czwartek, 16 lipca 2015

SCHAB OWIJANY BOCZKIEM PIECZONY W SOLI - NA ZIMNO




 Dzisiaj przepis na schab. Ponieważ sam schab nie bardzo nadaje się do takiego rodzaju pieczenia , owijam go boczkiem parzonym wędzonym. 
Nie może być boczek surowy, bo mięso może wyjść zbyt słone. Upieczony tym sposobem schab jest wilgotny, bardzo dobrze się kroi w cieniutkie plasterki , a boczek dodatkowo dosmacza mięso. Bardzo dobry dodatek mięsny na kanapki - szybki i bez zbytnich ceregieli.


  • 1 kg schabu- węższego
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekanego lub przeciśniętego przez praskę
  • 1 kopiasta łyżka majeranku
  • 1 płaska łyżeczka kminku mielonego
  • mogą być dodatkowo inne przyprawy np. rozkruszone liście laurowe, papryka w proszku, musztarda  ….. itp.- wg własnego smaku ( ja nie daję )
  • ok. 20 - 25 dkg boczku parzonego wędzonego w plastrach- nie surowego 
  • 1 kg soli kamiennej drobnej
  • sznurek
  • brytfanna z pokrywą


  • Mięso umyć i osuszyć. Błonę można ściąć, ale może pozostać - ja nie ścinam. Schab natrzeć czosnkiem i pozostałymi przyprawami. Owinąć w około plastrami boczku i owinąć sznurkiem.
  • Na dno brytfanny wysypać troszkę mniej niż połowę soli , położyć na nią osznurowane mięso i przykryć pozostałą solą  zagarniając trochę tą z dna brytfanny.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C . Mięso przykryć pokrywą i wstawić do nagrzanego piekarnika na pierwszą półkę od dołu. Piec 1, 5 godziny z termoobiegiem.
  • Od razu po upieczeniu wyjąć mięso ze solnej skorupki i pozostawić do ostudzenia. Zdjąć sznurki pozostawiając przypieczone plastry boczku, lub zużyć do sałatki .
  • Moja uwaga- mięso można przygotować kilka godzin wcześniej, będzie bardziej aromatyczne. Mięso pieczone od razu jest również smaczne dzięki temu, że jest owinięte w plastry boczku.

4 komentarze: