środa, 15 lipca 2015

POLĘDWICZKI W PANIERCE Z KRAKERSÓW- CHRUPIĄCE - Z PIEKARNIKA


Pyszne polędwiczki panierowane z piekarnika.



  • 1/2 kg polędwiczek drobiowych
  • 1/2 l maślanki naturalnej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżka papryki słodkiej lub ostrej ( jak kto lubi )
  • 180 g słonych krakersów 
  • Polędwiczki drobiowe oczyścić, umyć , suszyć i przekroić wzdłuż na dwa paski.
  • Maślankę  wlać do naczynia z pokrywką, dodać sól i paprykę, włożyć przekrojone polędwiczki i wymieszać. Przykryć i pozostawić na 3 godziny lub dłużej.
  • Krakersy zmielić w blenderze lub rozkruszyć przy pomocy wałka przez woreczek foliowy.
  • Blaszkę z wyposażenia piekarnika  wyścielić papierem do pieczenia . Polędwiczki wyjmować z zalewy jogurtowej i panierować w zmielonych krakersach. Układać na blaszce. 
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. C i wstawić blaszkę. Piec ok. 20 - 25 minut na złoty kolor. Piekłam 10 minut z termoobiegiem i 15 minut bez termoobiegu.


Dip czosnkowy do polędwiczek :
  • 300 g jogurtu naturalnego- osobiście wolę na jogurcie greckim- jest gęściejszy
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Wszystkie składniki zmiksować blenderem i wstawić do lodówki, żeby się trochę schłodził.

Dla tych co nie lubią czosnku
,bardzo smaczny słodko- kwaśny dressing musztardowy : zrobiłam z 10 łyżek oliwy- wszystko zmiksować na gładką masę.




16 komentarzy:

  1. Och Danusiu jakie pysznosci ,mniam az sie glodna zrobilam.Pozdrawiam serdecznie Alicja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzisiaj mój wnusio zażyczył sobie powtórkę wczorajszych kąsków drobiowych i mamy powtórkę. Dziękuję Alu.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. fajny pomysł na panierkę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ to wszystko pysznie wygląda.
    Nasze wnuki są szczęściarzami, bo mają wspaniałe babcie, które zawsze im dogadzają.
    Taka babia to skarb. Taki obiad to pyszny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Krysiu. To masz rację, nie ma to jak u babci , nie krzyczy, przytula, dogadza- ale to się pamięta całe życie.
      Dziękuję bardzo i pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Pani Danusi, w podanych składnikach jest maślanka, w sposobie przygotowania jogurt... Nie to, żebym się czepiała, przepis brzmi smakowicie i zachęcająco i mam wielką ochotę go zrobić. Tylko nie wiem co dodać do marynaty.
    Pozdrawiam, RudyLoczek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, RudyLoczku, bardzo Ci dziękuję . Robiłam dip na jogurcie, na maślance polędwiczki i co nieco mi się pomyliło. Już poprawiłam, oczywiście , że polędwiczki marynujemy w maślance. Jestem wdzięczna.
      Pozdrawiam serdecznie :) Zaraz też dopiszę jeszcze dressing musztardowy słodko kwaśny, wczoraj mi się śpieszyło i podałam tylko dip. Dressing słodko- kwaśny też bardzo dobry do takich kąsków.

      Usuń
  5. Robię bardzo podobnie i zawsze wychodzą pyszne i soczyste

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jeden ze sposobów effo. Robię też jeszcze innym sposobem, też jest na blogu i podaję z sosem słodko kwaśnym. :)

      Usuń
  6. nie mogę nigdzie kupić polędwiczek z kurczaka czy można użyć całej piersi pokrojonej na paseczki?

    OdpowiedzUsuń
  7. robiłam z piersi drobiowej, bo polędwiczki rzadziej można dostać w sklepie, widziałam je w Lidlu ale ja nie lubię pakowanego mięska... do sedna sprawy - robiłam na domową imprezkę i gościom a zwłaszcza dzieciom kąski bardzo smakowały

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można rzeczywiście robić z piersi drobiowej. U nas nie ma problemu z dostaniem polędwiczek- są w ciągłej sprzedaży , bo mieszkam w pobliżu dużej przetwórni mięsnej .
      Dziękuję Ci Emilko :)

      Usuń
  8. Witaj Danusiu ,o tej godzinie nie można wchodzić na Twojego bloga .Potrawa penie smaczna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj bardzo smaczna, ja w ogóle bardzo lubię takie kąski panierowane. Mąż się ze mnie śmieje, że ja jak dziecko w McDonald's...serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń