Przepis na tego kurczaka
wyniosłam ze swojego domu rodzinnego. Moja Mama bardzo dobrze przyprawiała mięsa i drób. Pomysły na potrawy brała z głowy i nigdy niczego nie odliczała, ani ważyła, a potrawy i tak były znakomite. Mamy okres zimowy więc czosnek jest jak najbardziej pożądany. Tą potrawę robię w prodiżu , ale w piekarniku wychodzi tak samo. Temperatura pieczenia w prodiżu oscylu je w granicach 200 stopni C, więc piekarnik też nastawiamy na tą samą temperaturę. Kurczak jest wilgotny i aromatyczny. Można go upiec dzień wcześniej , a potem tylko odgrzać w sosie.
SKŁADNIKI na 5 osób:
---10 pałek (podudzi kurczaka)
---1 średnia główka czosnku
---2 łyżeczki słodkiej papryki
---1 łyżeczka soli
---1 kubeczek jogurtu naturalnego (175-180 gram)
---10 dkg masła
---2 łyżki oleju rzepakowego
Pałki kurczaka umyć i obsuszyć . Skóry z podudzi nie zdejmować, żeby były bardziej wilgotne podczas pieczenia. Kawałki kurczaka obsypać papryką i solą. Czosnek drobno posiekać i też obsypać mieszając rękoma jak przy mielonym. Przełożyć kawałki drobiu do miski i polać jogurtem - wymieszać , przykryć szczelnie i wstawić na kilkanaście godzin do lodówki. Ja marynuję ok.12 godzin.
Po tym czasie wyjąć kurczaka z lodówki. Miskę prodiża wysmarować 2 łyżkami oleju i ułożyć kawałki drobiu. Na wierzch pokroić w plasterki 10 dkg masła.Włączyć prodiż i piec ok. 1 godziny i 20 minut. Tak samo w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Kiedy drób się upiecze będzie lekko zrumieniony. Wyjąć drób i wlać do brytfanny 3/4 szklanki gorącej wody i naczynie " wymerdać " łyżką , żeby cały smak z pieczenia został w wodzie. Przecedzamy przez sito do rondla i zagotowujemy podprawiając troszkę mąką z wodą i ewentualnie doprawiamy. Polewamy kurczaka i podajemy lub wkładamy podudzia kurczaka do rondla z sosem , schładzamy i do lodówki -na niedzielę .
Dziękuję za zaproszenie,ale nie jestem jeszcze na Fanpage,jeżeli zapoznam sie z jego dzialaniem to napewno dołączę do konkursu.Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń