Sernik z jogurtem kosztem mniejszej ilości jajek. Do jednej części ciasta dodałam kurkumę, która zabarwiła ją na żółty kolor.
Można oczywiście z tego zrezygnować, chociaż ta ilość kurkumy nie zmienia zasadniczo smaku sernika pod dodaniu kilku kropel aromatu. Na marginesie wspomnę, że ta przyprawa posiada dużo walorów zdrowotnych.
Na spód użyłam tylko pokruszonych ciastek, które się dobrze trzymają po upieczeniu, ponieważ są nawilżone masą serową. Sernik dobrze się kroi i jest lekko kremowy .
- 200 g zwykłych herbatników na spód
- 1 kg twarogu półtłustego formowanego
- 1 naturalny jogurt grecki- 400 g
- 80 g budyniu waniliowego
- cukier z prawdziwą wanilią
- 1,5 szklanki cukru pudru ( szklanka - 250 ml)
- 4 jajka
- 1/2 szklanki śmietany 36 %
Polewa do zapieczenia :
- 180 g kwaśnej gęstej śmietany
- 4 płaskie łyżki cukru pudru
- 1/2 szklanki śmietany 36 %
- 2 krople aromatu migdałowego
- Wszystkie składniki dobrze roztrzepać mątewką i pozostawić na czas pieczenia sernika- przed wylaniem zamieszać.
Dodatkowo :
- 50- 60 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
- 2 płaskie łyżeczki kurkumy
- 3- 4 krople aromatu migdałowego
- tortownica o wym. 26 cm
- papier do pieczenia
- Odpiąć obręcz tortownicy i dno wyścielić papierem do pieczenia. Zapiąć obręcz wypuszczając papier poza tortownicę. Boków nie smarować.
- Ciastka pokruszyć i zmielić miałko w blenderze. Wysypać równomiernie na tortownicę i lekko ubić łyżką.
- Twaróg zmielić 3 razy lub 1 raz przez sitko do mielenia maku. Ser przełożyć do misy, dodać jogurt grecki i zmiksować na wolnych obrotach- do połączenia składników.
- Dalej miksując na wolnych obrotach wsypać budyń, cukier waniliowy, cukier puder i dalej miksować. Dalej miksując na wolnych obrotach dodawać kolejno po całym jajku i na samym końcu wlać śmietanę. Zmiksować na wolnych obrotach na jednolitą masę.
- Masę podzielić na połowę. Do jednej dodać kurkumę i dosłownie 2- 3 kropelki aromatu migdałowego- zmiksować n wolnych obrotach.
- Kłaść lekko kopiastą łyżka obydwie masy- na przemian- p. fotografia. Na samym końcu całość wyrównać szpatułką.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 15 minut bez termoobiegu. Zmniejszyć temperaturę do 140 stopni C i piec jeszcze 70 minut bez termoobiegu. Po tym czasie sernik wysunąć do połowy i rozprowadzić polewę. Dopiec w tej samej temperaturze ok. 25 minut.
- Piekarnik uchylić na 2- 3 palce i pozostawić sernik na ok. 30- 40 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia. Delikatnie okroić sernik, zdjąć obręcz i sernik pozostawić na ok. 12 godzin w chłodnym miejscu.
- Po tym czasie- czekoladę pokruszyć i zmielić w blenderze. Posypać ozdobnie wierzch ciasta.
- Moje uwagi. Można zrobić do sernika polewę czekoladową. Ja z tego zrezygnowałam . Bardzo cieniutko posmarowałam boki i brzegi sernika samym masłem, ponieważ czekolada nie miałaby się do czego przykleić. Przy wylewaniu mas na spód, można je wylewać warstwowo, ja kładłam łyżką na przemian.
SERNIK CZYTELNIKÓW :
Wygląda tak bardzo smakowicie i słonecznie - ja czasem tez dodaje kurkumę. Kolejny pyszny 😋 przepis. Danusiu bardzo dziękuję ☺ 😊
OdpowiedzUsuńKurkuma to taki Reniu fajny naturalny barwnik. Bardzo dziękuję.
UsuńMiłego popołudnia :)
Super sernik Danusiu. Ja robię z samych jogurtów greckich, kolejny wykonam w/g twojego przepisu.
OdpowiedzUsuńDziękuję! Pozdrawiam!!!
Witam Wiesiu. Ja piekłam też z jogurtów greckich i miałam wstawić na bloga, ale niestety okazał się klapą. Dziękuję bardzo. Pozdrawiam :)
UsuńBardzo interesujący pomysł i bardzo apetyczny. dziękuje Ci :) Uwielbiam serniki i dobrze, że ich dokładne przepisy znajduję u Ciebie :) ściskam serdecznie,miłej niedzieli
OdpowiedzUsuńDzień dobry Jolu. Usiadłam chwilę, bo mnie nogi nie bardzo chcą się zginać w kolanach- he, he. Bardzo Ci dziękuję.
UsuńPozdrawiam serdecznie- wzajemnie :)
bardzo słoneczny ten serniczek. Wspaniale wygląda,
OdpowiedzUsuńDziękuję Ewuniu- pozdrawiam :)
UsuńSernik doskonały.Wilgotny,nie za słodki.Polecam.
OdpowiedzUsuńBardzo Ci dziękuję Stasiu. Jakoś wolniej odpowiadam, ale grypa nie chce mnie opuścić :) pozdrawiam :)
Usuń