niedziela, 29 listopada 2015

CIASTKA KAKAOWE- PRZEKŁADANE a’la MARKIZY



Ciasteczka w rodzaju markiz, przekładane  masą na bazie mleka w proszku. Na ciasteczkach można odcisnąć wzorek przed pieczeniem lub po prostu pozostawić gładkie. Wbrew pozorom ciastka nie są czasochłonne i warto je upiec, bo są bardzo smaczne.


    Ciasto na 38 sztuk złożonych ciastek ( 76 szt. pojedynczych ) 

  • 2 szklanki mąki wrocławskiej

  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

  • 180 g masła

  • 2/3 szklanki kakao

  • 1 szklanka cukru pudru

  • 2 łyżki kefiru

  • 1 jajko

  • cukier puder z prawdziwą wanilią

  • mąka do posypania

  • blaszka z wyposażenia piekarnika i papier do pieczenia

  • szklanka o pojemności- 250 ml- takiej używam




    • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Masło włożyć do rondelka, dodać kakao, cukier puder i wszystko podgrzać do rozpuszczenia masła i uzyskania jednolitej masy- ostudzić. Do mąki dodać przestudzoną masę maślaną , kefir, rozmącone jajko, cukier z wanilią i dobrze wyrobić ciasto. Włożyć do woreczka foliowego i trochę schłodzić.
    • Ciasto podzielić na 4 części i każdą wałkować na grubość ok. 3 mm podsypując mąką . Nie należy dociskać mocno wałka. Ciasto jest tłuste i podsypywana mąka nie będzie widoczna po rozwałkowaniu. Wykrawać ciastka  o średnicy ok. 6 cm i ewentualnie wycisnąć wzorki. Ciasto jest dość miękkie i ciasteczka na blaszkę należy przenosić przy pomocy noża.
    • Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C, układać na papierze do pieczenia  i piec ok. 9- 10 minut. Ciastka po upieczeniu są miękkie, ale po ostudzeniu są kruche, lecz nie twarde.
    Masa do przełożenia :
    • 1/4 szklanki mleka + 1/4 szklanki cukru
    • 3/4 szklanki mleka w proszku + 1 łyżka
    • 100 g masła
    • Mleko wymieszać z cukrem i podgrzać do rozpuszczenia cukru- ostudzić. Masło zmiksować na puszystą masę, dodać mleko w proszku, mleko z rozpuszczonym cukrem i zmiksować razem.
    • Wyciskać kleksy na ciastka i sklejać drugim ( p. fotografia ). Ciastka ułożyć w zamkniętym pudełku i schłodzić, żeby masa stężała.

    16 komentarzy:

    1. Ale fajniutkie ciastka! Lubimy robić takie małe słodkości z córeczką więc przepis zapisuję!
      Pozdrawiamy serdecznie :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Ja Was również Aniu serdecznie pozdrawiam i ściskam maluszka. Dziękuję bardzo :)

        Usuń
    2. Cudne! Bardzo lubię kakaowe ciasteczka :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Ja też. Kakao przełamuję ewentualną słodkość masy i fajnie się z nią komponuje smakowo. Dziękuję bardzo.
        Pozdrawiam .

        Usuń
    3. Pyszności...
      Zapraszam Cię na mój blog
      http://pomysly.blog.onet.pl/
      Może zechcesz sobie zrobić sama jakąś ozdobę na zbliżające się święta?!

      Pozdrawiam serdecznie.

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Witaj JaGuś. Oczywiście, dziękuję za zaproszenie. Ja uwielbiam robić wszelkie ozdoby i na pewno będę do Ciebie zaglądała.
        Pozdrawiam serdecznie :)

        Usuń
    4. Fantastyczne ciacha!! Dobry pomysl :)i pysznie wygladaja

      OdpowiedzUsuń
    5. Danusiu, no żem sie wzruszyła Twoimi słowami! Dziękuję, miła przyjaciółko, chociaż nie wiem, czy "jestem godzien"... Teraz se moge zaśpiewać jak BB: "bedo ludzie mówić, bedo ludzie mówić, strzyżowiany idom!" (w sieć) :-D

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. He, he, nie znam tej piosnki, ale jak przyjadę w odwiedziny do Twojego nowego domku z bali to mi ją zaśpiewasz- całusy :)

        Usuń
    6. Jakie pyszności :-)) chyba wpiszemy na naszą listę prac na święta :-)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Wpisz Karolinko, wpisz - he, he- pozdrawiam :)

        Usuń
    7. Fajne ciasteczka :). dzisiaj zrobiłam , dziękuję za inspirację i pozdrawiam

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Ja również dziękuję i miło mi, że przepis się przydał. Pozdrawiam serdecznie :)

        Usuń

    UWAGA :
    Ponieważ ostatnio pojawiła się duża ilość spamu zostałam zmuszona do włączenia moderowania komentarzy, które staram się w miarę szybko publikować . Dziękuję.