piątek, 14 lipca 2017

CIASTO JAGODOWO JOGURTOWE NA SPODZIE CIASTECZKOWYM



W tym roku jagody niestety nie są najtańsze, bynajmniej w Wielkopolsce. Nie mogłam sobie jednak odmówić ciasta jagodowego , tym bardziej że są moje wakacyjne dzieci. Torcik jest lekki w większości na bazie jogurtu i galaretek. Masy proste w wykonaniu i szybko się  robi. Trzeba tylko trochę cierpliwości, żeby to wszystko dobrze się schłodziło. Wyszłam do ogrodu i tak rozglądając się po roślinkach wpadła mi w oko kwitnąca mięta, której użyłam do dekoracji. Zamiast jagód możecie Państwo użyć malin dobierając kolor galaretek. Polecam również inny torcik jagodowy z mojego bloga jak również 2 rodzaje jagodzianek, gdzie nie potrzeba takiej ilości owoców - klik w zdjęcia.

Sernik jagodowo - jogurtowy         Jagodzianki odrywane              Jagodzianki na śmietance







Spód na tortownicę o śr. 26 cm :

  • 300 g ciasteczek w polewie czekoladowej
  • 100 g stopionego masła
  • Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia tworząc tzw. drugie dno- zapiąć obręcz razem z papierem.
  • Zmielone ciasteczka wymieszać ze stopionym masłem i wyłożyć do tortownicy- wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec ok. 8 - 9 minut.
  • Wyjąć z piekarnika, ostudzić , przesunąć z papieru na paterę i zapiąć obręcz pomocniczą.


Masa pierwsza :

  • 400 g jogurtu greckiego
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 galaretki leśne + 3/4 płaskiej łyżki żelatyny + 1/2 litra gorącej wody
  • 200 g zmiksowanych jagód 
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Do salaterki wlać bardzo gorącą wodę, wsypywać stopniowo galaretki i żelatynę. Dobrze rozpuścić. Dodać zmiksowane jagody, wymieszać i pozostawić do ostudzenia- do lekko ciepłego.
  • Zmiksować jogurt z serkiem. Do galaretki dodać 3 - 4 łyżki masy jogurtowej , wymieszać i połączyć z całą masą jogurtową, miksując na wolniejszych obrotach. Wstawić na chwilę do lodówki i jak będzie się masa lekko rwała z łyżki wylać na spód. Schłodzić - masa musi trochę skrzepnąć przed wylaniem drugiej.

Masa druga :

  • 400 g jogurtu greckiego
  • 150 g serka mascarpone
  • 2 galaretki kiwi lub agrestowe
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 150 g jagódek
  • Galaretki rozpuścić w 1/2 litrze wody. Pozostawić do ostudzenia , do lekko ciepłego. Jagody umyć i osuszyć.
  • Jogurt zmiksować z mascarpone i cukrem pudrem. Do przestudzonej galaretki dodać 3 - 4 łyżki masy jogurtowej, wymieszać i dodawać do całej masy jogurtowej , miksując na wolniejszych obrotach. Wstawić do lodówki.
  • Lekko rwącą się masę wylać na na masę jagodową i na wierzch wysypać owoce jagód. Całe ciasto dobrze schłodzić. Obydwie masy muszą w lodówce bardzo dobrze skrzepnąć.

Polewa jagodowa :

  • 100 g jagód zmiksowanych i przetartych przez sito
  • 3 płaskie łyżki cukru pudru
  • 2 płaskie łyżki żelatyny + 40 ml chłodnej wody - zalać do napęcznienia

  • Do zmiksowanych jagód dodać cukier puder. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej ( wstawiam szklaneczkę z napęczniałą żelatyną do miseczki z gorącą wodą ). Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki jagód i wszystko następnie razem wymieszać. Kiedy zacznie bardzo leciutko krzepnąć, przelać polewę do rożka foliowego, odciąć różek i polać ciasto. Wstawić do lodówki.

10 komentarzy: