- 1/2 kg polędwiczek drobiowych
- 1/2 l maślanki naturalnej
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 płaska łyżka papryki słodkiej lub ostrej ( jak kto lubi )
- 180 g słonych krakersów
- Polędwiczki drobiowe oczyścić, umyć , suszyć i przekroić wzdłuż na dwa paski.
- Maślankę wlać do naczynia z pokrywką, dodać sól i paprykę, włożyć przekrojone polędwiczki i wymieszać. Przykryć i pozostawić na 3 godziny lub dłużej.
- Krakersy zmielić w blenderze lub rozkruszyć przy pomocy wałka przez woreczek foliowy.
- Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyścielić papierem do pieczenia . Polędwiczki wyjmować z zalewy jogurtowej i panierować w zmielonych krakersach. Układać na blaszce.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. C i wstawić blaszkę. Piec ok. 20 - 25 minut na złoty kolor. Piekłam 10 minut z termoobiegiem i 15 minut bez termoobiegu.
Dip czosnkowy do polędwiczek :
- 300 g jogurtu naturalnego- osobiście wolę na jogurcie greckim- jest gęściejszy
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka śmietany
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Wszystkie składniki zmiksować blenderem i wstawić do lodówki, żeby się trochę schłodził.
Dla tych co nie lubią czosnku
,bardzo smaczny słodko- kwaśny dressing musztardowy : zrobiłam z 10 łyżek oliwy- wszystko zmiksować na gładką masę.Dla tych co nie lubią czosnku
Och Danusiu jakie pysznosci ,mniam az sie glodna zrobilam.Pozdrawiam serdecznie Alicja
OdpowiedzUsuńDzisiaj mój wnusio zażyczył sobie powtórkę wczorajszych kąsków drobiowych i mamy powtórkę. Dziękuję Alu.
UsuńPozdrawiam :)
fajny pomysł na panierkę:)
OdpowiedzUsuńFajny Justynko i szybki :) Pozdrawiam :)
UsuńAleż to wszystko pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńNasze wnuki są szczęściarzami, bo mają wspaniałe babcie, które zawsze im dogadzają.
Taka babia to skarb. Taki obiad to pyszny obiad :)
Witam Krysiu. To masz rację, nie ma to jak u babci , nie krzyczy, przytula, dogadza- ale to się pamięta całe życie.
UsuńDziękuję bardzo i pozdrawiam :)
Pani Danusi, w podanych składnikach jest maślanka, w sposobie przygotowania jogurt... Nie to, żebym się czepiała, przepis brzmi smakowicie i zachęcająco i mam wielką ochotę go zrobić. Tylko nie wiem co dodać do marynaty.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, RudyLoczek
Oj, RudyLoczku, bardzo Ci dziękuję . Robiłam dip na jogurcie, na maślance polędwiczki i co nieco mi się pomyliło. Już poprawiłam, oczywiście , że polędwiczki marynujemy w maślance. Jestem wdzięczna.
UsuńPozdrawiam serdecznie :) Zaraz też dopiszę jeszcze dressing musztardowy słodko kwaśny, wczoraj mi się śpieszyło i podałam tylko dip. Dressing słodko- kwaśny też bardzo dobry do takich kąsków.
Robię bardzo podobnie i zawsze wychodzą pyszne i soczyste
OdpowiedzUsuńTo jeden ze sposobów effo. Robię też jeszcze innym sposobem, też jest na blogu i podaję z sosem słodko kwaśnym. :)
Usuńnie mogę nigdzie kupić polędwiczek z kurczaka czy można użyć całej piersi pokrojonej na paseczki?
OdpowiedzUsuńWitam. Może być pierś drobiowa - pozdrawiam :)
Usuńrobiłam z piersi drobiowej, bo polędwiczki rzadziej można dostać w sklepie, widziałam je w Lidlu ale ja nie lubię pakowanego mięska... do sedna sprawy - robiłam na domową imprezkę i gościom a zwłaszcza dzieciom kąski bardzo smakowały
OdpowiedzUsuńMożna rzeczywiście robić z piersi drobiowej. U nas nie ma problemu z dostaniem polędwiczek- są w ciągłej sprzedaży , bo mieszkam w pobliżu dużej przetwórni mięsnej .
UsuńDziękuję Ci Emilko :)
Witaj Danusiu ,o tej godzinie nie można wchodzić na Twojego bloga .Potrawa penie smaczna
OdpowiedzUsuńOj bardzo smaczna, ja w ogóle bardzo lubię takie kąski panierowane. Mąż się ze mnie śmieje, że ja jak dziecko w McDonald's...serdecznie pozdrawiam :)
Usuń