsuńToż z Pani Artystka, trafiłam tu przypadkiem w poszukiwaniu przepisu na ciasto z żółtkami, a tu proszę, oczu nie można oderwać od tych wszystkich cudów kulinarnych. Świetne przepisy które zamierzam wykorzystać na najbliższe święta, a i aranżacja niebanalna, sałatka z winogronami majstersztyk. Dodaję pani bloga do zakładek
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i życzę wytrwałości.
Eliza
Witam ciepło na moim blogu.Tyle miłych słów w dwóch zdaniach.Cieszę się ,że moje przepisy mogą być użyteczne dla innych i stanowić w jakimś sensie inspirację.Bardzo dziekuję i serdecznie pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńIdę na babskie spotkanie i chcę zabłysnąć tą piękną sałatką. Mam nadzieję ,że jest tak dobra jak ślicznie wygląda.
OdpowiedzUsuńŻyczę udanego spotkania,miłej babskiej atmosfery i mam nadzieję,ze będzie smakowała-dziekuję.
UsuńPozdrawiam wieczornie:)
Witam,
OdpowiedzUsuńKorzystam z Pani przepisów już jakiś czas, jednak teraz mam 18 urodziny córki i obawa że coś nie wyjdzie. Czy ta sałatka jest równie smaczna następnego dnia, gości mam przez dwa dni i chce zrobic od razu 2 porcje.
Dzień dobry.
UsuńSałatka jest dobra następnego dnia, tylko musi być przechowywana w lodówce. Tylko proszę dobrze odcisnąć sparzoną kapustę, żeby nie podeszła wodą. Osiemnastka to ważne wydarzenie w życiu młodego człowieka, więc również przesyłam życzenia.
Pozdrawiam serdecznie.
wspanialy pomysl dekoracyjny ,dziekuje ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJa również bardzo dziękuję za wizytę.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Ale jak zrobić ta dekoracje?Danusiuuuuuuuuuuuuuu..Ja chce taka sama.Ewa
OdpowiedzUsuńEwuniu, to prosta dekoracja. Uformuj z sałatki kształt kiści i obłóż połówkami winogron.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Danusiu,mialam zadać pytanie czy ta sałatka ma taka konsystencję, że można ja uformowac?Widzialam,te połówki winogron, że przylegają do serka.........teraz już wszystko jasne.Bardzo dziękuje.Ewa.
UsuńSałatka jest dość gęsta, więc nie ma problemu Ewuniu z uformowaniem jej w kształt kiści.
UsuńPozdrawiam.
melduję, że sałatka zrobiona i wszyscy byli zaskoczeni podaniem i smakiem - zrobiłam pół na pół - połowę z wędzonym kurczakiem, a drugą połowę z serem pleśniowym :-)
OdpowiedzUsuńA, trzymasz dwa palce na daszku- he, he. Nie próbowałam z serem pleśniowym, ale wszystko przede mną.
UsuńDziękuję Emilko :)
Witam a zkąd ten soso wziąść?
OdpowiedzUsuń