czwartek, 3 marca 2016

PULPETY W KISZONEJ KAPUŚCIE


Niedługo będzie młoda kapustka. Uwielbiam klopsiki w takiej kapuście. Tymczasem jeszcze jednak mamy pseudo zimę , więc na przednówku kapusta kiszona. Moja proporcja jest duża, ale lubię mieć coś w zanadrzu na czas kiedy nie chce się gotować. Kapusta nie powinna być mocno ukiszona , ponieważ potrawa jest smaczniejsza, kiedy nie dominuje za mocno smak kiszonej kapusty . Z pewnych względów nie obsmażałam  pulpetów jak również nie podsmażałam cebuli do kapusty , ale jak ktoś woli to można  to zrobić. Jest smacznie i  dużo .



  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 3 słodkie jabłka
  • 2 łyżeczki kminku w ziarenkach 
  • 3 liście laurowe
  • sól i pieprz
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki wody
  • Na dno dużej brytfanny wlać olej. Kapustę kiszoną wypłukać, odcisnąć i drobniej pokroić. Włożyć do brytfanny. Marchewkę i jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę pokroić w kosteczkę i wszystko dodać do brytfanny. Dodać ziele angielskie, kminek i wlać 2 szklanki wody. Całość zagotować, zmniejszyć dopływ ciepła i w międzyczasie doprawić solą i pieprzem. Dusić do miękkości.
Pulpety:
  • 1,200 kg mięsa od szynki - zmielić razem z cebulą i czosnkiem
  • 1 szklanka płatków owsianych + 1 szklanka wrzącej wody
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • sól i pieprz


  • Płatki owsiane zalać wrzątkiem i pozostawić do wchłonięcia wody - przestudzić i dodać do mięsa. Dodać jajka, majeranek i wyrobić bardzo dobrze doprawiając pieprzem i solą do smaku. Uformować podłużne lub okrągłe pulpety.
  • Z brytfanny wyjąć 2/3 kapusty. Na pozostałą kapustę w brytfannie ułożyć część klopsików, przykryć drugą częścią kapusty, ułożyć pozostałe klopsiki i przykryć resztą kapusty.
  • Brytfannę przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec ok. 1 godziny z termoobiegiem.
PULPETY CZYTELNIKÓW :


14 komentarzy:

  1. Swietny pomysl.
    Dziekuje
    Beata

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam ostatnio karczek z kapustą i ananasem.Ten pomysł na pulpety bardzo mi się podoba i na pewno wypróbuje. Bardzo dziękuje za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No, coś trzeba kombinować, żeby mniej się powtarzać z daniami. Z ananasem nie robiłam, ale na pewno wypróbuję , bo bardzo lubię dodatek tego owocu do potraw z mięsem. Pozdrawiam Izo :)

      Usuń
  3. A jak ktoś nie ma w piekarniku termoobiegu to czas pieczenia trzeba wydłużyć?
    Pozdrawiam 😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, przedłuż o ok. 20 - 30 minut. Sprawdź wcześniej- szybko są miękkie :)

      Usuń
  4. Pysznie wygląda i chyba muszę wypróbować przepis. Ale mam mały problem. Moja kapusta jest mocno kwaśna i pewnie trzeba będzie ja dobrze przepłukać i odcisnąć.Nigdy też nie robiłam pulpetów z płatkami owsianymi.Jestem ciekawa jak smakują. Nic, tylko trzeba zabierać się za pulpety w kapuscie. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Aniu, jak masz bardzo mocno kwaśną kapustę to ją wypłucz, zalej wodą i zagotuj. Potem odcedź - będziesz miała zapach jak w komedii polskiej Kogel- mogel- he, he. Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Danusiu zrobiłam je wczoraj na dwa dni są przepyszne :) kilka zamroziłam dla naszej Studentki. Dziękuję za wspaniałe przepisy :-). Agata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Agatko. Bardzo się cieszę, że przypadły Ci do gustu i wyszły smacznie. Dziękuję i serdecznie pozdrawiam- studentkę też :)

      Usuń
    2. Danusiu, w sobotę wykorzystałam Twój pomysł na klopsiki. Obiadek wyszedł bardzo smaczny. Dziękuję za kolejny dobry przepis. Lubię zaglądać do Ciebie i gotować wg Twoich przepisów. Wszystko jest dokładnie opisane i pokazane za pomocą zdjęć.
      Pozdrawiam Emilia

      Usuń
    3. Witaj Emilko. Jak ja lubię te klopsiki, ale pewnie dopiero w Nowym Roku zrobię, bo teraz same gwizdane obiady będą- he, he. Bardzo, bardzo Ci dziękuję, że zaglądasz do mnie i cieszę , że przepisy się sprawdzają. Serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń