Niedługo będzie młoda kapustka. Uwielbiam klopsiki w takiej kapuście. Tymczasem jeszcze jednak mamy pseudo zimę , więc na przednówku kapusta kiszona. Moja proporcja jest duża, ale lubię mieć coś w zanadrzu na czas kiedy nie chce się gotować. Kapusta nie powinna być mocno ukiszona , ponieważ potrawa jest smaczniejsza, kiedy nie dominuje za mocno smak kiszonej kapusty . Z pewnych względów nie obsmażałam pulpetów jak również nie podsmażałam cebuli do kapusty , ale jak ktoś woli to można to zrobić. Jest smacznie i dużo .
- 1 kg kapusty kiszonej
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 3 słodkie jabłka
- 2 łyżeczki kminku w ziarenkach
- 3 liście laurowe
- sól i pieprz
- 1/2 szklanki oleju
- 2 szklanki wody
- Na dno dużej brytfanny wlać olej. Kapustę kiszoną wypłukać, odcisnąć i drobniej pokroić. Włożyć do brytfanny. Marchewkę i jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę pokroić w kosteczkę i wszystko dodać do brytfanny. Dodać ziele angielskie, kminek i wlać 2 szklanki wody. Całość zagotować, zmniejszyć dopływ ciepła i w międzyczasie doprawić solą i pieprzem. Dusić do miękkości.
Pulpety:
- 1,200 kg mięsa od szynki - zmielić razem z cebulą i czosnkiem
- 1 szklanka płatków owsianych + 1 szklanka wrzącej wody
- 2 jajka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka majeranku
- sól i pieprz
- Płatki owsiane zalać wrzątkiem i pozostawić do wchłonięcia wody - przestudzić i dodać do mięsa. Dodać jajka, majeranek i wyrobić bardzo dobrze doprawiając pieprzem i solą do smaku. Uformować podłużne lub okrągłe pulpety.
- Z brytfanny wyjąć 2/3 kapusty. Na pozostałą kapustę w brytfannie ułożyć część klopsików, przykryć drugą częścią kapusty, ułożyć pozostałe klopsiki i przykryć resztą kapusty.
- Brytfannę przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec ok. 1 godziny z termoobiegiem.
PULPETY CZYTELNIKÓW :
Swietny pomysl.
OdpowiedzUsuńDziekuje
Beata
Oj, tam staram się- he, he - pozdrawiam Beatko :)
UsuńRobiłam ostatnio karczek z kapustą i ananasem.Ten pomysł na pulpety bardzo mi się podoba i na pewno wypróbuje. Bardzo dziękuje za przepis.
OdpowiedzUsuńNo, coś trzeba kombinować, żeby mniej się powtarzać z daniami. Z ananasem nie robiłam, ale na pewno wypróbuję , bo bardzo lubię dodatek tego owocu do potraw z mięsem. Pozdrawiam Izo :)
UsuńA jak ktoś nie ma w piekarniku termoobiegu to czas pieczenia trzeba wydłużyć?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam 😉
Agnieszko, przedłuż o ok. 20 - 30 minut. Sprawdź wcześniej- szybko są miękkie :)
UsuńPysznie wygląda i chyba muszę wypróbować przepis. Ale mam mały problem. Moja kapusta jest mocno kwaśna i pewnie trzeba będzie ja dobrze przepłukać i odcisnąć.Nigdy też nie robiłam pulpetów z płatkami owsianymi.Jestem ciekawa jak smakują. Nic, tylko trzeba zabierać się za pulpety w kapuscie. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńWitam Aniu, jak masz bardzo mocno kwaśną kapustę to ją wypłucz, zalej wodą i zagotuj. Potem odcedź - będziesz miała zapach jak w komedii polskiej Kogel- mogel- he, he. Pozdrawiam :)
Usuńfajny pomysł
OdpowiedzUsuńDziękuję za wizytę :)
UsuńDanusiu zrobiłam je wczoraj na dwa dni są przepyszne :) kilka zamroziłam dla naszej Studentki. Dziękuję za wspaniałe przepisy :-). Agata
OdpowiedzUsuńWitam Agatko. Bardzo się cieszę, że przypadły Ci do gustu i wyszły smacznie. Dziękuję i serdecznie pozdrawiam- studentkę też :)
UsuńDanusiu, w sobotę wykorzystałam Twój pomysł na klopsiki. Obiadek wyszedł bardzo smaczny. Dziękuję za kolejny dobry przepis. Lubię zaglądać do Ciebie i gotować wg Twoich przepisów. Wszystko jest dokładnie opisane i pokazane za pomocą zdjęć.
UsuńPozdrawiam Emilia
Witaj Emilko. Jak ja lubię te klopsiki, ale pewnie dopiero w Nowym Roku zrobię, bo teraz same gwizdane obiady będą- he, he. Bardzo, bardzo Ci dziękuję, że zaglądasz do mnie i cieszę , że przepisy się sprawdzają. Serdecznie pozdrawiam :)
Usuń