sobota, 22 października 2016

SERNIK GOTOWANY Z KONFITURĄ Z WIŚNI


Troszkę inna wersja sernika gotowanego. Upiekłam oddzielnie 4 placki  i przełożyłam konfiturą z wiśni i masą serową. Można zamiast ciasta skorzystać z ułożonych warstwami herbatników. W tym przypadku każda warstwa ciastek powinna być lekko skropiona przegotowanym mlekiem.
 Ja powoli  odchodzę od kupnych ciastek ze względu na składniki, które zostały użyte do ich wypieku. Zagniecenie ciasta trwa tylko parę minut,  pieczenie nie trwa długo, a chociaż wiem co zjadam. 




CIASTO :

  • 500 g mąki wrocławskiej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 200 g masła o temperaturze pokojowej- lekko twarde
  • 2 żółtka + 1 jajko
  • 1 cukier waniliowy
  • tortownica o średnicy 24 cm
  • papier do pieczenia
  • Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Jajka rozmącić , masło pokroić w kosteczkę dodając z pozostałymi składnikami do wymieszanej mąki. Zagnieść ciasto - nie schładzać.
  • Ciasto podzielić na 4 równe części . Dno tortownicy wyścielić papierem do pieczenia tworząc tzw. drugie dno i zapiąć obręcz. Wylepić jedną częścią ciasta i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec ok. 17- 20 minut- na złoty kolor.
  • Wszystkie 4 części ciasta upiec oddzielnie. Można to zrobić dzień wcześniej i włożyć do woreczka foliowego przekładając papierem.

POZOSTAŁE :
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 1 budyń waniliowy ( śmietankowy ) + 1 lekko płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • troszkę likieru Amaretto lub aromat migdałowy, ale bardzo minimalnie
  • ok. 400 g konfitury z wiśni
  • Do misy włożyć zmielony 3 krotnie twaróg lub jeden raz przez sitko do maku. Dodać wszystkie pozostałe składniki oprócz masła, budyniu z mąką i mleka. Zmiksować.
  • Budyń i mąkę ziemniaczaną rozrobić w 1/2 szklance mleka . Do większego rondla włożyć masło i stopić - tylko stopić. Dodać masę twarogową i podgrzewając intensywnie mieszać. Masa zrobi się rzadsza i kiedy zacznie lekko bąbelkować wlać zawiesinę z budyniu. Mieszać intensywnie przy pomocy rózgi do całkowitego zgęstnienia.



WYKONANIE :

  • Pierwszy placek ułożyć na paterze i zapiąć obręcz. Konfiturę z wiśni podzielić na 2 równe części.
  • Kolejność przekładania :
           1) ciasto, na wierzch konfitura
           2) ciasto na wierzch cała masa serowa
           3) ciasto, na wierzch konfitura
           4) ciasto

  • Za każdym razem kolejny placek docisnąć dłonią do przełożenia. Ciasto wynieść w chłodniejsze miejsce, żeby masa serowa stężała. Po czym odpiąć obręcz. Można ciasto polać polewą czekoladową. Ja nie polewam, zawsze trochę kalorii mniej.
  • Moja taka mała uwaga- ciasta lepiej jest nie wstawiać do lodówki, ponieważ to jest półkruche ciasto . 

5 komentarzy:

  1. Witaj Danusiu zaglądam na Twojego bloga żeby spisać przepis na naleśniki a tu taki smaczny serniczek wczoraj piekłam z rosą też z Twojego przepisu pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj , z rosą dawno nie piekłam, a bardzo lubimy , tylko jest nas dwoje i potem to wszystko trzeba zjeść i w boczki idzie - pozdrawiam Kasiu :)

      Usuń
  2. ...Danusiu, ten sernik wygląda rewelacyjnie. I to jest alternatywa dla moich konfitur, które leżą sobie na piwnicznej półeczce :) Gotowany sernik ostatnio u mnie był chyba z 20 lat temu ;)Chyba czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja od tamtego czasu Jolu też nie robiłam, ale przymierzam się do takiego z masą z truskawek z tym, że na innych spodach. Pozdrawiam i miłego dzionka Ci życzę :)

      Usuń