środa, 16 stycznia 2013

ZUPA KMINKOWA



Zupa kminkowa zupełnie nie przypomina typowego dla tej przyprawy smaku.
Jest to bardzo smaczna zupka nawet dla tych , którzy nie lubią kminku. Gotuję ją czasami w poniedziałki zamiast pomidorowej.
Dlaczego w poniedziałki? A no dlatego, że zostaje mi rosół z niedzieli , z którego mogę robić różnego rodzaju zupy.Tym razem jednak rosół się skończył ,więc ugotowałam zupę od podstaw i zrobiłam do niej lany makaron.





SKŁADNIKI:

                  ---2 litry wody (opcjonalnie rosół)
                  ---porcja rosołowa drobiowa lub skrzydło z indyka
                  ---warzywa w standardowej ilości (por,seler,marchewka,pietruszka-korzeń)
                  ---1 płaska łyżeczka soli
                  ---1/4 łyżeczki pieprzu
                  ---4 kopiaste łyżeczki kminku
                  ---pietruszka do posypania i bazylia do dekoracji
                  ---2 łyżki śmietany do zup (najlepiej ze wsi)
           




Wszystkie składniki włożyć do garnka i zalać 2 - ma litrami wody. Ugotować wywar i całość przecedzić przez sito. Jeżeli ktoś nie chce mieć zupy czystej to może warzywka pokroić w paseczki i włożyć do zupy-  będzie treściwsza. Warzywa trzeba opłukać pod wodą , ponieważ są w kminku. Można też kminek włożyć do gazy i zawiązać.  Do zupy dodaję  śmietanę, oddzielnie ugotowany lany makaron i gotowe.








                                                               







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz